GRAFİKLİ - Türkiye'ye tekvandoyu sevdiren adam unutulmadı

GRAFİKLİ - Türkiye'ye tekvandoyu sevdiren adam unutulmadı

- Tekvandonun Türkiye'de yaygınlaşmasına katkı veren İsmet Iraz, ölümünün birinci yılında anılıyor- Sporculuk döneminde birçok başarıya imza atan Iraz, 20 yıllık milli takım antrenörlüğü görevinde de Türkiye'nin çok sayıda madalya kazanmasına katkı yaptı


İSTANBUL (AA) - ERCAN DOĞAN - Türkiye'de tekvandonun öncü isimlerinden İsmet Iraz, ölümünün birinci yılında spor camiası tarafından unutulmadı.

Böbrek ve solunum yetmezliği nedeniyle 14 Kasım 2017'de vefat eden İsmet Iraz, tekvando branşındaki katkılarıyla Türk sporunun önemli isimleri arasına girmeyi başardı.

Sporculuk hayatına önce karate ile başlayan ancak daha sonra tekvandoda başarı kovalayan İsmet Iraz, uzun kariyeri boyunca birçok başarının altına imza attı.


- Türkiye'ye tekvandoyu tanıtan isim


1936 yılında Ankara'da doğan Iraz, Türkiye'de tekvandonun tanınması ve gelişmesi için büyük çabalar gösterdi.

Iraz, Güney Kore'de eğitimini aldığı tekvandonun Türkiye'deki kurucusu olarak tarihe geçti.


- Antrenör olarak birçok başarıya katkı yaptı


Sporculuğu döneminde çok sayıda başarı elde eden Iraz, Türkiye'ye tekvandoda en önemli katkıları antrenörlüğü döneminde verdi.

1982 yılında milli takım antrenörlüğüne getirilen Iraz'ın yönetiminde Türkiye, çoğu birincilik olmak üzere 50’nin üzerinde kupa aldı.

Tekvandoda 2 dünya, 1 dünya kupası, 30 Avrupa, 259 uluslararası müsabaka şampiyonu, İsmet Iraz'ın antrenörlüğü sırasında çıktı.

Iraz'ın yönetiminde milli sporcular, dünya şampiyonalarında 6 gümüş, 8 bronz madalya alırken, dünya kupasında ise 1 gümüş ve 3 bronz elde etti.

Türkiye, yine Iraz ile dünya oyunlarında 1 gümüş, 4 bronz, Avrupa şampiyonalarında ise 20 gümüş ile 18 bronz madalyanın da sahibi oldu.

Milli takım, 20 yıl antrenörlük yapan İsmet Iraz yönetiminde diğer uluslararası turnuvalarda 95 gümüş ve 74 bronz madalya kazandı.


- Tekvandodan hiç kopmadı


İsmet Iraz, milli takım antrenörlüğünü bıraksa da tekvandodan hiç kopmadı.

Antrenörlüğünün ardından Türkiye Tekvando Federasyonu onur kurulu üyeliği yapan Iraz, danışman olarak da başarıların devamını sağladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :