GRAFİKLİ - Başika'daki savaşçılar Musul operasyonuna hazır

GRAFİKLİ - Başika'daki savaşçılar Musul operasyonuna hazır

Türkiye’nin eğittiği 3 bin Musullu savaşçı DEAŞ'a karşı operasyon için tetikte -Musullu savaşçılar DEAŞ kontrolündeki kent merkezine 12 kilometre uzaklıkta -Merkezdeki DEAŞ militanları Türk topçularının da menzilinde -Kampın güvenliğini sağlayan TSK birli

ANKARA (AA) - Irak'ın Musul kentini DEAŞ'tan kurtaracak büyük operasyon için Türkiye'nin yetiştirdiği binlerce Musullu savaşçı emir bekliyor.

ABD ordusunun koordinasyonunda Irak'ın Ninova vilayetindeki DEAŞ kontrolünde bulunan toprakların kurtarılması için operasyon hazırlıkları tamamlanırken, Başika kampındaki Musullu savaşçılar gündemdeki yerini koruyor.

Özellikle il merkezi Musul'da güçlü bir varlığı bulunan terör örgütüne karşı planlanan operasyonun, ay sonuna kadar başlaması bekleniyor.

ABD askerleri, Irak ordusu ve Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi güçleri, kent merkezinin 55 kilometre güneyindeki Kayyare ilçesinde konuşlanmış durumda.

Operasyon planına göre, Kayyare'den harekete geçecek üç unsura, Musul'un doğusundan ve kuzeyinden Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı güçler destek verecek.

Ancak Musul'a yönelecek güçlerin hiçbiri bölgenin yerel unsurlarından değil.

Yalnızca Kürt yönetiminin DEAŞ işgalinden önce varlık gösterdiği bölgelerde tabanı bulunuyor. Buna karşın, AA muhabirinin Musul'da konuşlu Kürt güçlerinden aldığı bilgiye göre, peşmerge birlikleri Musul'un çevresindeki bazı noktalara girecek ancak merkeze yaklaşmayacaklar.

- Musul için Musullu savaşçılar

Türkiye'nin, Ninova vilayetinin merkezi Musul'a 12 kilometre kuzeydeki Başika kampında kentin gönüllülerine verdiği eğitim, 2014 yılı sonuna doğru Irak makamlarının talebiyle hayata geçti.

Talep, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin inkar etmesine karşın bizzat kendisi ve dönemin Savunma Bakanı Halid el-Ubeydi tarafından Ankara'ya iletilmişti.

Türkiye de Irak toprakları üzerinden terör örgütü PKK'nın ardından kendi ulusal güvenliğine yönelik ikinci büyük tehdit halini alan DEAŞ'a karşı harekete geçerek 2015 başlarında askeri eğitimlere başlamıştı.

Eğitim ve çevre güvenliğinden sorumlu 600 kadar Türk askeri ile zırhlı araçların bulunduğu kampta şu ana kadar binlerce Musullu gönüllü eğitim aldı.

4 binin üzerinde Musullu'nun eğitildiği Başika kampında halihazırda yaklaşık 3 bin savaşçı bulunuyor.

Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın, Türk Silahlı Kuvvetlerinin diğer unsurlarının desteğiyle sıkı bir eğitimden geçirdiği Musullu gönüllüler DEAŞ'a karşı yüksek bir motivasyona kavuştu.

Binlerce Musullu savaşçı şu an ABD, Irak hükümeti ve Şii milislerin engelleme çabalarına rağmen DEAŞ'a karşı başlatılacak büyük operasyona katılacakları günü bekliyor.

Diğer taraftan, kampın güvenliğini sağlayan obüs topçu birlikleri ve tanklar, kent merkezlerine yakınlıkları nedeniyle operasyona doğrudan destek verecek imkana sahip.

DEAŞ için büyük bir tehdit haline gelen Başika kampı, sık sık terör örgütünün saldırılarına hedef oldu.

Bu saldırılara etkili şekilde karşılık veren Türk birliği, şu ana kadar 800'e yakın militanı etkisiz hale getirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :