Görmez'den, muhacir din alimlerine iftar

Görmez'den, muhacir din alimlerine iftar

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinin muhacir din alimleriyle iftar yemeğinde bir araya geldi- Prof. Dr. Görmez: - "İçinden geçtiğimiz süreçleri sadece bir terör, sadece bir şiddet, mezhepçilik ve taifecilik olarak değerl

İSTANBUL (AA) - Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Suriye, Filistin, Mısır, Irak, Sudan ve Yemenli muhacir din alimleriyle iftar yemeğinde buluştu.

Üsküdar'daki İslam Araştırmaları Merkezi'nin bahçesinde düzenlenen iftar yemeğine, 300'den fazla muhacir din alimi katıldı. Kuran tilavetinin ardından, oruçlarını açan konuklar, Görmez'in imamlığında akşam namazı kıldı.

Namazın ardından yabancı konuklarına Arapça bir konuşma yapan Görmez, daha sonra sözlerine Türkçe devam etti.

Muhacir din alimlerine Türkiye'de ev sahipliği yapmanın önemine değinen Görmez, "Sizleri ülkemizde misafir etmemizi, hem kardeşlik vazifemiz hem de bu ümmete mensup olmanın mesuliyeti ve sorumluluğu olarak değerlendiriyorum. Bilakis sizin varlığınızdan dolayı biz size müteşekkiriz." dedi.

Görmez, İslam aleminin içinde bulunduğu durumdan bahsederek, şöyle devam etti:

"İçinden geçtiğimiz süreçleri sadece bir terör, sadece bir şiddet, mezhepçilik ve taifecilik olarak değerlendirirsek eksik yapmış oluruz. İçinden geçtiğimiz sürecin adını doğru koymak lazım. İçinden geçtiğimiz süreç, bir medeniyet krizidir. Bütün dünya bir insanlık, bir vicdan ve merhamet tutulması yaşıyor. Ancak İslam medeniyeti bir krizden geçiyor. Tarih boyunca nice büyük krizden geçti. Alimlerin çabasıyla bu krizleri geride bıraktı. Hep birlikte bizi kuşatan, İslam beldelerini ve çocuklarımızı kuşatan bütün bu krizleri aşmak için çok daha büyük bir çaba içinde olmamız gerekiyor. Tarihte alimlerin çektiği mihneler, müstakil kitapları doldurmuştur. Büyük alimleriniz, tarihte çok büyük zorluklar çektiler. Bugün bizim çektiklerimiz onların çektiklerinin yanında çok daha az kalır. Hep birlikte bu krizi de aşacağız inşallah."

İstanbul'daki muhacir din alimleriyle daha sık bir araya gelecek programlar yapmak istediklerini aktaran Görmez, hayatı boyunca ilme hayatını adamış hiçbir alimin İstanbul'da atıl kalmasını istemediklerini belirtti.

Görmez, kalem sahibi hiçbir hocanın kalemini masasının kenarına bırakmasına razı olmayacaklarını ifade ederek, "Türkiye'de üç milyonu aşkın muhacir kardeşimiz yaşıyor. Onların hepsinin irşada, morale, motivasyona ihtiyacı var." dedi.

Türkiye'de eğitim çağında 1 milyona yakın muhacir çocuk olduğunu hatırlatan Görmez, "Aramızdaki dil farkından dolayı biz buna yetemiyoruz. Burada sizin yardımınıza, bilginize ihtiyacımız var. Sadece muhacirlerin değil, ensarın da size ihtiyacı var. Daha birkaç yıl öncesine kadar Türkiye'de ilim tahsil etmek isteyen nice insanlar Kahire'ye, Bağdat'a, Şam'a gitmek için yol arıyorlardı. Şimdi Kahire'nin de Şam'ın da Bağdat'ın da salih alimleri bize geldi. Bizim onlardan istifade etmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.

İftar programı, bazı muhacir alimlerin konuşmalarıyla sona erdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :