Görme engelli mimar tecrübelerini üniversite öğrencileriyle paylaştı

Görme engelli mimar tecrübelerini üniversite öğrencileriyle paylaştı

Lizbon'da yaşayan Pereira, mimarlıktaki deneyimlerini üniversite öğrencilerine anlattı

EDİRNE (AA) - Lizbon'da yaşayan görme engelli 45 yaşındaki Carlos Mourao Pereira, mimarlıktaki deneyimlerini üniversite öğrencileriyle paylaştı.

Pereira, Özürlüler Vakfınca, Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesindeki Balkan Araştırma Enstitüsünde yaptığı konuşmada, tarihi mekanlarda bulunmaktan keyif aldığını anlattı.

Tarihi alanların mimarisinin olağanüstü nitelikte olduğunu belirten Pereira, "Bulunduğum tarihi mekanı akustik ve kokular sayesinde algılayabiliyorum. Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesindeki akustik çok güzel planlanmış ve hayata geçirilmiş. Mekanın rahatlatıcı bir özelliği de var. Buradaki deneyimimiz günümüzdeki hastanelerden çok farklı. Buradaki tasarımda çok güçlü etkiler var. Sağlık müzesindeki iç alanların sirkülasyonları dış alanla bağlantılı ve sesinden dolayı da çok rahatlatıcı bir atmosfer oluşturuyor." diye konuştu.

Müzedeki mimariyi dokunarak da algıladığını aktaran Pereira, şöyle konuştu:

"Buradaki yapıya siz de dokundunuz. Kimi alanların yumuşak kiminin ise sert olduğunu fark ettiniz. Bu sayede de işlevselliği kavradınız. Bu binanın birçok özelliği var sizde tasarım projelerinizde bu özellikleri düşünüp işlevi ve boyutu açısından rahatlatıcı bir mekan tasarlayabilirsiniz. Ben kendi adıma çok eğlendim sizler için de eğlenceli olacağını düşünüyorum."

Carlos Mourao Pereira konuşmasının ardından, atölye koordinatörü Gedik Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Özlem Belir ile mimarlık öğrencilerinin çalışmalarını inceledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :