Global Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Kutman, Konya'da ifade verdi

Global Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Kutman, Konya'da ifade verdi

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman Konya'da ifade verdi.

Okyanus operasyonunun ardından mallarına tedbir konulan Nusret Argun’un, Energaz’da bulunan %29,5 hissesine tedbir konulmamış, Energaz diğer ortaklara yok pahasına satılmıştı. Gerçeklerin ortaya çıkmasının ardından Argun’un bir kumpasa kurban gittiği ortaya çıkmıştı. Konuyla ilgili şüpheli sıfatıyla Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, Konya Adliyesinde ifade verdi. Energaz Yönetim Kurulu Üyesi Gültekin Çınar ve Mehmet Kutman’ın şirketlerinde üst düzey yöneticilik yapan İlker Keremoğlu da soruşturma kapsamında daha önce ifade vermişti.

FESAT BAHANE-SOYGUN ŞAHANE

2008 Yılında Konya'da Okyanus Şirketler Grubu'na yapılan operasyonun perde arkası birer birer ortaya çıkmaya başladı. Soruşturma kapsamında şüphelilerin bir bir ifadeleri alındıkça İhaleye fesat karıştırma iddiası ile Okyanus Şirketler Grubu'na operasyon yapılarak 234 kişinin sanık yapılmasındaki asıl amaç gün yüzüne çıkıyor.

Geçtiğimiz günlerde Konya'da paralel yapıya gerçekleştirilen ve aralarında dönemin Konya Kaçakçılık ve Organize Şube Müdürü Anadolu Atayün'ün de bulunduğu 5 kişi tutuklanmıştı.Dönemin Konya İl Emniyet Müdürü Mehmet Salih Tuzcu hakkında yakalama kararı verilmesine rağmen hâlâ yakalanamadı. Operasyon kapsamında elde edilen belge ve bilgilere göre Okyanus Grubu'na yapılan İhaleye fesat karıştırılma suçlamasının, asıl amacı gizlemek amacıyla yapıldığı bunun içinde düzmece deliller toplanarak dosyanın önce özel yetkili mahkemenin görev alanına sokulduğu daha sonra da asılsız haberlerle kamuoyunun yönlendirildiği ortaya çıktı.

 

Düzmece delillerle, şirketin yönetim kurulu başkanı Nusret Argun'un tutuklanarak 6 yıla yakın bir süre cezaevinde tutulduğu,tutuklama ile birlikte şirketin ve şahısların tüm mal varlıklarına tedbir konulmuştu.Şirketlerin ve şahısların malvarlığının tespiti amacıyla bütün bankalara,finans kuruluşlarma,altın borsasına ve ticaret odaları,tapu daireleri,trafik tescil şubeleri ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlarına yazılar yazılarak bilgi toplandığı görülmüştü.Tedbir konulurken de bu bilgiler ışığında hareket edilmişti.Ancak bunlara rağmen, Okyanus A.Ş 'nm %29,5 ile en büyük hissedarı olduğu Energaz A.Ş'ndeki hissesine ise tedbir konulmamıştı.Burada bilinçli ve bir plan dahilinde tedbir konulmayarak bu hisselerin, diğer ortaklar tarafından yok fiyatına el konulmasına zemin hazırlandığı anlaşıldı.

HER ŞEY BAŞTAN PLANLANMIŞ YÜZYILIN SOYGUNU YAPILMIŞ

Okyanus Grubun tüm malvarlığına tedbir kararı konulmasına rağmen, gerek finansal açıdan gerekse prestij açısından en gözde yatırım unsuru olan Energaz A.Ş'ndeki %29,5 luk hissesine, bilerek tedbir konulmaması ve Yönetim Kurulu Başkanının uzun süre tutuklu kalması, meğer planın birer parçasıymış..Böylelikle şirketin tüm mal varlığma tedbir konularak finans sıkıntısına düşürülmesi,yönetim kurulu başkanının tutuklanarak yönetimsel ve finansal acze düşürülmeye çalışılması, nihayet %29,5 hisseye tedbir konulmayarak satışının mümkün kılınması ve Energazdaki diğer ortakların sermaye artırımı tehdidi ile Okyanus'un hisselerinin eritilerek yok pahasına sattırılmasmın amaçlandığı görülmektedir..Bu kapsamda EPDK'nın da kullanılarak, Energaz A.Ş'nin yatırım taahhüdünü yerine getirmemesi nedeniyle,lisans iptali tehdidinde bulunulduğu da anlaşıldı. Nitekim diğer ortaklarının sermaye artırımı tehdidi, EPDK'nmlisans iptali yönündeki tehdidi altında Okyanus bunaltılarak, Energaz'daki %29,5 hisse 2010 yılında yok fiyatına elinden alınmıştır.

7816.jpg

OKYANUS'UN TÜM MALVARLIĞINA TEDBİR KONULURKEN ENERGAZ HİSSESİNE VE SATTIĞI BİR DAİREYE TEDBİR KONULMAMIŞ

2008 yılında yapılan operasyonu müteakip Nusret Argun'un ve aile bireyleri ve tüm şirketlerinin mal varlığı üzerine, banka hesaplarına tedbir konulurken, iki kalem mal varlığına ise tedbir konulmaması dikkat çekti. Bunlardan bir tanesinin Okyanus'un Energaz A.Ş'ndeki %29,5 luk hissesi olduğu, diğerinin ise Paralel Yapının mütevelli heyet üyesi olduğu iddia edilen bir kişinin Okyanus'tan satın aldığı, ancak henüz tapusunu almadığı Meram Yeniyol Konaklarmdaki daire olduğu anlaşıldı.

Yıllardır hiç faaliyet göstermeyen,gayri faal durumunda olan şirket hisselerine,Nusret Argun'un eş ve çocuklarının kredi kartlarına kadar tüm malvarlığına tedbir konulurken, Türkiye'de enerji sektöründeki 3 büyük şirketten biri olan Energaz A.Ş'ndaki en büyük hisse olan %29,5 luk Okyanus hissesine tedbir konulmamasmın tesadüf olmadığı anlaşıldı. Aynı dönemde Energaz A.Ş'nin diğer hissedarlarının ise %26 ile STFA,%26ile Global A.Ş, % 17,5 ile Tefirom A.Ş olduğu anlaşıldı.

Tüm gayrimenkullerine tedbir konulurken,paralel yapının mütevelli heyet üyesi olan kişinin satın aldığı daireye de tedbir konulmaması, operasyonu yapanların ne denli ince hesap yaptığını ve kimlerle ilişkili olduklarını ortaya koydu.

okyanus-10.jpg

OPERASYONLA BİR TAŞ İLE BİRÇOK KUŞ VURULMUŞ

Okyanus Şirketler Grubuna operasyon yapılmak suretiyle hem yok pahasına Energaz A.Ş'ndeki hisselerine el konulduğu hem de paralel yapının tehditlerine boyun eğmeyen Nusret Argun tutuklanmak suretiyle, Konya'daki diğer iş adamlarından dirençle karşılanmaksızm kolaylıkla himmet adı altında yüksek miktarda paralar toplandığı ortaya çıktı.

Bir yandan da çete operasyonları yaparak suçluları yakaladığı gerekçesi ile başta Kom Şube Müdürü Anadolu Atayün olmak üzere, operasyonu yapan ekibe ödül olarak devlet hazinesinden yüksek miktarda paralar ödendiği öğrenildi.

Operasyon kapsamında tutuklanan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Süleyman Okudan,tutuklandıktan 5,5 ay sonra serbest bırakılarak, mülkiyeti Selçuk Üniversitesi'ne ait olan yerde paralel yapıya ait olan Mevlana Üniversitesi'nin kurulmak üzere,arazinin Mevlana Üniversitesi'ne devrinin imzalatıldığı tespit edildi.

Sami Gediz-Memleket