Gönüllerdeki Mevlana Anlatıldı

Gönüllerdeki Mevlana Anlatıldı

Gönüllerdeki Mevlana Anlatıldı

Selçuk Üniversitesi Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü tarafından ‘Hz. Mevlâna’nın 741. Vuslat Yıldönümü Etkinlikleri’ kapsamında düzenlenen ‘Gönlümüzdeki Mevlana Söyleşileri’nin beşincisi gerçekleştirildi. Kutbu’n-nayi Niyazi Sayın’ın şeref misafiri olarak katıldığı söyleşide katılımcılar Hz. Mevlâna’nın hayatlarına ve mesleklerine katkılarını sohbet ortamında dinleyicilerle paylaştı.

Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşiye Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Sarı, Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Yaşar Şen, Neyzen-Ebruzen Sadrettin Özçimi, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

         “741 YILDIR DEVAM EDEN KUTLU DÜĞÜNDE HEP BİRLİKTEYİZ”

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, “741. Vuslat Yıldönümü Etkinlikleri çerçevesinde Selçuk Üniversitesi olarak uzun yıllardır kurumsal bir şekilde etkinlikler gerçekleştiriyoruz. 741 yıldır devam eden Kutlu Düğün’de hep birlikteyiz. Konya’ya, Hz. Mevlana’ya, Hz. Mevlana kitaplığına katkı sunmaya çalışıyoruz. Bu çerçevede bu sene 8 etkinlik gerçekleştirdik. İki yıldır fakültelerimizde ve şehrimizdeki liselerde de öğrencilere yönelik konferanslar düzenliyoruz. Bu yılki sonuncu etkinliğimiz olan söyleşimizi hatemü’l-misk olarak görüyor ve birbirinden değerli konuklarımızla sizleri baş başa bırakıyorum.” dedi.

Açılış konuşmasının ardından Kutbu’n-nayi Niyazi Sayın’ın şeref misafiri olarak katıldığı Gönlümüzdeki Mevlana Söyleşisi’ne geçildi. Moderatörlüğünü Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı ve Mevlevihane mimarisi araştırmacısı Prof. Dr. Ahmet Alkan’ın yaptığı söyleşiye Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Musikişinas Prof. Dr. Bülent Behlül Altunkeser, Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlham Enveroğlu ve Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Neyzen Yrd. Doç. Dr. Fahrettin Acar konuşmacı olarak katıldı.

         “HZ. PİR İLE MEVLEVİ SOHBETLERİNDE TANIŞTIK”

Söyleşide ilk sözü Prof. Dr. Ahmet Alkan aldı. Prof. Dr. Alkan, “Konyalının yeteri kadar Hz. Pir’i tanımadığı belki de tanımak istemediği dönemlerde yetişmenin verdiği bir dezavantaj vardı. Müze ziyaretlerinin bittiği saatlerde bir büyüğümüzün vesilesi ile sohbetlere katıldım. İlk Mesnevi sohbetlerini orada dinledik. Mesnevi’yi tavsiyeler üzerine aldım ve zaman içerisinde Hz. Pir’in kitaplarını alıp anlamaya çalıştım. Hz. Pir ile tanışmamız Mevlevi sohbetleri sırasında oldu.” dedi.

         “KENDİMİZE DÖNERSEK HAKKA DÖNERİZ”

‘Her birimiz birer neyiz’ diye konuşmasına başlayan Kutbu’n-nayi Niyazi Sayın, “Esrar-ı ilahi ile doluyuz. Melekler insana secde etti diye melek oldu. Neyden hakkın sesi çıkar. Biz Müslümanlara çok vazifeler düşüyor. Asıl Müslüman kendini bilmelidir. Bütün mesele kendimizden uzaklaşmamaktır. Kendimize dönersek Hakk’a döneriz.” dedi.

         “HZ. MEVLANA BANA GERÇEK RESSAMIN ALLAH OLDUĞUNU GÖSTERDİ”

Azerbaycan’dan turist olarak geldiği Konya’da Hz. Mevlana ile tanıştığını söyleyen ressam Doç. Dr. İlham Enveroğlu, “Şemsi Tebrizi’nin topraklarından geldim. Azerbaycan’dan geldiğimizde Mevlana Türbesi’ni ziyaret etmek nasip oldu. Ziyaretimiz sırasında türbenin bahçesindeki küçük taşlardan alırsam en az 7 sefer Hz. Mevlana’yı ziyaret edeceğim söylendi. Yıl 1992’ydi. Ülkem sıkıntılar içerisindeydi. Maddi olarak nasıl geleceğimi tahmin etmediğim bir şeydi ama inanarak ve severek o taşı aldım ve yerine koydum. 22 senedir Hz. Mevlana’nın davetlisi olarak Konya’dayım. Karanlığıma ve gönlüme ışık tutmakla kalmamış Hz. Mevlana elimden tutmuştur. Hz. Mevlana bana gerçek ressamın Allah olduğunu gösterdi.” dedi.

“HZ. PİR’İ HAYATIMIZDA SAHİPLENDİK”

Genel cerrah Yrd. Doç. Dr. Fahrettin Acar, “Konya’da doğduğum için kendimi şanslı hissediyorum. Dedem Mevlana Türbesi’nden emekli. Ben de 3 yıl koroda devlet sanatçılığı yaptım. Küçüklüğümüzden itibaren türbeye giderdik. Hz. Pir’i hayatımızda sahiplendik. Onun yolunda güzel şeyler yapmaya çalışıyoruz. Neyzen hocamız Sadrettin Özçimi’yi tanımakla Hz. Mevlana’yı daha iyi tanıma fırsatı buldum. Sonra ney üflemek nasip oldu. Ancak inanın üstatların yanında ney üflemek en zor ameliyatı yapmaktan daha güç” dedi.

 

      “MUSİKİYE VE ŞİİRE OLAN MERAKIM BENİ HZ. MEVLANA’YA YAKLAŞTIRDI”

Ortaokuldan beri musikiye merakı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bülent Behlül Altunkeser ise, “Küçüklüğümden beri katıldığım Ayin-i Şerif’lerde Hz. Mevlana’nın sözlerini duydum. Musikiye ve şiire olan merakım beni Hz. Mevlana’ya yaklaştırdı. Daha küçük yaşlarda radyoda dinlediğim musıkinin Mevlevi âyinleri olduğunu ileri zamanlarda öğrenince çok etkilendim. Konya’da yaşamak da bizim için büyük bir şans. Hayatımızda onu hissetmek çok önemli bir artı oldu.” dedi.

Söyleşinin sonunda Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Neyzen Yrd. Doç. Dr. Fahrettin Acar, ney dinletisi sundu.

“KUTBU’N-NAYİ NİYAZİ SAYIN’I AĞIRLAMAKTAN BÜYÜK ONUR DUYUYORUZ”

Ney dinletisinin ardından Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Kutbu’n-nayi Niyazi Sayın’a katılımlarından dolayı teşekkür plaketi takdim etti. Teşekkürlerini iletmek için söz alan Rektör Prof. Dr. Gökbel, “Şeb-i Arus Konya’da ne kadar önemli etkinliklerle geçiyor. İki hafta önce Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görülen Kutbu’n-nayi Niyazi Sayın’ı üniversitemizde ağırlamaktan ve hatıra plaketi takdim etmekten büyük onur duyuyoruz. Bu programın önemli bir güzelliği de beraber çalıştığımız öğretim üyelerimizin çok güzel bir yönünü tanıma fırsatı bulduk. Ne kadar engin bilgilere sahip olduklarına, ne kadar derin musiki bilgilerine sahip olduklarına şahit olduk.” dedi.

Etkinliğin sonunda protokol üyeleri söyleşinin katılımcılarına teşekkür plaketlerini takdim etti.