GKRY lideri Anastasiadis, Atina'da

GKRY lideri Anastasiadis, Atina'da

Yunanistan Başbakanı Samaras :

ATİNA (AA) - Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, Kıbrıs'ta iki  taraf arasında önemli yakınlaşma olmadığını söyledi.    

Başbakan Samaras, Güney  Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis ile bir araya geldi.

Baş başa görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulunan Samaras, adada iki taraf arasında güven artırıcı önlemler ve AB müktesebatı gibi konularda görüş ayrılığı olduğunu belirterek, Türk tarafının belli konularda diyaloğa geçmeyi reddettiğini savundu.    

Samaras, "Görüşmeler devam ediyor ancak Kıbrıs meselesinde çözüm bulunması için karşı tarafın da irade göstermesi gerekiyor. Türkiye'nin hem uluslararası hukuk hem de son Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına uyması gerekiyor. Kıbrıs'ta taraflar arasında önemli yakınlaşma yok" dedi.   

Kıbrıs Rum tarafının çözüm çabalarını desteklemeye devam edeceğini  belirten Samaras,  "Karşı tarafın tutumu ne olursa olsun ortak hedefimiz olan yasa dışı işgalin sona ermesi ve BM kararları çerçevesinde iki taraf arasında da kabul edilecek işler, adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasıdır" diye konuştu.    

KKTC'nin verdiği taahhütleri yerine getirmeyi reddettiğini savunan GKRY lideri Anastasiadis ise Kıbrıs'ta iki taraf arasındaki müzakereleri belirleyen ortak bildiriye de uyum gösterilmediğini öne sürdü.   

Anastasiadis, Atina'nın Kıbrıs Rum tarafına verdiği destek için teşekkür ederek iki ülke arasındaki işbirliğinin süreceğini kaydetti.  Anastasiadis, "Atina ile Lefkoşa'nın tercihinin diyalogdan yana olması en doğru seçenektir" dedi.    

Rum lider, Atina'ya gerçekleştirdiği iki günlük ziyaret çerçevesinde yarın siyasi parti liderleriyle bir araya gelecek.

 

Kaynak:Haber Kaynağı