"Gökyüzü meraklıları"ndan festivale yoğun ilgi

"Gökyüzü meraklıları"ndan festivale yoğun ilgi

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezince 7-9 Ağustos'ta Uludağ'da düzenlenecek "AstroFest 2015"te, dev teleskoplarla gökyüzü gözlemi, güneş saati hazırlanması gibi etkinliklere yer verilecek- Merkez Genel Müdürü Bakan:- "Yoğun bir ilgi var. İlk etapta 250 kişi

BURSA (AA) - Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi tarafından Uludağ'da 7-9 Ağustos'ta beş profesör eşliğinde düzenlenecek "AstroFest 2015"e katılmak isteyenler, kontenjanı doldurdu.

Merkez Genel Müdürü Rıfat Bakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uludağ'da önceki yıllarda düzenledikleri bilimsel geceleme etkinliğini bu yıl tamamen bir festivale dönüştürdüklerini söyledi.

Aklı gece gündüz bilimde olanları Uludağ'a davet ettiklerini belirten Bakan, festivalin 7'den 77'ye herkese hitap edeceğini, aynı zamanda bilim insanlarına ev sahipliği yapacağını aktardı.

Festival kapsamında gündüzleri atölye çalışmaları ve bilgilendirmeler, geceleri ise gökyüzü gözlemleri gerçekleştirileceğini dile getiren Bakan, şöyle devam etti:

"Gündüzleri uzmanları tarafından gökyüzü gözlemleri, gezegen ve galaksilere ilişkin bilgilendirmede bulunulacak. Geceleri ise dev teleskoplarla gökyüzü gözlemleri yapılacak. Gökyüzü gözlemlerinde, güneş sisteminden başlayıp en uzaktaki galaksilere kadar inceleme yapılacak. İncelemelerde, bu galaksilerin nasıl izlendiği, fotoğraflarının nasıl çekildiği, hangi tekniklerin kullanıldığı ve evrenin genişliği hakkında bilgiler verilecek. Aynı zamanda 5 profesör, festivale katılacakların sorularına cevap verecek. Festival, gökyüzü gözlemleri anlamında Türkiye'nin en büyük etkinliği olmaya aday."

Festivale yoğun ilgi gösterildiğini kaydeden Bakan, "İlk etapta 250 kişi olarak planlanmıştı. Şu andaki talep oldukça yüksek. 300'den fazla katılımcı bekleniyor ve kayıtlar tamamen doldu" bilgisini verdi.

Bakan, hem çocuk hem de büyükler için "Güneş saati nasıl yapılır" ve "Güneş saatinden günümüzün vakitlerini nasıl öğrenebiliriz" gibi etkinliklerin uygulamalı gösterileceğini belirtti.

Eski zamanlarda İslam alimlerinin gökyüzü haritaları yaptığına işaret eden Bakan, şimdi de ileri tekniklerle bu tür çizimler hazırlandığını söyledi.

Katılımcıların gökyüzü haritasının yapılışını öğreneceğini anlatan Bakan, "Burada amaç bulunduğumuz gün, saat ve meridyende enlemi hesap ettikten sonra, 'O an bizim gökyüzümüzde hangi yıldızlar var, hangi galaksileri görebiliriz, neleri gözetleyebiliriz?' sorularını cevaplayabilmek" dedi.

Bakan, 7 Ağustos sabahı başlayıp 9 Ağustos gecesi sona erecek festival etkinliklerinin, bir internet sitesinden canlı yayınlanacağını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı