GRAFİKLİ - Suriye'ye 81 ilden 81 yardımsever

GRAFİKLİ - Suriye'ye 81 ilden 81 yardımsever

İdlib, Azez ve El Bab'da koordinasyon merkezleri aracılığıyla faaliyetler yürüten Türkiye Diyanet Vakfı, iç savaşın yaşandığı Suriye'ye 81 ilden 81 yardımsever götürecek- TDV Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı Serenli:"Bununla ilgili şubat ayında bir planlam

ANKARA (AA) - SEFA ŞAHİN - Türkiye'de ve dünyanın farklı coğrafyalarında, muhtaç insanlara, nakdi yardımın yanı sıra eğitim, gıda, yaşam malzemesi ulaştıran, hasar görmüş okul ve cami gibi yapıların onarılmasını sağlayan Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), Suriye'ye yapılan yardımlar kapsamında, 81 ilden 81 yardımseveri bölgeye götürecek.

TDV Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı İlyas Serenli, AA muhabirine, TDV tarafından İdlib, Azez ve El Bab bölgelerinde açılan koordinasyon merkezleri aracılığıyla, sınır ötesinde sürdürülen çalışmaları anlattı.

Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekatı'na değinen Serenli, bölgenin teröristlerden temizlenmesinin ardından insani yardımlara başlayacaklarını belirtti. Türkiye'nin, Suriye'ye yönelik yardım çağrılarına duyarsız kalmadığını ifade eden Serenli, şöyle devam etti:

"İnsanlar Suriye'ye yardım gönderiyor. Gerekli ilgi ve alakayı gösteriyorlar. Biz de 81 ilden 81 yardımseveri Suriye'ye götürmek istiyoruz. Bununla ilgili şubat ayında bir planlama yaptık ama Afrin'e yönelik harekattan dolayı gidemedik. Orada sükunet sağlandığında bu projeyi yapacağız. Görmeden yardım etmek başka, görerek yardım etmek daha başka. İnsanlar oradaki ortamı görsünler istiyoruz."


- 195 milyon lira değerinde insani yardım

Serenli, 2011'de başlayan iç savaştan bu yana TDV tarafından "Şimdi Suriye'ye Yardım Zamanı", "Türkmenlere Yardım Zamanı", "Yaraları Sarma Zamanı" ve "Halep'te İnsanlık Ölmesin" gibi kampanyalar yürütüldüğünü, bunlar kapsamında, nakdi yardımlar dışında din hizmetlerinin desteklenmesi, eğitim, inşaat ve onarım ihtiyaçlarının da karşılandığını bildirdi. Serenli, Suriye'ye bugüne kadar 195 milyon lira değerinde insani yardım ulaştırıldığını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığıyla birlikte yürütülen "Farkındayım, Yanıbaşındayım" projesi ile Ankara, Gaziantep, Şanlıurfa ve Kilis'te 13 bin Suriyeli sığınmacı ailenin, okul çağındaki çocuklarına eğitim desteği verildiğini kaydeden Serenli, şöyle devam etti.

"Fırat Kalkanı Harekatı ile terörden temizlenen El Bab, Azez ve İdlib bölgesinde, iç savaşta hasar gören 110 caminin bakım ve onarımı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve TDV tarafından yapılarak ibadete açıldı. Yardım kampanyalarına vatandaşlar büyük destek veriyor. Sadece 'Halep'te İnsanlık Ölmesin' kampanyası kapsamında, TDV Genel Merkez, il ve ilçe şubeleri, il ve ilçe müftülüklerimiz marifetiyle, 1640 tır insani yardım malzemesi bölgeye gönderildi. Milletimizin emanetleri, bizzat görevli ve gönüllülerimiz tarafından ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. Bu yardım kampanyamız hala devam ediyor. Mesela Kayseri'den her ay 10 tır insani yardım malzemesini bölgeye gönderiyoruz."


- Her gün 220 bin ekmek dağıtılıyor

Serenli, TDV'nin bölgedeki yardım ofisleri koordinesince günlük sıcak yemek ve ekmek dağıtımı, çadır kurma, su kuyusu, gıda ve giyim yardımlarının da Suriyeli savaş mağdurlarına ulaştırıldığını söyledi.

TDV ekiplerinin, her gün 220 bin ekmek ve 15 bin kişilik sıcak yemeği, bölgede zor şartlarda yaşayan ailelere dağıttığını kaydeden Serenli, ülkede hayatın normale dönmesi için sürdürülebilir projeleri hayata geçirdiklerini vurguladı.

Serenli, son bir hafta içerisinde Hama ve İdlib kırsalında yaşanan bombardımandan kaçan aileler için, güvenli bölgedeki 24 farklı noktada, 1316 çadır kurulduğunu ve buralarda yaşayan 7 bin 500 aileye, gıda ve temel ihtiyaç maddelerinden oluşan insani yardımların ulaştırıldığını kaydetti.


- Suriyeli 1326 din görevlisine maaş veriliyor

Serenli, Suriye çalışmalarında yetim, engelli ve şehit ailelerine öncelik verdiklerine dikkati çekerek, Azez bölgesindeki kamplarda yaşayan 4 bin 500 aileye de, Nevşehirli hayırseverlerin gönderdiği patateslerin ve Kayserili hayırseverlerin gönderdiği elmaların dağıtıldığını belirtti.

Suriyeli ihtiyaç sahiplerine nüfuz edebilmek için, Diyanet İşleri Başkanlığınca, 5 müftünün görevlendirildiğini dile getiren Serenli, bölgedeki camilerde görevli Suriyeli 1326 din görevlisine maaş verildiğini söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :