Görme engelliler, sporla "karanlık dünyalarını" renklendiriyor

Görme engelliler, sporla "karanlık dünyalarını" renklendiriyor

- Görme engellileri rehabilite etmek, yaşama kazandırmak ve sporla karanlık dünyalarını renklendirmeyi amaçlayan Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu, 8 branşta 5 bini aşkın lisanslı sporcuya yol gösteriyor- Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu


UŞAK (AA) - SONER KILINÇ - Görme engellileri ulusal ve uluslararası spor organizasyonlarında başarıya taşıyan Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu, binlerce "karanlık dünyayı" sporla renklendirmeye çalışıyor.

Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Hasan Sayyıdan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 yıldır faaliyet gösteren federasyonun çatısı altında yaklaşık 250 spor kulübünün bulunduğunu söyledi.

Federasyon olarak golbol, futsal, B1 futbol, yüzme, atletizm, halter, judo ve satrançta 5 bini aşkın lisanslı görme engelli sporcuya hizmet verdiklerini kaydeden, kendisi de görme engelli olan Sayyıdan, bu branşlarda sporcu sayısının her geçen yıl arttığını ifade etti.

Görme engellileri rehabilite etmek, sporla "karanlık dünyalarını" renklendirmeyi amaçladıklarını kaydeden Sayyıdan, bu bireylerin engel durumlarına göre mutlaka bir spor dalıyla uğraşmaları gerektiğini bildirdi.


- "Sporla yaşama kazandırmayı amaçlıyoruz"


Engelli bireylerin mutlu olmaları için üretmeleri, evlerinden çıkmaları gerektiğini ifade eden Hasan Sayyıdan, şunları kaydetti:

"Son 16 yılda devletimizin engellilere verdiği imkanlar doğrultusunda görme engelliler sokağa çıkmaya başladı. Sokağa çıkmakla birlikte onların üretime katıldıklarını görüyoruz. Çünkü üretmek çok önemli, insanın mutlu olabilmesi için üretmesi gerekir. Tüketici engelliden üreten engelliye doğru ciddi adımlar atıldı ülkemizde. Biz de dışarı çıkan görme engellileri sporla yaşama kazandırmayı amaçlıyoruz."


- "Herkes spor yaparak mutlu olabilir"


Federasyon çatısı altındaki kulüplerde sporla tanışan görme engellilerin yaşama daha umutla bakmaya başladığını, katıldıkları ulusal ve uluslararası spor organizasyonlarında çok sayıda başarı elde ettiklerini kaydeden Sayyıdan, engellilerin mutlu olmak için mutlaka spor yapması gerektiğinin altını çizdi.

Spor yapan engellinin kendine olan öz güveninin arttığına dikkati çeken Sayyıdan, şöyle konuştu:

"Spor, üretmenin, zindeliğin, olumsuz duygu ve düşüncelere kapılmamanın en önemli yolu, herkes spor yaparak mutlu olabilir. Engelliler için bu çok daha önemli. Engellileri özgür, kendiyle barışık, toplumla barışık, üretken bireyler haline getirirsek engellimiz de aileleri de devletimiz de mutlu olur."


- "Sporcularımızın ciddi başarıları var"


Federasyon olarak 8 branşta da uluslararası organizasyonlara katıldıklarını anlatan Hasan Sayyıdan, şöyle devam etti:

"Sporcularımızın ciddi başarıları var. Bu başarılarımızı sıralarsak özellikle golbol branşında 2016 yılında Paralimpik Oyunlar'da kadınlarımızın aldığı altın madalya Türkiye Cumhuriyeti tarihinde takım sporlarında bu olimpiyatlarda alınan ilk altın madalyasıdır. Kadın golbol takımımız Avrupa şampiyonu oldu, kadınlar ve erkeklerde dünya ikinciliğimiz var. Futsalda şu ana kadar elde ettiğimiz en büyük başarı dünya beşinciliği. İnşallah 2024 ve 2028'de olimpiyatlarda takım ve bireysel dallarda madalya almayı hedefliyoruz. Daha birçok branşta alınan madalyalar var."

Her yaşta görme engelliye ulaşmaya çalıştıklarının altını çizen Sayyıdan, "Onları spora yönlendirmek istiyoruz. Görme engelileri spora kazandırmak zorundayız. Devletimiz her şekilde bu sporcuları destekliyor. Türkiye'nin her ilinde modern tesisler var. Görme engelliler bize ulaşsın, onlara yardımcı olacağız." diyerek sözlerini tamamladı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :