GRAFİKLİ - THY Avrupa Ligi'nde heyecan yeni formatla başlıyor

GRAFİKLİ - THY Avrupa Ligi'nde heyecan yeni formatla başlıyor

Avrupa basketbolunun kulüpler bazında en önemli organizasyonunda 2016-2017 sezonunun ilk düdüğü 12 Ekim Çarşamba günü çalacak- Yeni bir formatla lig usulüne göre oynanacak THY Avrupa Ligi'nde bu sezon da 4 Türk takım yer alacak- Ligde Türkiye'yi son final


İSTANBUL (AA) - ERKAN TİRYAKİ - Avrupa basketbolunun kulüpler bazındaki en büyük organizasyonu THY Avrupa Ligi'nde heyecan 12 Ekim Çarşamba günü yapılacak maçlarla başlayacak.

FIBA Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası adı altında 1958 yılında ilk kez düzenlenen en büyük kupa, 1991 yılında FIBA Avrupa Ligi adı altında oynandı.

Uluslararası Basketbol Federasyonları Birliği (FIBA) ile Avrupa Basketbol Ligleri Birliği (ULEB) arasındaki anlaşmazlık nedeniyle 2000-2001 sezonunda iki ayrı kupa olarak (FIBA Suprolig ve ULEB Avrupa Ligi) oynanan organizasyon, 2001-2002 sezonundan itibaren Avrupa Ligi yönetimi tarafından tek kupa olarak düzenlenmeye başladı.

Bu sezon Avrupa'nın bir numaralı kupası yeni formatla oynanacak.


- Yeni format, lig usulü


Avrupa Ligi yönetimi, 2016-2017 sezonunda THY Avrupa Ligi'nde büyük bir değişikliğe giderek, organizasyonu lig formatında oynatma kararı aldı.

Son 14 yıldır 24 takımla oynanan Avrupa Ligi'nde bu sezon takım sayısı 16'ya düşürüldü. Son sezonlarda takımlar altışarlı 4 gruba ayrılarak, ilk 4'e girip bir üst tura yükselmek için mücadele ediyordu.

Bu sezondan itibaren grupların ortadan kaldırılmasıyla 16 takım lig usulüne göre mücadele edecek. Sezon 30 haftadan oluşacak ve her takım biri sahasında biri deplasmanda olmak üzere birbirleriyle iki maç yapmış olacak. Böylelikle THY Avrupa Ligi'nde bu sezon yer alan her takım birbirleriyle en az iki kez karşılaşacak.

Önceki sezonlarda ikinci turda da grup aşaması yapılıyordu. Bu sezon bu uygulamaya da son verildi. Toplam 16 takımlı ligde ilk 8'e girecek takımlar doğrudan çeyrek finale çıkacak.

Çeyrek final ve Dörtlü Final formatı ise değişmedi. Çeyrek final serisinde toplam 3 galibiyete ulaşacak takım adını Dörtlü Final'e yazdıracak. Dörtlü Final'de ise geçmiş yıllardaki uygulama devam edecek.

Normal sezonu ilk dörtte bitiren takımlar çeyrek finallerde ev sahibi avantajına sahip olacak. Lig sıralamasında göre çeyrek final eşleşmeleri 1-8, 2-7, 3-6 ve 4-5 şeklinde olacak.

Ligde normal sezon 7 Nisan 2017'de bitecek. Çeyrek final serileri ise 18 Nisan-2 Mayıs tarihlerinde oynanacak. Organizasyonun şampiyonunu belirleyecek Dörtlü Final ise 19-21 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da Sinan Erdem Spor Salonu'nda yapılacak.


- Türkiye yine 4 takımla


THY Avrupa Ligi'nde bu sezon Türkiye'den 4 takım mücadele verecek.

Geçen sezon olduğu gibi yine organizasyonda 4 takımla yer alacak Türkiye'yi Fenerbahçe, Anadolu Efes, Galatasaray Odeabank ve Darüşşafaka Doğuş temsil edecek.

Fenerbahçe ve Anadolu Efes, A lisansı olduğu için yine bu turnuvada yer alacak. Galatasaray Odebank geçen sezon ULEB Avrupa Kupası'nı kazandığı için, Darüşşafaka Doğuş ise "wild-card" adlığı için organizasyonda mücadele etme hakkı kazandı.

Yeni format sayesinde basketbolseverler, bu 4 İstanbul takımının en az ikişer kez mücadelesini izleyecek.

THY Avrupa Ligi'nde Türk takımlarının arasında yapacağı maçların programı şöyle:


27 Ekim: Darüşşafaka Doğuş-Anadolu Efes

28 Ekim: Galatasaray Odeabank-Fenerbahçe

17 Kasım: Fenerbahçe-Anadolu Efes

18 Kasım: Galatasaray Odeabank-Darüşşafaka Doğuş

21 Aralık: Fenerbahçe-Darüşşafaka Doğuş

22 Aralık: Galatasaray Odeabank-Anadolu Efes

5 Ocak 2017: Anadolu Efes-Galatasaray Odeabank

25 Ocak 2017: Anadolu Efes- Darüşşafaka Doğuş

26 Ocak 2017: Fenerbahçe-Galatasaray Odeabank

10 Şubat: 2017: Darüşşafaka Doğuş-Fenerbahçe

23 Mart 2017: Anadolu Efes-Fenerbahçe

24 Mart 2017: Darüşşafaka Doğuş-Galatasaray Odeabank


- Şampiyon İstanbul'da belli olacak


THY Avrupa Ligi'nde sezonun son durağı İstanbul olacak.

Bu sezon Dörtlü Final organizasyonuna İstanbul'da Sinan Erdem Spor Salonu ev sahipliği yapacak.

Tarihinde 3. kez bu dev organizasyona ev sahipliği yapmaya hazırlanan İstanbul'da 16 takım yer alabilmek içi kıyasıya bir mücadeleye girecek.

İstanbul daha önce Dörtlü Final'e 1992 ve 2012'de ev sahipliğinde bulundu. Olimpia Milano, Estudiantes, Joventut Badalona ve Partizan'ın katıldığı 1992 Dörtlü Final'i Abdi İpekçi Spor Salonu'nda düzenlendi. Kupayı şu anda Fenerbahçe'yi çalıştıran Zeljko Obradovic'in takımı Partizan finalde Joventut Badalona'yı 71-70 yenerek kazandı.

Sinan Erdem Spor Salonu da 2012'de unutulmaz bir Dörtlü Final'e tanıklık etti. CSKA Moskova, Panathinaikos, Barcelona ve Olympiakos'un yer aldığı Dörtlü Final'in şampiyonluk maçı, tarihte unutulmaz karşılaşmalara adını yazdırdı.

Olympiakos, finalde 19 sayı geriye düştüğü CSKA Moskova'yı yenerek Sinan Erdem Spor Salonu'nda unutulmaz maç sonunda kupayı havaya kaldırdı.

Sinan Erdem Spor Salonu 4 yıl aradan sonra Avrupa'nın kulüpler bazındaki en büyük organizasyonunda bir kez daha ev sahibi olacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :