Göçmenlerin izin çilesi

Göçmenlerin izin çilesi

Yarıyıl okul tatilini başka şehirlerde ve memleketlerinde geçirmek isteyen göçmen vatandaşlar , şehir dışı çıkış izin belgelerini alabilmek için Konya Göç İdaresi Müdürlüğü binasına akın ettiler.

15 günlük yarıyıl okul tatilinin yaklaşmasının ardından şehir dışına çıkmak isteyen göçmen vatandaşlar, izin belgelerini almak için Konya Göç İdaresi Müdürlüğü önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Şehir dışı çıkış izin belgesini almak isteyen göçmen vatandaşlar son hafta içinde neredeyse Göç İdaresi binası önünde yaşamaya başladılar. Sabah 05.00’te bina önüne gelen göçmenler, saatlerce bekleyişin ardından şehir dışı çıkış izin belgelerini alıyorlar. Yoğunluğun artmasıyla birlikte izin belgelerini daha erken almak isteyenler ise sabaha karşı erken saatlerde bina önüne geliyorlar. Birçok göçmen vatandaş ise, yiyecek içecek ve battaniyelerle bina önünde günlerce yatıp kalkıyor.

goc-idaresi--(1).jpg

RANDEVULU SİSTEM İSTİYORUZ

Göç idaresi binası önünde bekleyen göçmen vatandaşlar ise durumdan oldukça şikâyetçi olduklarını söyledi. Günlük yapılan şehir dışı izin belgelerinin daha önceden alma imkanının olmadığını söyleyen bir  göçmen vatandaş, “Bizler daha önceden izin almak için gelmiştik. Fakat bize izin aldığımız günün hemen ertesi gününde izin verileceğini söylüyorlar. Fakat bizim çocuklarımız burada eğitim görüyorlar ve okul bitmeden buradan ayrılamayız. Daha önceden geldiğimizde 15 gün önceye izin belgemiz verilseydi burada bu kadar beklemek zorunda kalmazdık. Bu tür görüntüler, bayramlarda ve yarıyıl tatillerinin yaklaştığı zamanlar yaşanıyor. Randevu sistemi yapıldığı zaman bu tür mağduriyetler ortadan kalkacağını ve bu yoğunluğun yaşanmayacağını düşünüyoruz” dedi.

goc-idaresi--(5).jpg

MEMUR AZLIĞI VE BİNA YETERSİZLİĞİ YOĞUNLUĞU ARTIRIYOR

Şehir dışı izin belgesini almak isteyen göçmen vatandaşlar günlerce burada sıra beklediklerinden yakınarak, çoğu zaman işlem yapılan kişi sayısını 20 kişiyi geçmediğini belirttiler. Memur azlığından dolayı şehir dışı izin belgelerini yavaş işlediğinden yakınan ve isminin söylemeyen bir göçmen vatandaş, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Türkiye Cumhuriyeti’ne, Türk kardeşlerimize ve bizlere sahip çıktığı için her zaman dua ediyoruz “ dedi. Türkiye bizlere kucağını açarak bizleri çok zor durumdan kurtardı. Burada çalışma imkânımızın yanında her türlü sosyal imkanlarımız bulunuyor. Özellikle de Konya’ya bizlere verilen her imkân çok güzel.  İzin belgesi alımındaki yığılmaya çare bulunursa çok mutlu olacağız. Buraya birçok aile gece yarısında önden sıra kapabilmek için geliyor. Birçok vatandaş battaniyesi ve yiyeceklerini de getirerek burada saatlerce bekleyişin sürdürüyor.  Her yıl yaşanan bu yoğunluğun artık çözüme kavuşmasını istiyoruz.  Bir başka göçmen vatandaş ise bina yetersizliğinden yakınarak, dışarıda saatlerce soğukta beklediklerini ifade etti.

goc-idaresi--(9).jpg

KONYA’DA 120 BİNİN ÜZERİNDE GÖÇMEN YAŞIYOR

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünce, 2017'nin biyometrik verileri alınarak Türkiye'de geçici koruma kapsamında yaşayan Suriyelilerin yaş ve cinsiyete göre dağılımları belirlendi. Türkiye'de 1 milyon 852 bin 563'ü erkek, 1 milyon 571 bin 674'ü kadın olmak üzere 3 milyon 424 bin 237 Suriyeli yaşıyor Türkiye'de 29 yaşın altında 2 milyon 461 bin 664 bin Suriyeli bulunuyor. En fazla Suriyeli, 537 bin 829 kişiyle İstanbul'da, en az ise 57 kişiyle Bayburt'ta ikamet ediyor. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü verilerinden yapılan derlemeye göre, geçen yıl geçici koruma kapsamında Türkiye'de 1 milyon 852 bin 563'ü erkek, 1 milyon 571 bin 674'ü kadın olmak üzere 3 milyon 424 bin 237 Suriyeli yaşıyor.   Türkiye'de geçici koruma kapsamında bulunan Suriyelilerin dağılım verisine göre, en fazla Suriyeli 537 bin 829 kişiyle İstanbul'da yaşıyor.  İstanbul'u sırasıyla 462 bin 961 Suriyeliyle Şanlıurfa, 457 bin 106 ile Hatay, 350 bin 67 ile Gaziantep, 191 bin 684 ile Mersin, 171 bin 685 ile Adana, 134 bin 490 ile Bursa, 131 bin 914 ile Kilis, 129 bin 644 ile İzmir ve 99 bin 990 kişi ile ise Konya izliyor. Konya’da diğer göçmen vatandaşlar birlikte bu sayı yaklaşık 120 bini buluyor.  Servet R. Çolak – Memleket

goc-idaresi--(1).jpeg