Görme engellileri kitap okumaktan mahrum bıraktılar

Görme engellileri kitap okumaktan mahrum bıraktılar

Kobani bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde Siirt İl Halk Kütüphanesi'nde kabartma alfabeyle yazılan kitaplar ve kitap okuma makinesinin bulunduğu bölümün yakılması nedeniyle görme engelliler, bir yıldır kitap okuyamıyor- Siirt İl Kültür ve Turizm

SİİRT (AA) - Kobani bahanesiyle geçen yıl 6-7 Ekim'de düzenlenen izinsiz gösterilerde, Siirt İl Halk Kütüphanesi'nde kabartma alfabeyle yazılan kitaplar ve kitap okuma makinesinin de kullanılamaz hale gelmesi, görme engelli vatandaşları olumsuz etkiledi.

Siirt'te Kobani bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösteriler sırasında kamu binaları ve araçları, banka şubeleri ve iş yerlerinin yanı sıra Siirt İl Halk Kütüphanesi de büyük zarar gördü.

Molotofkokteylli saldırı sonucu çıkan yangında, 3 katlı kütüphanenin 1964 yılından bugüne kadar olan tüm arşivinin yanı sıra görme engellilerin kullandığı kabartma alfabeyle yazılan kitaplar ve kitap okuma makinesinin bulunduğu bölüm de kül oldu.

- 12 bin kitap yandı

Siirt İl Kültür ve Turizm Müdürü Remzi Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olaylarda kütüphaneye ait 50 yıllık arşivin ve 12 bin kitabın kül olduğunu, görme engellilerin de mağduriyet yaşadığını bildirdi.

Kütüphaneden yılda ortalama 60 bin kişinin yararlandığını hatırlatan Uslu, yangında, kütüphanede bulunan 60 bin kitaptan 48 binini hayatlarını tehlikeye atarak kurtardıklarını, 12 bininin ise maalesef kullanılamaz hale geldiğini söyledi. Uslu, 15 gün sonra yani bir bina kiralayarak geçici bir kütüphane kurduklarını ve vatandaşlara hizmet vermeye başladıklarını belirtti.

- ''Görme engelliler için kurulan ünite tamamen yandı''

Yangında, kütüphanedeki kabartma alfabeyle yazılan kitaplar ve kitap okuma makinesinin bulunduğu bölümün kullanılamaz hale gelmesinin, görme engelli vatandaşları olumsuz etkilediğini kaydeden Uslu, şunları kaydetti:

''Görme engelli kişilerin teknolojiyi kullanarak yararlanabilmesi için gerekli bilgisayar programlarının ve donanımının sağlanması amacıyla hayata geçirilen 'Bilgiye Erişimde Engelli Değilsiniz (BİLED) Projesi' kapsamında, kütüphanemizde oluşturulan bölüm de tam donanımlıydı. Bu ünite maalesef tamamen yandı. Bunun yanında Mors alfabesiyle yazılan, kabartma harflerle yazılmış kitaplarımız vardı. Onlar da yangından kurtarılamadı. Dolayısıyla kütüphanenin yakılmasından en fazla etkilenen vatandaşlarımızın başında görme engelliler gelmektedir. Bu üniteyi büyük uğraşlar sonucunda kütüphaneye kazandırmıştık ama maalesef tahrip edildi. Bu üniteyi inşallah yeniden görme engelli vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız.''

Uslu, Siirt'te 7 katlı modern bir kütüphanenin yapılacağını ve proje çalışmalarının devam ettiğini aktardı.

- ''Engelli kardeşlerimiz mağdur oldu''

Siirt Engelliler Platformu Başkanı Barış Amcalar ise geçen yıl yaşanan olaylarda il genelinde okul, sağlık merkezi, halk eğitim merkezi ve kütüphanenin ateşe verildiğini hatırlattı.

Kütüphanede görme engellilere ait kitap okuma cihazı ve kabartma harflerle yazılan kitapların tahrip olduğunu dile getiren Amcalar, engelli vatandaşlar ilçedeki hiçbir kütüphaneden yararlandığını söyledi.

6-7 Ekim olaylarının Siirt'e büyük zarar verdiğini ifade eden Amcalar, ''Engelli kardeşlerimiz de çok büyük mağduriyet yaşadılar. Olayların bu şekilde yansıması Siirtimiz için de çok kötü oldu. Ülkemizde, kentimizde huzur ve barışın olmasını istiyoruz. Bu olaylar sadece devletimize değil, herkese zarar veriyor. Ülkemizde birlik, barış ve beraberliğin olmasını çok istiyoruz, elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz'' ifadelerini kullandı.

- "Kitaplara dokunmakla yetiniyorum"

Siirt Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi olan görme engelli Abdurrahim Özalp, 6-7 Ekim olaylarının kendilerin etkilediğini anlattı.

Kütüphanenin yakılmasından dolayı kitap okuyamadıklarını belirten Özalp, ''Olaylarda, görme engellilere ait kitap okuma cihazı da yakıldı. Ben çok az görüyorum. Kütüphanede büyüteçle kitap okuyordum. Şu an sadece kitaplara dokunmakla yetiniyorum. Bu olayların benim gibi az gören ve hiç görmeyen arkadaşlarımıza büyük bir zararı oldu. Devlet büyüklerimizden, bu makinenin yeniden alınmasını istiyoruz'' şeklinde konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı