Göçükte mahsur kalan madenciler işten ayrıldı

Göçükte mahsur kalan madenciler işten ayrıldı

Zonguldak'ta göçükte mahsur kaldıkları üretime kapalı maden ocağından kurtarılan 9 işçi, çalıştıkları firmadan ayrılarak, Çalışma ve İş Kurumuna müracaat etti

ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ta 12 Ağustos'ta meydana gelen göçük nedeniyle mahsur kaldıkları üretime kapalı maden ocağından kurtarılan 9 işçi, çalıştıkları firmadan ayrıldı. 

Dilaver Mahallesi'ndeki özel kömür ocağının tavanındaki  göçük nedeniyle mahsur kalmalarından 13 saat sonra kurtarılabilen işçiler, iş kazasının ardından aynı firmada çalışmak istemeyerek Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne başvurdu.

İşçilerin talebi doğrultusunda 9 madenciden 8'ine başka ocakta iş bulunacağı, 1'ine ise gözündeki sağlık problemi nedeniyle tedavi olacağından işsizlik maaşı ödeneceği öğrenildi.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gönül Demirsu, AA muhabirine, iş yeri çalışma koşullarının iyileştirilmesinin yanı sıra işçilerin yasal hakları konusundaki faaliyetlerinin de sürdüğünü söyledi.

Dilaver Mahallesi'nde faaliyet gösteren özel maden ocağında mahsur kalan 9 işçinin kurumlarına başvurduğunu anlatan Demirsu, şunları kaydetti:

"Madencilerin 1,5 aylık maaş ve kıdem tazminatları alacağı olduğunu tespit ettik ancak bunu hemen işleme sokmadan işvereni arayarak işçilerin haklarının ödenmesini istedik. İşveren bu konuda çok duyarlı davrandı ve işçilerin 1,5 aylık ücreti hesaplarına yatırdı. Kıdem tazminatlarını ise bu akşama kadar ödeyeceğini ifade etti. İşçilerin üretimi durdurulan bu ocakta çalışmayacakları göz önünde bulundurularak kendilerine başka maden ocağında çalışmaları için girişimde bulunduk. Zonguldak'ta madenciye ihtiyaç var ve işçilerimiz mağdur olmayacak. Kısa sürede başka maden ocağında istihdam edilecekler."

Demirsu, 9 işçiden 8'inin işe yerleştirileceğini belirterek, "Bir işçimiz gözlük kullandığı için Ankara'ya giderek, AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar'la görüşmüş. Milletvekilimiz de işçimizi hastaneye götürerek ameliyat olması için gün almış. Bu işçimiz gözünden ameliyat olacak. Ameliyatın ardından 3-4 ay bulanık göreceği bize iletildi. Bu arada kendisine işsizlik maaşı vereceğiz" diye konuştu.

- "İşçiler, kendileri istedi"

Firma sahibi Erol Civelek de maden ocağının üretime açılması için çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayarak, "İnşallah yakın zamanda maden ocağını açacağız. Mahsur kalan 9 işçinin çıkışını verdik ve tazminatlarını ödüyoruz. İşçiler, kendileri işten ayrılmak istedi. Bugün son ödemelerini yapacağız" dedi.

Madencilerden Yüksel Günbel de mahsur kaldıkları maden ocağının üretime kapalı olduğunu hatırlatarak, "Burayı bekleyecek durumumuz yok. Geçim sıkıntısı yaşıyoruz. İş bulmamız şart. Bizim 2-3 ay beklememiz, 'eve ekmek getiremememiz' demektir. Çalışmak zorundayız. Boşta durmak bize zarar veriyor. Borçlarımızı ödemek ve başka iş bulmak için söz konusu ocaktan ayrıldık" ifadesini kullandı.

Dilaver Mahallesi'ndeki özel kömür ocağında 12 Ağustos Salı günü 03.00 sıralarında göçük meydana gelmiş, 9 işçi 13 saat sonra ocaktan çıkarılmıştı. Maden işletmesi yetkililerinin, iş kazasını emniyete bildirmemesi tepkilere yol açmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı