Gine'de seçim süreciyle ilgili anlaş

Gine'de seçim süreciyle ilgili anlaş

Muhalefet ve iktidar seçim süreciyle ilgili konularda uzlaşma sağladı

KONAKRI (AA) - Gine'de muhalefet ile iktidar arasında seçim süreciyle ilgili görüşmeler uzlaşmayla sonuçlandı.

Ülkede geçen ay muhalefet ile iktidar arasında başlatılan görüşmeler, Başbakan Mamady Yula'nın yönetimindeki törende imzalanan "uzlaşma anlaşmasıyla" sona erdi.

Yula, törenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümetin anlaşma metnindeki taleplerin yerine getirilmesi için çalışacağını belirtti.

Sivil toplum kuruluşları ve ülkedeki uluslararası aktörlerin de imza attığı anlaşmada, seçmen kütüğünün yenilenmesine ve seçim komisyonunun işleyişine yönelik maddeler bulunuyor.

AA muhabirinin ulaştığı anlaşma metninde, seçim sürecinin daha iyi şartlarda geçmesi için seçim komisyonunun işleyişinde değişiklikler yapılması, 2013'te muhalefet tarafından düzenlenen gösterilerde şiddet olaylarına karışanların cezalandırılması ile mağdurların tazminat alması gibi maddeler yer alıyor.

- "İktidar ve muhalefet iki kardeş"

İktidar yanlısı ve eski Ulaştırma Bakanı Tidiane Traore, konuyla ilgili, "İktidar ve muhalefet, Gine'nin kalkınması için çaba gösteren iki kardeş." değerlendirmesinde bulundu.

Muhalefet Sözcüsü Ebu Bekir Sylla ise "Gine'nin bu siyasi çıkmazın içinden bir an önce kurtulmaya ihtiyacı vardı. Gineliler hep beraber daha demokratik ve başarılı bir ulus inşa etmeli." ifadesini kullandı.

Muhalefetin, 2015'te devlet başkanı seçiminin yerel seçimlerden önce düzenlenmesini öngören seçim takvimine karşı çıkması üzerine, Devlet Başkanı Alpha Conde ile muhalefet lideri Cellou Dalein Diallo 22 Eylül'de bir araya gelmiş ve diyalog süreci başlatılmıştı.

Ülkede 2008'deki darbenin ardından anayasal düzene geçilmesine rağmen siyasi ve sosyal istikrarın sağlanması konusunda sıkıntılar yaşanıyor. 2013'teki genel seçim kampanyasında çıkan etnik ve siyasi çatışmalarda 50'den fazla kişi ölmüş, 2014-2015'te büyük zararlar veren Ebola salgını da Gine halkının yaşam şartlarını olumsuz etkilemişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :