"Göl Saatleri Şiir Akşamı"

"Göl Saatleri Şiir Akşamı"

Küçükçekmece Belediyesince ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi'nin katkılarıyla, bu yıl 4'üncüsü yapılan etkinlik, Arif Ay Özel programı ile başladı

İSTANBUL (AA) - Küçükçekmece Belediyesince bu yıl 4'üncüsü gerçekleştirilen "Göl Saatleri Şiir Akşamı" etkinliği kapsamında Arif Ay Özel programı düzenlendi.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi'nin katkılarıyla, Kızlarağası Medresesi'nde yapılan programın açılışında konuşan Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, "Bu programlar sayesinde şiirle, edebiyatla tanıştırılacak gençlere ihtiyacımız var. Bu kişiler zannettiğimiz kadar az değil" dedi.

TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı ise Birlik olarak kültür müdürlüklerine fikir üretmeye devam edeceklerini belirterek, "Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan, Başbakanlığı döneminde 'artık kültür belediyeciliğinin vakti geldi' demişti. Biz de bu yolda hizmet yapmaya gayret gösteriyoruz. Şiir okuyan adam terörist olmaz, şiir okuyan adam katil olmaz. Her şeyin karma karışık olduğu bu dönemde şiirin birleştiriciliğine sığınmamız gerekiyor" diye konuştu.

Amaçlarının yarına güzel eserler bırakmak olduğunu belirten Bıyıklı, "Biz kültürün, sanatın, edebiyatın bu topraklarda gerektiği kadar değer görmesi için elimizden geleni yapmaya hazırız. TYB İstanbul Şubesi'nden gözünüz, gönlünüz eksik olmasın" ifadelerini kullandı.

- Ay: "İnsanları, bu çağın yalnızlığından kurtarmak gerekiyor"

Toplantının onur konuğu olan Arif Ay AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu etkinliklerin toplumla şairi ve yazarı buluşturmak adına bir vesile olduğunu söyleyerek, bunun sanat ve edebiyat adına mutluluk verici bir durum olduğu tespitinde bulundu.

Günümüzde şairlerin ve sanatçıların yalnız bırakıldığına dikkati çeken Ay, şunları kaydetti:

"Bu yalnız bırakılma, ne yazık ki kitap okumada düşüşlere sebep oldu. Yazar kuruluşlarının bu etkinliklere öncülük etmesi sevindirici bir şey. Günümüz insanı çok politize oldu ve modernitenin getirdiği bir çok karmaşa içinde bambaşka uğraşlarla zamanını harcamakta. Okumak, düşünmek kendini ifade etmek, paylaşmak zorlaştı. Dolayısıyla bunun önünün açılması gerekiyor. İnsanları, bu çağın yalnızlığından kurtarmak gerekiyor. Kendilerini ifade edebilecekleri, bir takım şeyleri paylaşabilecekleri ortamlar hazırlamak gerekiyor. Bu hem kültür, sanatın gelişmesine hem de insanların bir takım kavga ve sürtüşmelerden uzaklaşmalarına katkı sağlayacaktır."

- Koç: "Arif Ay, şiirlerinde, bizim kelimelerimizle, bizim kelamımız olmuştur"

Moderatörlüğünü Hüseyin Akın'ın yaptığı Arif Ay'ın şiirleri ve hayata bakış felsefesinin ele alındığı etkinlikte konuşan Prof. Dr. Turan Koç, "Bizim güzel kelimelerimizin bir takım ideolojilerin hizmetinde olduğunu gördük ancak Arif Ay şiirlerinde, bizim kelimelerimizle, bizim kelamımız olmuştur" dedi.

Ay ile Erzurum'da öğrencilik yıllarında tanıştığını aktaran Yedi İklim Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ali Haydar Haksal da "Hiçbir zaman birbirimiz incitmedik, uzaklaşmadık. Arif Ay, insanların savrulduğu bir dönemde değişmeyen bir kişiydi" şeklinde konuştu.

Arif Ay'ın inancı dışında hiçbir şeye teslim olmayacağını savunan Haksal, şu bilgileri verdi:

"Ankara'nın göbeğinde, herkesin savrulduğu bir dönemde, o yalnızlığını sürdürüyor. Hayatı şiir gibi oluşmuş, engin biridir Arif Ay. Şiiri onu temsil eder. 40 yılı aşkın süredir, şiirinin yapısında ve kurgusunda tamamen kendisi durur. Arif Ay, Müslümanlar'ı sistemle entegre eden bakışlara hiçbir zaman yüz vermedi. Hayatını şiirlerine, şiirlerini de hayatına verdi."

Yazar Muzaffer Doğan ise Arif Ay'ın şiirlerinin, tek başına çıkardığı Edep dergisinde, Yedi İklim ve birçok dergide yayımlandığını söyleyerek, "Arif Ay, birçok şiirinde Eyüp Önder, Musa Deniz mahlaslarını kullanmıştır ve bu isimlerin bir anlamı olmuştur. Eyüp ve Musa isimleri peygamber adıdır. 'Bosna Alevler İçinde' filminin senaryosunu yazmıştır. Arif Ay'ı, eserlerinin adına bakıldığında da tanımak mümkündür" diye konuştu.

- İkinci etkinlik 5 Eylül'de

Küçükçekmece Balıkçı Adası'nda 5 Eylül Cumartesi günbatımında gerçekleştirilecek şiir akşamına, şairler Adem Turan, Ali Ural, Arif Ay, Ali Ayçil, Aykut Nasip Kelebek, Bestami Yazgan, Celal Fedai, Cemalettin Latiç, Hüseyin Akın, Hüseyin Atlansoy, Hüseyin Karaca, Mevlana İdris, Mustafa Özçelik, Nurettin Durman, Recep Garip, Serdar Kacır, Sümeyye Betül, Şeref Akbaba, Turan Koç, Ömer Faruk Ünalan, Özcan Ünlü ve Zeynep Arkan katılacak.

Etkinliğin sonunda, Cengiz Özkan, "birlik ve kardeşlik" türküleri seslendirecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı