- "Göç ve Uyum Alt Komisyonu" önerisi

- "Göç ve Uyum Alt Komisyonu" önerisi

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Mülteci Alt Komisyonu Başkanı Uslu, alt komisyonun isminin "Göç ve Uyum Komisyonu" olarak değiştirilmesini önerdi-AK Parti'li Uslu:"Göçten daha önemli olanın uyum olduğunu artık dünya tartışıyor. Uyum, hakların ötes

TBMM (AA) - ALP ÖZDEN - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Mülteci Alt Komisyonu Başkanı, AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, alt komisyonun isminin "Göç ve Uyum Komisyonu" olarak değiştirilmesini önerdi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Mülteci Alt Komisyonu, Uslu başkanlığında toplanarak, komisyonun bundan sonra yapacağı çalışmalarla ilgili değerlendirme yaptı.

Uslu, şimdiye kadar Suriyeliler konusuna ciddi şekilde eğildiklerini ancak bundan sonra sayıları 300 bini bulan Iraklılar, Filistinliler ve diğer uluslararası koruma arayanlara da yoğunlaşabileceklerini bildirdi.

Şimdiye kadar komisyonun "Mülteci Hakları Alt Komisyonu" olarak çalıştığını anımsatan Uslu, ikinci dönemde çalışmalarında, komisyonun adının "Göç ve Uyum Komisyonu" olarak değiştirilmesini de önerdi.

"Uyum"un çok daha modern bir isim olduğunu belirten Uslu, "Özellikle uyum, entegre konusu Türkiye’de üzerine çok konuşulmayan bir konu. Kanun 'uyum' kelimesini kullanıyor. Bu konuda çok fazla deyim ve terim var ama yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu da bu konuda 'uyum' kelimesini tercih etmiştir." bilgisini verdi.

Uslu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Göçten daha önemli olanın uyum olduğunu artık dünya tartışıyor. Uyum, hakların ötesine geçen bir kelime. İnsanların temel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra yapılması gerekenler, aslında uyum faaliyetleridir ve bunların da yapılması gerekiyor.

Suriyeliler Türkiye’de kaldıkları süre içerisinde temel eğitime erişiyorlar ama temel eğitimden sonra üniversite eğitimleri nasıl olacak, eğer bir akademisyense Türkiye’de nasıl iş bulacak veya temel sağlık hizmetlerine eriştikten sonraki süreçleri nasıl olacak, bu konuların konuşulması aslında dünya literatürü açısından uyumla ya da entegrasyonla ifade edilen bir kelime. Bu anlamda Komisyonun adının daha da geniş bir alana yayılması açısından adının 'Göç ve Uyum Komisyonu' olarak değiştirilmesini teklif ediyorum."

-"Bakanlığa evrileceğini düşünüyorum"

Bu kararı komisyon üyeleriyle birlikte alacaklarını vurgulayan Uslu, "uyum"un topum ve göçmen açısından karşılıklılık içeren bir kelime olduğunu aktardı. Uslu, Türkiye'de ikamet izniyle kalanlarla birlikte Türkiye’de 4,3 milyon göçmen yaşadığını bildirdi. Uslu, o nedenle komisyonun ismini biraz daha genişletebileceklerini söyledi.

Uslu, şunları kaydetti:

"İdeal uyum süreçleri; karşılıklı etkileşim, insani değerlere saygılı, hak ve yükümlülüklerin bir arada sunulduğu yaklaşımın benimsenmesi, göçmenin istihdama katılımının sağlanması, yaşanan ülkenin dili, tarihi, kültürü ve temel kurumlarıyla ilgili bilgi sahibi olması, eğitimden eşit şekilde faydalanması, kamusal ve özel hizmetlere erişimin sağlanması olarak ifade ediyorlar."

MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy da "Bu kararın ben tarihi bir adlandırma olacağını, 'Göç ve Uyum' isminin Bakanlığa evrileceğini düşünüyorum." ifadesini kullandı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :