Gölge oyunu "özel eller"in maharetiyle yaşatılıyor

Gölge oyunu "özel eller"in maharetiyle yaşatılıyor

Gölge oyununun önemli ustalarından Suat Veral, Ümraniye Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirilen proje kapsamında engellilere karakter çiziminden perdede canlandırma tekniklerine kadar hayali olmanın inceliklerini anlattı- Ümraniye Belediyesi Engelliler

İSTANBUL (AA) - KEREM ALPEREN KAYA - Anadolu topraklarında 500 yıldır geleneksel Türk sanatının bir parçası olmayı sürdüren gölge oyunu, Ümraniye Belediyesi'nin desteğiyle hayali Suat Veral tarafından hayata geçirilen proje kapsamında, engellilerin maharetli ellerinde hayat buldu.

Ümraniye Belediyesi Engelliler Kültür ve Eğitim Merkezi'nde düzenlenen kursa, 16 engelli kursiyer katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatçısı da olan hayali Suat Veral, Türkiye'nin ilk kadın karagöz ustası Merve İlken ile seyirlik eğlence olmanın ötesinde, beyaz perdede işlenen konular yönüyle de 7'den 70'e toplumun her kesimine bir şekilde dokunan gölge oyununun karakter çiziminden perdede canlandırma tekniklerine kadar her aşamasını engelli kursiyerlere anlattı.

Geleneksel Türk sanatının bir parçası olan gölge oyununun da engel tanımadığını gösteren kursiyerler, yeni bir sanat dalının tüm inceliklerini öğrenmenin de mutluluğunu yaşadı.

Engelli kursiyerler ilk önce deve derisinden çizdikleri gölge oyunu karakterlerini daha sonra boyalarla renklendirdi. Kursiyerler karakter hazırlamayı öğrendikten sonra kendi yazdıkları oyunları bir hayali gibi perde arkasında seslendirerek sahneledi.

- "Ahilik kültüründeki usta-çırak ilişkisine bağlı kalındı"

Engellilere gölge oyunu sanatını öğretme fikriyle yola çıkan Veral, Ümraniye Belediyesi'nin desteğiyle başlayan projeyi, AA muhabirine anlattı.

Eğitime sanatın mutfak kısmı olan deri çalışmaları ve çizimlerle başladıklarını belirten Veral, "Gölge oyunu sanatını bu kurs kapsamında pratiğe dökerek, engelli kursiyerlerimizin el becerilerinin nasıl olduğunu gördük." dedi.

Uygulamada, kök boyası, ıhlamur kütüğü ve nevregan gibi geleneksel araçlar kullanılarak ahilik kültüründeki usta-çırak ilişkisine bağlı kalındığını dile getiren Veral, hiçbir şey atlamadan bu sanatın özünde ne varsa onu aktardıklarını söyledi.

Veral, kursiyerlerin karakter yapım aşamasından sonra perdede yansıtacakları hikayelerini yazdıklarını aktardı.

Kursiyerlerin bu sanat dalıyla ilgili detayları öğrendikçe endişelerinin ortadan kalktığını anlatan Veral, "Engelli kardeşlerimiz, yediden yetmişe toplumun her kesiminde yaygınlaştırılan bu sanatın, bir manada eksik kalan tarafını tamamlamış oldu. Diğer arkadaşlarına da örnek, aynı zamanda hayali olacaklar. Burada bir hedef var ve bu hedefi iyi görmek lazım." diye konuştu.

Eğitim sonunda katılımcılara sertifika verileceğini de belirten Veral, yeni dönem gölge oyunu kursları için de talep aldıklarını dile getirdi.

- "Ortam sağlanırsa her şeyi yapabiliriz"

Kursa katılan engelli kursiyerlerden Bülent Karaçam, günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş bir sanat dalı olan gölge oyununun, geçmişte başka ülkeler tarafından sahiplenilmeye çalışıldığını söyledi.

Karaçam, gölge oyununun hayal gücüne dayalı olduğunu belirterek, "Gölge oyununu istediğimiz kadar zenginleştirebiliriz yeter ki ekip olsun, ekipman olsun. Ortam sağlanırsa her şeyi yapabiliriz. Bize imkan verin bizde dünyayı kendimize hayran bırakalım engelliler olarak." dedi.

Kursiyerlerden Mücahide Derman Kökçe de gölge oyunu sanatının kendisine sabırlı olmayı öğrettiğini ifade etti.

Üç hafta gibi kısa bir zamanda çok iyi iş çıkardıklarını belirten Kökçe, eğitimlerden keyif aldığını dile getirdi.

Zamanla kendilerini geliştireceklerini belirten Kökçe, "İlk olarak modelleri yaptık. Sahneleme aşamasında perdenin bize uygun hale getirilmesi gerekiyor. Seslendirmeyi öğrenmek ise zaman alacak ama biz her zorluğu aştığımız için imkansız diye bir şey yok." dedi.

Zeynep İnce de ilk defa katıldığı geleneksel sanatlar eğitimine başta tereddütle yaklaştığını ifade etti.

Zora doğuştan beri alışkın olduklarını anlatan İnce, "Buraya gelince tabii ki sanatın zorluklarını gördük özellikle kesme aşamasında. Ama kendi engelimize göre karakterleri yapmış olduk. Kendi yaptığımız eserleri görmek de güzel bir duygu. Bu eğitimden keyif aldım, herkese tavsiye ederim." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :