Guatemala'da eski Başsavcının Devlet Başkanı adaylığının iptal edilmesi

Guatemala'da eski Başsavcının Devlet Başkanı adaylığının iptal edilmesi

Yüksek Seçim Mahkemesinin ardından Anayasa Mahkemesi de eski Başsavcı Thelma Aldana'nın Devlet Başkanlığı adaylığını reddetti

GUATEMALA (AA) - Guatemala Anayasa Mahkemesi, ülkede 16 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde eski Başsavcı Thelma Aldana'nın, Devlet Başkanlığı adaylığından men edilmesini onadı.

Anayasa Mahkemesi Genel Sekreteri Martin Guzman, Aldana'nın, Yüksek Seçim Mahkemesinin geçen ay Devlet Başkanlığı adaylığının iptal edilmesi yönünde verdiği karara yönelik temyiz başvurusunun 1'e karşı 6 oyla reddedildiğini belirtti.

Aldana'nın Devlet Başkanlığı adaylığı için ön koşulları sağlayamadığı ve gelecek ay yapılacak seçimlerde yarışamayacağı kaydedildi.

Aldana, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, bu durumun, "yolsuzlukla ve ülkedeki suç yapılarıyla mücadelenin yüksek bir maliyeti olduğunu gösterdiğini" ifade ederek, ülkesi için mücadeleyi sürdüreceğini bildirdi.

Yüksek Seçim Mahkemesi, geçen ayın başında, Aldana'nın Devlet Başkanı adaylığına karşı bazı rakipleri tarafından sunulan üç itirazı, 1’e karşı 4 oyla kabul ederek eski Başsavcının adaylık başvurusunu iptal etmişti.

Yüksek Seçim Mahkemesi yargıçlarından Jorge Mario Valenzuela, itirazlardan birinin, Aldana'nın adaylar için gerekli olan ve denetçiler ofisinden alınan, kamu muhasebesinin tamamının yapıldığına dair sertifikasının bulunmadığı yönünde olduğunu aktarmıştı. Aldana'nın adaylık başvurusu yaptığında bu sertifikaya sahip olduğu ancak seçim mahkemesinin denetçilerden bu belgenin süresinin dolduğunu öğrendiği kaydedilmişti.

Aldana'nın, mahkemenin kararını temyize götürebileceği ve temyizde kararın iptali halinde adaylık sürecine devam edebileceği bildirilmişti.

Diğer yandan, Anayasa Mahkemesi, hafta başında, eski diktatör Efrain Rios Montt'un, Valor partisinden aday olan ve Devlet Başkanlığı için yarışan kızı Zury Rios'un da adaylığını iptal etmişti.

- Eski Başsavcı hakkında tutuklama kararı

Guatemala'da bir mahkeme, mart ayında, hakkında yolsuzluk soruşturması açılan eski Başsavcı Aldana hakkında ay sonunda tutuklama kararı vermişti.

Mahkeme sözcüsü, Aldana hakkında verilen kararın, görevini kötüye kullanma iddialarını da içeren yolsuzluk soruşturması kapsamında alındığını söylemişti.

Guatemala'da 2014-2018 yıllarında Başsavcı olarak görev yapan 63 yaşındaki Aldana, 11 Mart'ta Tohum Hareketi (Semilla) partisi tarafından Devlet Başkanı adayı gösterilmişti.

Aldana, Guatemala'nın 2015'te istifa eden eski Devlet Başkanı Otto Perez Molina ve kabinesindeki pek çok ismin yargılanmasında kilit rol üstlenmişti.

Öte yandan, görevi sırasında ülkedeki yolsuzlukları soruşturan Birleşmiş Milletler destekli Guatemala Uluslararası Cezasız Kalmayla Mücadele Komisyonu (CICIG) ile çalışan Başsavcı Thelma Aldana, Ağustos 2017'de Yüksek Mahkemeden 2015'teki seçim kampanyasına yapılan mali desteğin araştırılması için Devlet Başkanı Jimmy Morales'in dokunulmazlığının kaldırılmasını istemişti.

Aldana, Morales'in "seçim kampanyasının finansmanı için 800 bin dolardan daha büyük bir miktarı bildirmeyi reddettiği ve partisinin banka hesaplarını gizlediği" iddiasında bulunmuştu. Hakkındaki iddiaları reddeden Morales, komisyonun başındaki Ivan Velasquez'i "istenmeyen adam" ilan etmişti.


Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :