Guatemala, Honduras ve El Salvador'a yardımı kesme açıklaması

Guatemala, Honduras ve El Salvador'a yardımı kesme açıklaması

ABD Başkanı Donald Trump: - "Guatemala, Honduras ve El Salvador, göçmenlerin ülkelerini terk etmelerine ve ABD'ye yasa dışı yoldan gelmelerine engel olamadı. Biz de şimdi onlara rutin olarak verilen yabancı yardımları kesmeye ya da büyük ölçüde azaltmaya

NEW YORK (AA) - ABD Başkanı Donald Trump, Orta Amerika'dan ABD'ye ulaşmaya çalışan göçmenleri durduramadıkları için Guatemala, Honduras ve El Salvador'a dış yardımları kesmeye ya da büyük ölçüde azaltılmaya başlayacaklarını açıkladı.

Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Meksika polisi ve ordusunun, ABD'nin güney sınırına gelen göçmenleri durduramadığını, bunun ulusal acil bir durum olduğunu ve sınırdaki devriyeleri harekete geçirdiğini belirtti.

Göçmeleri "suçlu ve kimliği belirsiz Ortadoğulular" olarak nitelendiren Trump, ABD'ye yasa dışı yollardan gelen veya gelmeye çalışan göçmenlerden, göçmen yasalarının değişmesine "izin vermeyen" Demokratların sorumlu tutulması gerektiğini ifade etti.

Trump, "Guatemala, Honduras ve El Salvador, göçmenlerin ülkelerini terk etmelerine ve ABD'ye yasa dışı yoldan gelmelerine engel olamadı. Biz de şimdi onlara rutin olarak verilen yabancı yardımları kesmeye ya da büyük ölçüde azaltmaya başlayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Orta Amerika'dan ABD'ye ulaşma ümidiyle yola çıkan binlerce göçmenin oluşturduğu konvoy, Meksika'nın Guatemala sınırına dayandı.

Suchiate Nehri'nde Meksika ile Guatemala'yı birbirine bağlayan köprü ve sınır kapısında toplanan, geceyi burada uyuyarak geçiren 3 binden fazla göçmenin ülkeye girişine izin verilmedi.

Bazı göçmenlerin tel örgüleri aşarak tarafsız bölgeye geçtiği ve Meksika güvenlik güçlerinin müdahalesiyle karşılaştığı bildirildi. Polis, taş atan göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Honduraslı göçmenlerden bazıları da sallarla Meksika tarafına geçmek için Suchiate Nehri'ne atladı.

Meksikalı yetkililer, aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu göçmenlerden, geçerli belgeleri taşıyanların kurallara uygun biçimde ülkeye girişine izin verileceğini bildirmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :