Grevdeki Bosnalı madencilerin sorununu hükümet çözecek

Grevdeki Bosnalı madencilerin sorununu hükümet çözecek

Bosna Hersek'te primleri yatırılmadığı için emekli olamayan ve bu nedenle dün açlık grevine başlayan madencilerin emekli olabilmeleri için gerekli primleri hükümetin ödemesi kararlaştırıldı

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek'te primleri yatırılmadığı için emekli olamayan ve bu nedenle dün açlık grevine başlayan 44 madencinin emekli olabilmeleri için gerekli primleri Bosna Hersek Federasyonu (FBIH) hükümeti ödeyecek.

Zenicalı 44 madencinin açlık grevine başlaması ve sorunları çözülmediği takdirde pazartesi günü kendilerini yakacaklarını açıklamasının ardından ülkedeki iki entiteden biri olan FBIH hükümeti bugün acil olarak toplandı.

Hükümet toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, yıllarca devlete ait kömür madenlerinde çalışan 44 işçinin emeklilik primlerinin hükümet tarafından ödeneceği ifade edildi.

Açıklamada, 44 madencinin emeklilik primi için 2 milyon 597 bin 859 KM (1 milyon 332 bin 235 avro) ödeneceği belirtildi.

Hükümet, dünden beri açlık grevini sürdüren madencilere greve son vermeleri çağrısında bulunsa da Zenicalı madenciler henüz grevi bırakmayacaklarını bildirdi.

Gazetecilere açıklama yapan madenciler, aynı sorunla yüzleşen 100'den fazla diğer maden işçisinin sorunu çözüme kavuşturulana kadar açlık grevini sürdüreceklerini ifade etti.

- Madencilerin açlık grevi

Primleri ödenmediği için emekli olamadıklarını savunan Bosnalı 44 kömür madeni işçisi, ülkenin orta kesimlerindeki Zenica şehrinde dün açlık grevine başladıklarını açıklamıştı.

Devlete ait bir kömür madeninde çalışan işçiler, emeklilik yaşları gelmelerine rağmen geçmişte primleri ödenmediği için emekli olamadıklarını belirterek, üç günlük açlık grevine başlamıştı.

Madenciler, sorunun çözümü için yetkililere üç günlük süre tanırken, bu sürenin dolmasının ardından pazartesi günü kendilerini yakacaklarını açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :