Girit açıklarında arızalanan gemi

Girit açıklarında arızalanan gemi

Kaçak göçmenleri taşıyan gemi, askeri operasyonla kurtarılırken, mürettebat gözaltına alındı

GİRİT (AA) - Yunanistan'ın Girit adası açıklarında motorunda arıza meydana gelen ve 528 kaçak göçmeni taşıyan "Barış" adlı kuru yük gemisinin, askeri operasyonla kurtarıldığı bildirildi. 

İtalya'ya doğru seyir halindeyken, Girit adasının 30 mil güneydoğusunda, Salı günü sabaha karşı motor arızası nedeniyle, saatteki hızı 90 kilometreyi bulan fırtınada açık denize sürüklenen ve Yunan Sahil Güvenlik ekiplerinden acil yardım talebinde bulunan geminin, İerapetra Limanı yakınlarında Yunan komandoları tarafından operasyonla kurtarıldığı kaydedildi. 

AA muhabirinin, Ada'daki yerel yetkililerden edindiği bilgiye göre; limana 6 mil uzaklıkta düzenlenen operasyonda gemi mürettebatı etkisiz hale getirilerek gözaltına alındı. Öte yandan kaçaklar arasındaki hamile bir kadın ile yüksek ateşi olan 4 çocuk gemiden alınarak, helikopterle Girit Adası'ndaki hastaneye ulaştırıldı.

Suriye, Afganistan ve bazı Afrika ülkelerinden kaçak göçmenleri taşıyan geminin limana ulaşmasının ardından, aralarında çıkan kavgada bıçakla yaralandığı belirlenen 3 kaçağın da Girit Adası'ndaki bir hastaneye sevk edildiği iddia edildi. 

Öte yandan gemide gizli bölmelere saklanmış silahlar olduğu iddia edilse de Yunan makamları söz konuyu iddiayı henüz doğrulamadı. 

- Ebola virüsüne rastlanmadı

Kaçaklar arasında Ebola virüsü taşıyan olup olmadığına ilişkin yapılan testte, virüse rastlanmadı. Kaçakların, günlerdir aç ve susuz olarak Akdeniz'de dolaştırıldıkları için bitkin oldukları gözlenirken, alarm seviyesindeki Ada hastanesinde 150 yatak kaçaklar için ayrıldı. Yaklaşık 100 kişilik sağlık ekibinin hazır bulunduğu hastanede bütün kaçaklar muayene ediliyor.

- Savunma Bakanlığı açıklaması

Yunanistan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Girit Adası’nın güney doğusunda deniz bölgesinde yapılan kurtarma çalışmalarında Yunanistan Silahlı Kuvvetlerinin de yer aldığı belirtildi.

Yapılan yazılı açıklamada, Savunma Bakanı Nikos Dendias'ın talimatıyla geminin İerapetra Limanına kadar Yunan Deniz Kuvvetlerine ait F/G YDRA isimli savaş gemisiyle çekildiği belirtilirken, Super Puma tipi bir helikopterin de kurtarma çalışmalarına yardımcı olduğu, gemideki hamile bir kadın rahatsızlanınca helikopter ile Heraklion (Kandiye) Hastanesi’ne nakledildiği kaydedildi.

- Gemide yüzlerce çocuk ve kadın bulunuyor

İtalya'ya gitmek üzere yola çıkan Kribati bandıralı 77 metre uzunluğundaki kuru yük gemisi, dün Girit Adası'nın 48 kilometre güneydoğusunda motorunda ortaya çıkan arıza üzerine, şiddetli dalga ve kötü hava koşullarının da etkisiyle sürüklenmeye başlamıştı. 

Çevredeki gemilerde çalışanların Yunan Sahil Güvenlik birimlerine haber vermesi üzerine bölgeye gelen ekipler gemide yüzlerce kadın ve çocuğun bulunduğunu tespit etti. 

Kaçak göçmenlerin bazı Afrika ülkeleri ile Suriye ve Afganistan'dan Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalıştıkları ifade edildi. Geminin nereden ve ne zaman denize açıldığı konusunda henüz bilgi bulunmuyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı