Girişimci Suriyeliler, iş fikirlerini Türkiye'de hayata geçirecek

Girişimci Suriyeliler, iş fikirlerini Türkiye'de hayata geçirecek

Habitat Derneğinin, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve International Medical Corps ile hayata geçirdiği İMECE Programı kapsamında, iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilere girişimcilik eğitimi veriliyor- İstanbul'da başlatılan

İSTANBUL (AA) - SEVİL ÇELİK - Habitat Derneğinin, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve International Medical Corps ile hayata geçirdiği İMECE Programı kapsamında, iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin de ekonominin bir parçası olması hedefleniyor.

İstanbul'da başlatılan ve Türkiye'nin çeşitli illerinde devam edecek girişimcilik eğitimleriyle Suriyelilerin iş fikirlerini geliştirmelerine destek olunuyor.

Eğitime katılanlardan Fehed Sayyad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de Halep Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünü bitirdiğini ve yüksek lisansa başladığını ancak savaştan dolayı eğitimini tamamlayamadığını söyledi.

Daha sonra Türkiye'ye geldiğini ve Yıldız Teknik Üniversitesinde otomasyon mühendisliği alanında yüksek lisans yaptığını belirten Sayyad, şöyle konuştu:

"Hem okula devam etmek istiyorum hem de başarılı bir iş adamı olmak istiyorum. Bu yüzden bu programa katıldım. Bunun gibi programlar olursa katılacağım. Hedefim Türkiye'deki Suriyeliler için yardım projeleri üretmek. Hayalim, Suriyelilerin güzel bir ortamda yaşayacağı uygun fiyatlı yurtlar kurmak. Biz çok kazanamayacağız ama onlar kazanacak."

Ala Abdullah el Debak da Suriye'deki savaştan dolayı Türkiye'ye geldiğini ve yeni bir hayat kurmak istediğini söyledi.

Ülkesinde bilgisayar mühendisi olduğunu belirten Abdullahaldbak, girişimcilik eğitimi sonrasında Suriyelilere yönelik bilgisayar kursları açmak istediğini ifade etti.

- "Sevdiğim işi sürdürmek istiyorum"

Civan Abdo ise Suriye'deki savaştan önce 1,5 yıl üniversitede oyunculuk ve yönetmenlik bölümünde okuduğunu dile getirdi. Savaş çıktıktan sonra Türkiye'ye geldiğini ve burada da sevdiği işi sürdürmek istediğini aktaran Abdo, şunları anlattı:

"Türkiye'de iki kısa film yaptım. Türkiye'de katıldığım bir festivalde ödül aldım. Türkiye'de çalışmak ve prodüksiyon işi üzerine iş yapmak istiyorum. Bu yüzden İMECE programına katıldım. Önceden Suriyeli gençler Avrupa'ya gitmek istiyordu. Şimdi durum değişti. Avrupa'ya gittiğimizde kampta kalacağız. Ailem Almanya'ya gitti. Orada kampta kalıyor. Kamp zindan gibi. Ben Türkiye'de yaşıyorum. Arkadaşlarım var, film yapıyorum, tiyatro kursuna gidiyorum, eğitim alıyorum. Bir şeyler yapıyorum ama Avrupa'da ne yapacağım. O yüzden ben gitmiyorum. Birçok kişi de artık Türkiye'de kalmak istiyor."

Abdurrahman Said ise savaştan kaçarak Türkiye'ye geldiğini ve Türkiye'ye gelen Suriyeliler arasında çok yetenekli kişiler olduğunu dile getirerek, "Ben de illüzyonistim. Amacım, Suriyelilerin yeteneklerini gösterebileceği büyük bir organizasyon gerçekleştirmek. Ben de daha önce bir yetenek programına katıldım ve finale kadar yükseldim." diye konuştu.

- "Ortak bir gelecek yaratmak ..."

Habitat Derneğinin Genel Koordinatörü İMECE programının Direktörü Başak Saral, Habitat olarak yaklaşık bir senedir Suriyelilerle Türkler arasında ortak bir gelecek yaratabilmek için İMECE Programı üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Programı Habitat olarak başlattıklarını ancak birçok kurumun kendileriyle çalışmaya başladığını belirten Saral, şöyle devam etti:

"Amacımız farklı kurumların, farklı kaynaklarını ve kapasitelerini bir araya getirerek Türkiye'de birlikte yaşadığımız Suriyelilerin becerilerini, iş deneyimlerini iş dünyasında hayata geçirmek. Suriyelilerin de Türkiye'deki ekonominin bir parçası olmasını istiyoruz. Bu doğrultuda farklı mekanizmalar farklı destek süreçleri yapılandırdık."

Saral, ilk eğitimlerine İstanbul'da başladıklarını, 34 Suriyeli girişimci adayıyla Global İletişim Haftasının ana etkinlikleri kapsamında "Girişimcilik Kampı" çalışması yürüttüklerini ifade etti.

Daha önce Suriye'de kendi işini yürütmüş, profesyonel olarak çalışmış ya da üniversitede okuyan girişimci olmak isteyen gençlerin girişimcilik becerileri kazandırmayı hedeflediklerini belirten Saral, şunları anlattı:

"Eğitimlerle, yapılacak atölyelerle kendi iş süreçlerini planlamalarını sağlamaya çalışıyoruz. Müşterileri tanımalarını, pazara erişmelerini hatta kendi prototiplerini, ürünlerinin ilk örneklerini pazarda test etmelerini ve müşterinin buna ihtiyacı olup olmadığını anlamalarını istiyoruz. Eğitimler İMECE'nin ana etkinliklerinden biri ama sadece eğitimler değil. Burada uzun dönemli olarak hem mentorluk hizmetleri hem de finansal destekler de sunmak istiyoruz. Türkiye'deki iş dünyasıyla Suriyeli girişimcileri bir araya getirmek, tanıştırmak, birlikte bu ortak yaşamdan nasıl faydalanabileceğimizi anlamak istiyoruz."

- "Ortadoğu pazarı için bir fırsat"

Saral, Suriyelilerin bilgi ve becerilerinden Türkiye'deki iş dünyasının da faydalanabileceğine inandıklarını, bunun Ortadoğu pazarına erişmek için de iyi bir fırsat olduğunu düşündüklerini vurguladı.

İMECE'yi uzun dönemli istihdam ayağıyla da daha da büyütmek istediklerini belirten Saral, şu bilgileri verdi:

"Program Türkiye genelinde Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı 14 ilde hayata geçiyor. Biz her ne kadar ilk çalışmamızı İstanbul'da başlatmış olsak da bu girişimcilik kampından İstanbul'un dışında yaşayan Suriyeliler de geldiler. Biz Kasım ayının sonunda 14 ildeki girişimcilik faaliyetleri ve eğitimlerine de başlayacağız. Bu yıl sonuna kadar bin kişiye ulaşmayı, bin kişiyi bu girişimcilik konusunda bilgilendirmeyi ve eğitmeyi hedefliyoruz. Uzun dönemde de daha büyük bir hedef kitlemiz var. Yaklaşık 7 bin kişiye bu çalışmalar ulaşacak."

Suriyelilerin Türkiye pazarını daha iyi tanıması, sadece Suriyeli müşteriye değil Türkiye'de yaşayan herkese hizmet verebilir şekilde yapılanması gerektiğini belirten Saral, "Belki Türkiye'den yurt dışına hizmet verebilir bir şekilde globalleşmesi lazım. Bu ilişkileri kurmak istiyoruz. O yüzden de Suriyeli şirketlerin de sürdürülebilir olması, büyümesi ve Türkiye ekonomisine daha da ciddi bir katkı sağlaması için onlarla da çalışacağız." diye konuştu.

- Suriyelilerin ekonomiye katkısı

Saral, geçen yıl Suriyeliler tarafından kurulan işletmeler ve yapılan yatırımların Türkiye ekonomisine binde 8 katkı sağladığını ancak bunun hala küçük bir katkı ve katma değer olduğunu düşündüklerini dile getirdi.

Suriyelilerin ticari deneyimlerinin çok yüksek, sanat, yaratıcılık bilgi ve becerilerinin çok gelişmiş olduğunu, uluslararası pazarda çok iyi ilişkileri bulunduğunu ifade eden Saral, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu deneyimleriyle bazı kapitalleri ülkemize taşıdılar. Bunun da gerçekten iş hayatına aktarılıp hem bir katma değer sağlaması hem de yeni istihdam fırsatları yaratılması gerektiğini düşünüyoruz. Suriyeliler tarafından açılacak işletmelerin birçoğu hem Suriyelileri istihdam edecek hem Türkiye'de yaşayan bizleri istihdam edecek. O yüzden Türkiye'ye yeni iş fırsatları da yaratmış olacağız. Ulaşacağımız o 7 bin kişinin her biri belki yeni bir işletme açmayacak ama onlar yeni becerilerle güçlenmiş olacak. Kendi mevcut becerilerini ve yeni becerilerini de yapılandırarak belki KOBİ'lerin yeni pazarlara açılmasını sağlayacak. Böylelikle yeni istihdam fırsatlarının Türkiye'deki şirketler tarafından da geliştirilmesini sağlayacağını düşünüyoruz."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :