GRAFİKLİ- En büyük şehir hastanesinde sona gelindi

GRAFİKLİ- En büyük şehir hastanesinde sona gelindi

Türkiye'nin en büyük hastanesi olacak Bilkent Şehir Hastanesi'nin yapımında sona yaklaşıldı- Ankara'daki 6 hastanenin taşınacağı, toplam 3 bin 804 yatak kapasitesine sahip kampüs hastanede yaklaşık bin 500 hekim görev yapacak- Hastanedeki çalışmaları yeri

ANKARA (AA) - YEŞİM SERT KARAASLAN - Türkiye'nin en büyük sağlık kampüsü niteliğindeki Bilkent Şehir Hastanesi, açılış için gün sayıyor. Ankara'daki 6 hastanenin taşınacağı, 3 bin 804 yatak kapasiteli kampüste bin 500 hekim görev yapacak.

Yozgat, Isparta, Mersin ve Adana'da hizmete giren şehir hastanelerinin ardından, Avrupa'nın ve dünyanın sayılı büyük hastaneleri arasında yer alacak Bilkent Şehir Hastanesi'nin yapımında sona yaklaşıldı.

Genel, kalp ve damar cerrahisi (KVC), nöroloji, çocuk, kadın-doğum, onkoloji, fizik tedavi ve rehabilitasyon ile yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastanesi olmak üzere 8 ayrı hastane ile Sağlık Bakanlığı hizmet binasından oluşan ve bazı bölümleri tamamlanan Türkiye'nin en büyük sağlık kampüsü, ilk kez Anadolu Ajansı (AA) tarafından görüntülendi.

Toplam 3 bin 804 yatak, bin poliklinik odası, 550'si erişkin, 150'si yeni doğan ünitelerini kapsayan 700 yoğun bakım yatağı, 10 mahkum koğuşu ile 131 ameliyathanesi bulunan dev sağlık kampüsünde, genel hastane 562, KVC hastanesi 441, nöroloji hastanesi 507, çocuk hastanesi 580, kadın-doğum hastanesi 564, onkoloji hastanesi 588, rehabilitasyon hastanesi 300, yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastanesi 100, medikal gözlem kliniği 100, "orta kütle" diye tabir edilen bölüm ise 62 yatak kapasitesine sahip olacak.

- "Üst düzey bir mükemmeliyet merkezi olacak"

Yapımı süren sağlık kampüsünde incelemelerde bulunan ve çalışmaları yerinde inceleyen Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bilkent Şehir Hastanesi'nin Türkiye'nin en büyük şehir hastanesi olacağını ve "kampüs hastane" olarak isimlendirildiğini söyledi.

Ankara'da belirlenen hastanelerin de buraya taşınacağını anlatan Gümüş, şunları kaydetti:

"Ankara'daki 6 hastanemiz buraya taşınacak. Onların çalışmalarını yapıyoruz. Hastaneler üzerinde çalışıyoruz çünkü Ankara Numune, Yüksek İhtisas, Zekai Tahir Burak gibi 50 yılı aşkın süredir hizmet veren hastanelerimiz var. Bu hastanelerin değerlendirmesini yapıyoruz. Kararımızı önümüzdeki haftalarda vereceğiz. Sadece bunlar değil, diğer hastanelerden de bazı ekipleri buraya getirmeye çalışacağız.

Önemli merkez ve kliniklerimizi buraya getirmeyi düşünüyoruz. Burası özellikli iş yapan ve özellikle bizim ihtiyaç duyduğumuz alanlardaki hekimlerin ve nitelikli merkezlerin toplanacağı bir kampüs hastane olacak. Yaklaşık bin 500 hekim, toplam 5 bin sağlık personeli ile 5 bin de yine sağlığa hizmet edecek diğer personelimizin çalışacağı bir kampüs hastane olacak. Tıpkı yurt dışında olduğu gibi özellikle çocuk, kadın-doğum, onkoloji gibi bölümlerin yer alacağı ayrı blokları olan üst düzey bir mükemmeliyet merkezi olacak."

Hastanenin bir an önce hizmete girebilmesi için çalışmaların hızla devam ettiğinin altını çizen Gümüş, "Bugün ilk değerlendirmemizi yapıyoruz. Burası büyük bir kampüs, yaklaşık 1 milyon 300 bin metrekarelik bir alan. Bunun için detaylara tek tek bakılacak çünkü burayı tıbbi teçhizatla birlikte kabul edeceğiz. Bunun için bir süreç gerekiyor. Bugün yapılan incelemeyle süreci başlatıyoruz. Muayene komisyonlarını kuracağız. Ayrıca, taşınacak olan hastanelerdeki hekimlerin, hemşirelerin de içinde olacağı kabul ekibi, bundan sonra burada çalışacak. Hasta alımına engel bir durum kalmadığında, en kısa sürede açılacak. Bu durumda, yaklaşık üç ay sonra hastalarımızı kabul edebiliriz diye düşünüyoruz." diye konuştu.

Gümüş, resmi açılıştan önce hasta ve personel nakillerinin tamamlanmış olacağını dile getirerek, "Tamamen sistem çalışır halde olduğunda nakiller yapılacak. Akabinde de burada her türlü cihaz olduğundan, hekimlerimiz gelecek." bilgisini aktardı.

Müsteşar Gümüş, hastaneye ulaşımın kolaylaştırılabilmesi için de çalışma yapıldığını vurgulayarak, "Bununla ilgili olarak da bir planlama yapıldı ve yaklaşık 6 ay önce yürürlüğe girdi. Ankara Büyükşehir Belediyemiz, tüm kavşak yolları yapıyor, ilave yolları yapıyor. Bunun için çalışma var. Bu da nisan ayı gibi bitecek ve ondan sonra hastanelerimizi taşıyacağız." diye konuştu.

- "Dünyada da bu kadar hızlı yapılan hastane kompleksi yok"

Türkiye genelinde hizmete açılan ve çalışmaları süren diğer şehir hastanelerine ilişkin de değerlendirmede bulunan Gümüş, bunların çok modern ve son teknolojik cihazların bulunduğu hastaneler olduğunu belirtti. Gümüş, bu hastanelerin tamamen yeni yapılar olduğunu ifade ederek, "Bu, devletin milletine verdiği en büyük hediyedir." dedi.

Hekim olarak yıllarca çok eski hastanelerde, zor şartlar altında çalıştıklarını aktaran Gümüş, altı kişinin yattığı koğuşlarda hizmet verdiklerini dile getirdi. Gümüş, bu hastanelerde hekimlerin bir odasının dahi olmadığını ifade ederek, "Türkiye'de, dünyada benzeri olmayan bir hastane kompleksi yapılıyor." diye konuştu.

Hizmetten memnuniyeti, vatandaşların belirleyebileceği değerlendirmesinde bulunan Gümüş, yeni açılan her yer gibi buralarda da ufak tefek sorunların söz konusu olabileceğini söyledi. Gümüş, "Bir eve taşınırken de sorunlar çıkabilir ama bunlar zaman içinde çözülüyor. Bu merkezlerimiz, 50-60 yıl bu ülkeye hizmet edecek. Dünyada da bu kadar hızlı yapılan hastane kompleksi yok." şeklinde konuştu.

- "Türkiye, 42 bin yataklı komplekslere kavuşmuş olacak"

Gümüş, şimdiye kadar Yozgat, Isparta, Mersin ve Adana'da şehir hastanelerinin hizmete girdiğini anımsatarak şöyle devam etti:

"Bilkent Şehir Hastanesi'nden sonra da Manisa, Kayseri, Eskişehir Şehir Hastanemiz sırayla açılacak. Türkiye genelinde toplam 32 şehir hastanemiz olacak. Bunların da peyderpey ihaleleri tamamlanıyor. Bunun sonucunda Türkiye, toplam 42 bin yataklı komplekslere kavuşmuş olacak.

Ayrıca, bakanlığın da yaptığı hastaneler var, TOKİ'nin bize yaptığı hastaneler var. Türkiye, önümüzdeki 3-4 yıl içinde hastane sorununu tamamen çözmüş olacak çünkü 60-70 yıllık hastanelerimizi, depreme dayanıksız olan hastanelerimizi süratle tahliye etmek zorundayız."

- "Bu yapıyı nasıl çalıştıracağımızı tartışıyoruz"

Gümüş, şehir merkezlerindeki hastanelerin, ihtiyaç doğrultusunda hizmete devam edeceğini vurgulayarak, "Şehir hastaneleri ise üst düzey olacak. Nakil, kanser cerrahisi gibi tedavilerle ilgili merkezler olacak. Buralar, hem kendi vatandaşlarımız hem de sağlık turizmi konseptinde hizmet alacak diğer ülke insanlarına hizmet edecek tarzda dizayn edildi. Bu nedenle buralar büyük kompleksler olacak." dedi.

Bu merkezlerin yönetiminin de büyük bir başarı istediğinin altını çizen Gümüş, "Dünyada bu kadar büyük merkezleri çalıştıran sistemler tartışılıyor. Biz de 6 aydır bu yapıyı nasıl çalıştıracağımızı tartışıyoruz. Dünya, bunları da merak ediyor." ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :