GRAFİKLİ - Hong Kong'da "seçilmişlerin seçimi"

GRAFİKLİ - Hong Kong'da "seçilmişlerin seçimi"

Hong Kong'ta "Şemsiye Devrimi" protestolarının ardından ilk liderlik seçimi pazar günü yapılacak- Bin 200 delegeden oluşan seçim komisyonu, Pekin yönetiminin belirlediği üç aday arasından tercihini yapacak- Yerel yetkililer, seçim öncesi protesto gösteri

HONG KONG (AA) - TEVFİK DURUL / FUAT KABAKCI - Hong Kong'da 2014'te Çin'in bölge liderinin kendi belirleyeceği adaylar arasından seçilmesi kararını protesto eden "şemsiye devrimi" olaylarının ardından ilk siyasi seçim yapılacak.

İngiltere’den Çin’e devredilişinin üzerinden 20 yıl geçen ve nüfusu 7 milyon 385 bini bulan Hong Kong, pazar günü yapılacak 5. baş yöneticilik seçimine hazırlanıyor.

Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde halk, liderini doğrudan belirleyemiyor. Bölgenin yeni lideri, Pekin yönetiminin belirlediği komisyonun oylarıyla seçilecek.

Mevcut Baş Yönetici Leung Chun-ying’in katılmadığı seçimde 3 aday yarışıyor.

Finans Sekreteri John Tsang, eski İdari Sekreter Woo Kwok Hing ve yargıç Lam Carrier'ın liderliğe talip olduğu Hong Kong'da kademeli seçim sistemi uygulanacak. Buna göre, geçen eylül ayında seçilen bin 200 delegeden oluşan Hong Kong Seçim Komisyonunun baş yöneticiyi seçmesi gerekiyor.

Adaylardan birinin ipi göğüslemesi için bin 200 kişilik Temsilciler Seçim Kurulundan en az 601 oy çıkarması gerekiyor. Seçimi kazanan aday, haziranda görevi devralacak.

- Seçmenlerin tamamı oy kullanamıyor

Hong Kong’ta normal şartlarda oy kullanma yeterliliğine sahip 3 milyon 779 bin 85 seçmen bulunuyor.

Seçmenlerin tamamına oy kullanma hakkı tanınmayan bölgede meslek odalarına kayıtlı 246 bin temsilci, bin 200 delegeden oluşan seçim komisyonunu seçiyor.

Dört farklı alanın temsilcilerinden oluşan seçim komisyonu ise Çin merkezi yönetiminin onayladığı adaylar arasında tercih yapıyor. Oylamada baş yönetici olmak için yeterli delege desteğine ulaşan aday, Pekin hükümeti tarafından tekrar onaylanıp ataması yapıldıktan sonra resmen göreve başlayabiliyor.

Bin 200 temsilcinin 60’ı Özel İdari Bölge’deki din-inanç kuruluş ve derneklerinden, 106’sı da Çin Ulusal Halk Kongresi ve Hong Kong Yasama Konseyi tarafından belirlenen delegelerden oluşuyor.

Seçim Komisyonu, Çin Ulusal Halk Kongresi ve Hong Yasama Konseyi başta olmak üzere Özel İdari Bölge’deki bölge meclisleri, finans ve ticari, eğitim, tıp ve teknoloji, tarım, dini- inanç ve işçi kuruluşları veya dernekleri delegelerinden oluşuyor.

1899’te İngiltere tarafından 99 yıllığına kiralanmasının ardından bu ülkenin idaresine geçen Hong Kong, 1997’de Özel İdari Bölge’de kapitalist ekonomi sisteminin kalması şartıyla Çin Halk Cumhuriyeti’ne geri verildi.

Hong Kong’un ilk Baş Yöneticisi Tung Chee Hwa döneminde Özel İdari Bölge’nin Çin ile bütünleşmesini sağlamak için "Bir Ülke, İki Sistem” anlayışına dayanan yönetim biçimi öne çıkarıldı. Bu ilke, bölgenin iç işlerinde bağımsız, dışişleri ve savunma alanlarında ise Pekin merkezli Çin hükümeti tarafından temsil edilmesi ve korunmasını öngörüyor.

-"Şemsiye Devrimi"

Hong Kong halkı, 2014'de Pekin yönetiminin Hong Kong liderini kendi belirleyeceği adaylar tarafından seçilmesi kararı üzerine uluslararası kamuoyunda "Şemsiye Devrimi" adı verilen büyük katılımlı protesto gösterileri düzenlemişti.

Göstericilerin, polisin kullandığı göz yaşartıcı gaza karşı kendilerini korumak için şemsiye açması nedeniyle protestolar "Şemsiye Devrimi" olarak adlandırılmıştı.

Hükümet üyelerinin protestolarını yeteri kadar ciddiye almadığını öne süren öğrenci ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri,"Occupy Central" adlı hareketi hayata geçirmiş ve Baş Yönetici'nin konutu ve meclis binasına giden yolları trafiğe kapatarak Pekin'e bölgedeki evrensel demokrasi değerlerine saygı göstermesi ve iç işlerine müdahale etmemesi çağrısını yapmıştı.

Protesto gösterilerinin merkezi olarak bilinen Monk-Kong bölgesinde yerel yetkililer, sokaklara kamera ağı kurarken astıkları uyarı afişlerinde halka "kamera ile gözetlendikleri ve gerekli görüldüğünde bu görüntülerin soruşturma açılması için polis tarafından kullanılabileceği" mesajını veriyor.

Hong Konglular, AA muhabirlerinin seçime ilişkin sorularını yanıtsız bırakırken, "hassas" olarak niteledikleri konuya ilişkin yorum yapmaktan kaçınıyor.

"Şemsiye Devrimi"ne atıfta bulunan pankart, karikatür ve flamaları açan sivil toplum örgütü temsilcileri ise protestolarına sessiz bir şekilde devam ediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :