Güçlenmeyi başaran beş kadından ikisi Gaziantep'ten

Güçlenmeyi başaran beş kadından ikisi Gaziantep'ten

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programınca Dünya Kadınlar Günü için hazırlanan "Beşte 5" kampanyasında Türkiye’nin farklı illerinde zorlukları aşarak sosyal ve ekonomik açıdan güçlenmeyi başaran 5 kadından 2'si Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Mesle

GAZİANTEP (AA) - Birleşmiş Milletler Kalkınma Programınca (UNDP) Dünya Kadınlar Günü için hazırlanan "Beşte 5" kampanyasında Türkiye’nin farklı illerinde zorlukları aşarak sosyal ve ekonomik açıdan güçlenmeyi başaran 5 kadından 2'sinin Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Mesleki Eğitim Merkezinde (GASMEK) çalıştığı belirtildi.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, UNDP, Dünya Kadınlar Günü için hazırladığı "Beşte 5" kampanyasında, Türkiye'nin farklı illerinde zorlukları aşarak sosyal ve ekonomik açıdan güçlenmeyi başaran 2'si Suriyeli 5 kadının hikayesini kısa videolarla anlatıldı.

GASMEK Cam Atölyesinde tercüman olarak çalışan Suriye uyruklu Münteha Helvacıkara ile çevirmenlik yapan Zeina Mahli, Büyükşehir Belediyesinin hayat boyu öğrenme kurslarına katıldı. Helvacıkara ile Mahli, UNDP'in kampanyasına dahil edildi.

Müntaha Mamik, 40 yaşında olduğunu ve 4 çocuğunun bulunduğunu dile getirerek, 20 yıl önce Türkiye'ye gelin geldiğini anlattı. Mamik, "Bugüne kadar hiç çalışmamıştım. İki yıl önce Suriyelilerle ilgili bir proje başladığını ve buraya tercüman arandığını duydum. Başvurdum ve kabul edildim. İlk ayda işimi sevmeye başladım. Türkçe bilmemin faydası oldu. Her kadın bir iş bulup çalışmalı. Gerçekten çalışmak kadının hayatını değiştirir." ifadesini kullandı.

Çalışan kadının kendini her konuda özgür hissettiğini ifade eden Mamik, şunları belirtti:

"Çalıştıktan sonra hayatımda çok şey değişti. Evde sözüm dinlenir oldu. Ailemin ve kardeşlerimin düşünceleri de değişti. Savaştan sonra çevremdeki Suriyeli kadınlar benim çalıştığımı görünce, çalışmaya başladılar. Kadınlar, hep öğrenmeli ve öğretmeli."

20 yaşındaki Zeina Mahli de Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus ilçesinde ailesiyle 2014 yılının sonunda Gaziantep'e geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Hasta olan babam, Türkiye'de tedavi görüyordu. Babamı ziyaret için buraya geldim. Babam tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. O zamanlar lise son sınıfa gidiyordum, eğitimimi devam ettirdim. Türkçe öğrenmeye başladım. Eğer kadınlar isterse her şeyi başarabilir. 10 yıl sonra kendimi hem ekonomik, hem de fikir olarak özgürleşmiş görüyorum."

Mahli, lisans ve yüksek lisans eğitimine devam etmek istediğini vurguladı.

Konya Beyşehir Gölü'nde balıkçılık yapan Rahşan Civcir, Iğdır'da mayın temizleme alanında paramedik olarak çalışan Sevda Çanak (22), Şanlıurfa'da organik zeytin ve zeytinyağı üreten ve bölgenin kaybolmaya yüz tutmuş zeytin çeşitlerini gün yüzüne çıkaran Doç. Dr. Ebru Sakar, UNDP'in kampanyasında yer alan diğer kadınlar oldu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :