"Göksun'un elması" lezzetini rakımdan alıyor

"Göksun'un elması" lezzetini rakımdan alıyor

Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde bin 350 rakımda yetiştirilen elma, gece gündüz sıcaklık farkı sayesinde tadı, rengi, aroması ve kalitesiyle hem yurt içi hem de yurt dışı pazarda kendine yer buluyor- KSÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üy

KAHRAMANMARAŞ (AA) - İSMAİL HAKKI DEMİR - Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde bin 350 rakımda yetiştirilen elma, gece gündüz sıcaklık farkı sayesinde tadı, rengi, aroması ve kalitesiyle hem yurt içi hem de yurt dışı pazarda yer buluyor.

Yüksek rakımda yetişen Göksun elması, tadı, rengi, aroması ve kalitesini gece gündüz sıcaklığındaki farktan alıyor.

Hasat dönemine yakın zamanlarda sıcaklığın gece 18, gündüz de 25 derecelerin altına düşmesiyle rengi daha da kızararak parlak hale gelen ve daha da sertleşen elma, yurt içi pazarın yanı sıra Suudi Arabistan, Ürdün, Yemen ve Irak gibi ülkelerden de tercih ediliyor.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Semih Çağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya elmacılık sektöründe kaliteye önem verildiğini belirtti.

Göksun elmasının kaliteli olmasının bazı sebepleri bulunduğunu ifade eden Çağlar, ilçede bin 300 metre civarında rakım bulunduğunu, elmaların da hasat dönemine doğru hava sıcaklığının düşük olduğu, yani gece ve gündüz sıcaklık farkının arttığı yerlerde renklenme, meyve kalitesi ve tadını artırdığını kaydetti.

Özellikle hasattan 3 hafta önce gündüz hava sıcaklıklarının 20-25 dereceye, gece sıcaklığının da 18 derecenin altına düştüğü zaman elma kabuğunda kırmızı renk maddesinin oluşumunun başladığını anlatan Çağlar, şunları kaydetti:

"Eğer ultraviole ışınlar da yeterli düzeyde ise bu soğuk rakımlarda elmalar çok güzel renk oluşturuyor. O rengin canlılığı da önemli. Dolayısıyla elmalar bin-bin 500 metre arasında yetiştiği zaman, hava nemi de çok yüksek olmadığı zaman kırmızı elmalar hem güzel renkte olur hem de parlak olur. Göksun'da çevre koşullarının elma yetiştiriciliğine çok uygun olmasından elmanın şeker asit oranı da çok dengeli olmaktadır."

Çağlar, Göksun'da yetiştirilen elmaların sertliğinin de tüketici açısından tercih sebebi olduğunu ifade ederek, "Sert bir elma yiyeceksiniz kütür kütür olacak. Ne çok tatlı ne çok ekşi dengeli bir tadı olacak. Güzel bir renk olacak. Bunları Göksun'da yetişen elmalarda görebiliyoruz." dedi.

İlçedeki ürünlerin kaliteli olduğunu vurgulayan Çağlar, "Türkiye'de böyle yerlerin sayısının çok az olduğunu tahmin ediyorum. Göksunlu üreticiler de bu işi iyi biliyorlar. Göksun'da gerçekten çok kaliteli elma yetişiyor. Yakın çevrede bu kadar kaliteli elma yetişmiyor. İnsanlar artık en kaliteli ürün almak istiyor. En kaliteli elma da Göksun'da onun için diğer bölgelere göre aradaki fark budur. Burada yetişen elma özellikle Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyor." diye konuştu.

- "Meyvenin alası Göksun'un elması"

Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın ise Türkiye'nin birçok yerinde elma yetiştirildiğini ancak Göksun elmasına tadı, rengi ve aromasıyla başka bir yerde rastlanılmadığını söyledi.

İlçenin elmayla markalaşması için belediye olarak her türlü desteği ve önemi verdiklerini aktaran Aydın, 5 yıldır geleneksel hale getirdikleri, "Meyvenin Alası Göksun'un Elması" sloganıyla festival düzenlediklerini anımsattı.

Festivalle Göksun'un en değerli üretimi elmayı tanıtmak istediklerini belirten Aydın, "Markalaşma çalışması kapsamında belediyemizin logosunu da elma yaptık. Yani elma bizim markamız olacak. Göksun güneyi kuzeye ve doğuyu batıya bağlayan kavşak noktasındadır. Göksun dendiği zaman her zaman bir yayla kenti ve bir elma diyarı olduğunun bilinmesini arzu ediyoruz. Bu yıl 45 bin ton civarında rekoltemiz var. Yurt içi pazarın yanı sıra Suudi Arabistan, Irak, Ürdün ve Yemen gibi ülkelere de ihracat gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :