Göcek Koyları'nın koruyucu tekneleri görevde

Göcek Koyları'nın koruyucu tekneleri görevde

Muğla'nın Fethiye ilçesindeki Göcek Koyları'nda demirlenen lüks yatların atıklarını toplayan tekneler denizlerin temiz kalmasına katkı sağlıyor- DTO Fethiye Şube Başkanı Arıkan:- "Atık toplama tekneleriyle algı oluşturmayı ve deniz turizminin sürdürülebil

MUĞLA (AA) - Muğla'nın Fethiye ilçesindeki Göcek Koyları'nda demirlenen lüks yatların atıkları, "TURMEPA-1" ve "DTO Fethiye" adlı teknelerle toplanıyor.

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Fethiye Şubesi'nin 2015'te Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın (GEKA) desteğiyle yapılan 12 ton kapasiteli "DTO Fethiye" ile "TURMEPA-1" hergün Göcek Koyları'nı geziyor.

Koylarda demirli yatlardan tonlarca kirli su ve atık alan iki tekne, topladıkları atıkları karadaki tesise taşıyarak Göcek Koyları'nın temiz kalmasını sağlıyor.

DTO Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, teknelerin yoğun sezonda 40 sefer yaptığını ve atıkları karaya taşıdığını söyledi.

Atık toplama tekneleriyle algı oluşturmayı ve deniz turizminin sürdürülebilirliğini amaçladıklarını vurgulayan Arıkan, "Asıl amacımız insanların denizleri kirletmesinin önüne geçmek. Ülkemizde deniz turizminin sürdürülebilmesi için denizlerimizin temiz olması gerekiyor." dedi.

- "Tekneler, koruyucu görev üstleniyor"

DenizTemiz Derneği/TURMEPA Proje Koordinatörü Taner Börekçi ise teknelerin turizm sezonunda koylardaki yoğun tekne trafiğinde koruyucu görev üstlendiğini söyledi.

İzmir'in Çeşme ilçesinden Göcek'e kadar 5 atık toplama teknesinin çalıştığını bildiren Börekçi, "Bir atık toplama teknesi yılda bin tekneye hizmet veriyor. Yine yıllık ortalama 1 milyon litre atık topluyor. Atıklar toplanmasa çoğu denize gidecekti ve yoğun bir kirlilik oluşacaktı. Özellikle sintine atıklarının düzenli olarak boşaltılması gerekiyor." diye konuştu.

Göcek Koyları'nda demirli "Merisu 2" teknesinin kaptanı Ergül Yılmaz da atık alım teknesinin yat sahibi ve kaptanlar için büyük bir hizmet olduğuna dikkati çekti.

Teknenin bulundukları yere geldiğini ve teknedeki atıkları aldığını anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Marinalarda atığımızı boşaltabiliyoruz ama atık alım ünitesi bulunmayan Göcek'te açık denize çıkmamız gerekiyor ancak ne kadar açığa çıkarsak çıkalım denizi kirletmiş olacağız. Atık alım teknesi hem maliyetlerimizi düşürüyor hem de denizlerimizin temiz kalmasını sağlıyor. 20 yıldır denizlerden ekmek yiyen insanım. Denizlerimizin temiz kalması çok önemli."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :