Görme engelli eşi ve çocuğuna bakan kocaya devlet desteği

Görme engelli eşi ve çocuğuna bakan kocaya devlet desteği

Görme engelli eşi ve zihinsel engelli oğlunun bakımını 5 yıldır tek başına yapan 69 yaşındaki İbrahim Bozkurt'a, 2 bin lira evde bakım ücreti bağlandı- İbrahim Bozkurt:- "Bu hastalıklar benim de başıma gelmiş olsaydı, ben eşime nasıl bakıyorsam o da aynı

BURDUR (AA) - BİLAL ALTIOK- Görme engelli eşi ve zihinsel engelli oğlunun bakımını 5 yıldır tek başına yapan 69 yaşındaki İbrahim Bozkurt'a, 2 bin lira evde bakım ücretiyle destek veriliyor.

Birden çok işte çalışıp emekli olan İbrahim Bozkurt, 1,5 yaşında havale geçirince zihinsel engelli kalan oğlunun yanı sıra 5 yıl önce şeker hastalığı nedeniyle gözleri görmemeye başlayan eşinin de bakımını üstlendi.

Kışla Mahallesi'ndeki kendisine ait evde eşi ve çocuğunun her türlü ihtiyacının tek başına üstesinden gelmeye çalışan Bozkurt, durumlarını öğrenen Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğünün evde bakım ücreti bağlamasıyla daha rahat nefes alabildiklerini söyledi.

Şu anda 39 yaşında olan oğlu Sait Bozkurt'un yüzde 85 zihinsel engelli olduğunu, şeker hastası karısı 61 yaşındaki Aynur Bozkurt'un ise yüzde 95 görmediğini anlatan İbrahim Bozkurt, şöyle konuştu:

"Hastalık benim başıma gelmiş olsaydı, ben eşime nasıl bakıyorsam o da aynı şekilde bana bakardı. Bu olaylar başımıza geldikten sonra birbirimizin kıymetini daha iyi anladık, birbirimize daha sıkı sarıldık, birbirimize daha çok bağlandık. Komşularımız da bu birlikteliğimizi, birbirimize kenetlenmemizi görünce bizi takdir etmeye başladı. Bazen hava iyi oldu mu birlikte gezmeye çıkıyoruz, yürüyüş yapıyoruz. Ne yapalım Allah'ın verdiği, takdir ettiği bu, bundan sonra bu şekilde yaşayacağız."

Bozkurt, evin temizliği, çamaşırı, bulaşığı ve yemeğiyle kendisinin ilgilendiğini belirterek, 43 yıllık evliliklerinde birbirlerine destek olduklarını ifade etti.

- "Bir yere giderken bizi de yanında götürüyor"

Şeker hastalığına 30 yaşında yakalandığını, görme yetisini ise zaman içinde yitirdiğini, 5 yıldır neredeyse hiç görmediğini aktaran Aynur Bozkurt da şunları söyledi:

"Bize, 5 yıldır tek başına bakıyor. Bir yere giderken bizi de yanında götürüyor. Benim gecem gündüzüm bir. Eşim benim gözlerim oldu, her şeyi onun sayesinde yaşıyorum. Bize çok iyi bakıyor, Allah eşimi başımızdan eksik etmesin. Ev işlerini yapıyor, çamaşırımızı yıkıyor, banyomuzu yaptırıyor, her şeyimizle ilgileniyor. Allah kimseye hastalık vermesin ama olduktan sonra da birbirimize bakmak zorundayız."

Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Hasan Güven, İbrahim Bozkurt'un engelli eşi ve çocuğunun bakımını ilgiyle, özverili şekilde yaptığını, kendilerine evde bakım ücreti ile destek olduklarını aktardı.

Güven, şunları kaydetti:

"Bu vakayı duyar duymaz yanlarına gitmek istedim. Gördüğüm manzaradan çok etkilendim. Evleri çok temizdi, İbrahim Bey'in eşi ve çocuğu arasındaki diyaloğu beni çok duygulandırdı. Toplum olarak bu tip iyi örneklere ciddi anlamda ihtiyacımız var. İbrahim Bey'in ailesine para karşılığı bakmadığını sevgi, muhabbet, ilgi ve şefkatle ilgilendiğini görünce çok duygulandım. Aile, psikologlarımız ve sosyal hizmet uzmanlarımız tarafından sürekli ziyaret edilen, her türlü desteğin sağlandığı bir ailemiz."

Ailenin 40 yıllık komşusu Şerife Zorlu da "Kendisi yemeklerini pişiriyor, çamaşırlarını yıkıyor, pazar ihtiyaçlarını görüyor. Bazen bir yere gidecekse onları da yanında götürüyor, bazen eşini benim yanıma getirip koyuyor. Oğlunu hiç yalnız bırakmaz, hep yanında götürür. Ailesine çok iyi bakıyor." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :