GRAFİKLİ - Halterde olimpik sayı 4'te kaldı

GRAFİKLİ - Halterde olimpik sayı 4'te kaldı

- Türkiye Halter Milli Takımı, 2016 Rio Olimpiyatları'na 4 sporcu ile kota aldı - Türkiye Halter Federasyonu Başkanı Taşpınar:"Kota sayımız kadınlarda iyi, erkeklerde ise yetersiz" - Bugüne kadar 13 olimpiyat oyununda yer alan Halter Milli Takımı'nın,


ANKARA (AA) - ÖMER HAKAN KİBAR - Halterde olimpiyat kotası için verilen süre tamamlandı. Türkiye, 2016 Rio Olimpiyatları'na 3 kadın ve 1 erkek olmak üzere 4 sporcuyla katılma hakkı elde etti.

Kota alma süresi, Norveç'in Forde kentinde 10-16 Nisan tarihlerinde düzenlenen Avrupa Şampiyonası ile son bulurken, Türkiye, ülkelere verilen 4 kadın ve 4 erkek olmak üzere 8 kişilik ülke kotasından 4'ünü alabildi. Rio'ya hangi sporcuların gideceği, olimpiyatlara bir ay kala açıklanacak.

Halterde olimpiyatlara kota alınan sıklette ve kota alan sporcuyla katılma zorunluluğu bulunmuyor. Ülkeler, hak ettikleri sayıda istedikleri sıklette ve sporcuyla olimpiyatlara katılabiliyor.


- Taşpınar: "Gönül daha çok olsun isterdi"


Türkiye Halter Federasyonu Başkanı Tamer Taşpınar, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları için aldıkları kota sayısını, kadınlarda iyi, erkeklerde ise yetersiz bulduğunu söyledi.

Taşpınar, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, kadınlarda 3, erkeklerde 1 kota aldıklarını hatırlatarak, "Gönül daha çok olsun isterdi. Kadınları yeterli buluyorum ancak erkeklerde daha iyi olabilirdik." dedi.

Olimpiyatlar için iki Dünya ve bir de Avrupa Şampiyonası'nda seçme yapıldığına dikkati çeken Taşpınar, şunları kaydetti:

"Kazakistan ve ABD'de yapılan Dünya Şampiyonaları ile Norveç'teki Avrupa Şampiyonası'nda alınan takım puanlarına göre kadınlarda 3, erkeklerde 1 kota hakkımız oldu. Göreve geldiğimiz yıl erkek takımımız dopingle ilgili sıkıntılar yaşadı. Tam o döneme denk gelen Kazakistan'daki Dünya Şampiyonası'nda sadece 10 puan alabildik. ABD'de ise 68 puan topladık. Aynı başarıyı Kazakistan'da göstersek erkeklerde 4 sporcuyla gidebilirdik. Buna rağmen 1 yıl içinde toparlanmamız bizi mutlu etti."

Rio'da madalya alma şanslarının bulunduğunu dile getiren Taşpınar, "Göreve geldiğimizde böyle bir ihtimal dahi yoktu. İnşallah son dönemdeki çıkışımız, olimpiyata da yansır ve madalya ile döneriz." diye konuştu.


- Türk halterinin olimpiyat tarihi


Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinin (TMOK) internet sitesinde yer alan bilgilere göre, halter branşında bugüne kadar 13 kez olimpiyatlara katılan Türkiye, toplamda 64 sporcuyla temsil edildi.

Türk sporcular, bugüne kadar 8 altın, 1 gümüş ve 2 bronz olmak üzere 11 olimpiyat madalyası kazandı. Naim Süleymanoğlu ile 1988, 1992 ve 1996'da altın çağını yaşayan Türk halteri, kadınlardaki ilk derecesini 2004 Atina Olimpiyatları'nda Nurcan Taylan ile elde etti.

Olimpiyat tarihinin ilk 7 organizasyonunda yer almayan Halter Milli Takımı'nda, 1924 Paris Olimpiyat Oyunları'na katılan Cemal Erçman, olimpiyatlara giden ilk milli halterci oldu.

1988 Seul Olimpiyatları'na kadar oyunlardan eli boş dönen Türkiye, Naim Süleymanoğlu ile kabuğunu kırdı. Seul'de erkekler 60 kiloda dünya ve olimpiyat rekoru kırarak şampiyon olan Bulgar asıllı Türk sporcu, Türk halterine olimpiyatlardaki ilk madalyasını kazandırdı.

Naim Süleymanoğlu, 1992 Barcelona ve 1996 Atlanta Olimpiyatları'nda da altın madalya alarak, üst üste 3 kez olimpiyat şampiyonu olan ilk Türk sporcu unvanını kazandı, bir kez daha tarihe geçti. Başarılarının ardından "cep herkülü" lakabını alan Süleymanoğlu, gelmiş geçmiş en iyi halterciler arasında gösteriliyor.

Naim'in ardından 1996 Atlanta Olimpiyatları'nda altın madalya kazanan Halil Mutlu, Türk halterine 2. altın çağını yaşattı. Halil, 1996 Atlanta, 2000 Sidney ve 2004 Atina Olimpiyatları'nda altın madalya kazanarak, Naim'in 3 olimpiyat şampiyonluğu unvanına ortak oldu.

Türkiye, 1984-2000 yılları arasında düzenlenen 5 olimpiyat oyununa sadece erkek sporcularla katılırken, 2004 Atina Olimpiyat Oyunları'nda ilk kez milli takım kafilesinde kadın halterciler yer aldı. Bunlardan Nurcan Taylan, 48 kiloda altın madalya kazanarak, Türkiye'ye kadınlar halterdeki ilk olimpiyat madalyasını getirdi.

Türkiye'yi bugüne kadar olimpiyatlarda temsil edem sporcular ve alınan madalyalar şöyle:

1924 Paris Olimpiyatları (1 sporcu): Cemal Erçman

1928 Amsterdam Olimpiyatları (1 sporcu): Cemal Erçman

1964 Tokyo Olimpiyatları (1 sporcu): Sadık Pekünlü

1972 Münih Olimpiyatları (2 sporcu): İsmail Bayram, Osman Mert

1976 Montreal Olimpiyatları (2 sporcu): Kemal Başkır, Mehmet Suvar

1984 Los Angeles Olimpiyatları (4 sporcu): Levent Erdoğan, Mehmet Altın, Hasan Has, Yusuf Dalgınlı

1988 Seul Olimpiyatları (5 sporcu, 1 altın madalya): Naim Süleymanoğlu (erkekler 60 kiloda olimpiyat rekoru kırarak şampiyon oldu), Levent Erdoğan, Ergün Batmaz, Şahin Menge, Ali Eroğlu

1992 Barcelona Olimpiyatları (6 sporcu, 1 altın madalya): Naim Süleymanoğlu (60 kiloda şampiyon oldu), Halil Mutlu, Erdinç Aslan, Hafız Süleymanoğlu, Muharrem Süleymaoğlu, Sunay Bulut

1996 Atlanta Olimpiyatları (9 sporcu, 2 altın madalya): Naim Süleymanoğlu (64 kiloda olimpiyat rekoru kırarak şampiyonu oldu ve 3 kez olimpiyat şampiyonu olan tek halterci olarak tarihe geçti), Halil Mutlu (54 kiloda altın madalya kazandı), Erdinç Aslan, Hafız Süleymanoğlu, Mücahit Yağcı, Ergun Batmaz, Mehmet Yılmaz, Dursun Sevinç, Sunay Bulut

2000 Sidney Olimpiyatları (8 sporcu) (1 altın madalya): Halil Mutlu (62 kiloda 3 dünya rekoruna imza atarak altın madalya kazandı), Abdülaziz Alpak, Naim Süleymanoğlu, Yasin Aslan, Ayhan Çiçek, Mehmet Yılmaz, Bünyamin Sudaş, Sunay Bulut

2004 Atina Olimpiyatları (10 sporcu) (3 altın, 2 bronz madalya): Nurcan Taylan (kadınlar 48 kiloda altın madalya kazandı ve halterde olimpiyat madalyası kazanan ilk Türk kadın sporcu oldu), Halil Mutlu (56 kiloda altın madalya kazandı), Taner Sağır (77 kiloda altın madalya kazandı), Sedat Artuç (56 kiloda bronz madalya kazandı), Reyhan Arabacıoğlu (77 kiloda bronz madalya kazandı), Aylin Daşdelen, Sibel Şimşek, Şule Şahbaz, İzzet İnce, Hakan Yılmaz

2008 Pekin Olimpiyatları (6 sporcu, 1 gümüş madalya): Bünyamin Sudaş, Nurcan Taylan, Sibel Özkan (kadınlar 48 kiloda gümüş madalya kazandı), Sedat Artuç, Taner Sağır, İzzet İnce.

2012 Londra Olimpiyatları (9 sporcu): Nurdan Karagöz, Aylin Daşdelen, Bediha Tunadağı, Erol Bilgin, Hurşit Atak, Sibel Şimşek, Bünyamin Sezer, Mete Binay, Nezir Sağır

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :