Guantanamo'daki bir terör şüphelisi daha serbest kaldı

Guantanamo'daki bir terör şüphelisi daha serbest kaldı

ABD'nin, Küba'nın Guantanamo Bay bölgesindeki Amerikan askeri üssünde 12 yıldır bulunan bir tutukluyu serbest bıraktı

NEW YORK (AA) - ABD'nin, Küba'nın Guantanamo Bay bölgesindeki Amerikan askeri üssünde 12 yıldır gözaltında bulunan  bir terör şüphelisi daha serbest kaldı. Bu yıl içinde serbest bırakılan terör şüphelilerin sayısı 13 oldu.

11 Eylül saldırılarının ardından eski Başkan George W. Bush döneminde Küba'nın  Guantanamo Bay bölgesindeki Amerikan deniz üssünde terör şüphelileri için 2002 yılında kurulan tartışmalı tutukevinde 12 yıldır bulunan Suudi Arabistan vatandaşı Muhammed El-Zehrani'nin serbest bırakıldığı bildirildi.

ABD yetkililerinin konuyla ilgili açıklamasında, 45 yaşındaki El-Zehrani'nin cuma günü Suudi Arabistan'a gönderildiğini bildirilirken, tutukevinde bulunan terör şüphelilerinden daha fazlasının serbest bırakılabileceği kaydedildi. 

2002'den beri Guantanamo tutukevinde bulunan El-Zehrani, 1999 yılında Afganistan'a yaptığı ziyarette El-Kaide'ye katıldığı ve askeri eğitim aldığı iddia ediliyordu.

Halen 142 tutuklunun bulunduğu Guantanamo'da, daha önce yapılan açıklamada, 73 terör şüphelisinin serbest kalacağı açıklanmıştı. Guantanamo'da yıllardır bulunan 48 şüpheli ne yargılandı ne de serbest bırakıldı.

Kurulduğundan bu yana yaklaşık 600'ün üzerinde şüpheli Guantanamo’dan diğer ülkelere sevk edilirken, bugüne kadar 780'den fazla terör şüphelisi, insan hakları örgütlerinin ciddi eleştirilerine neden olan bu tutukevinde kaldı.

Kaynak:Haber Kaynağı