Gıdanın geleceği Türkiye'de konuşulacak

Gıdanın geleceği Türkiye'de konuşulacak

60'dan fazla ülkeden Türkiye'ye gelecek temsilciler "Dünya Tarım ve Gıda İşbirliği Zirvesi"nde gıda ve tarımın dünyadaki geleceğini değerlendirecek- TARIMKON Başkanı Yüksel:- "Zirvede birçok ticari anlaşma öngörüyoruz. Bu anlaşmalar Türkiye'nin tarım ala

ANKARA (AA) - MUSTAFA ÇALKAYA - Gıda ve tarımının geleceğini değerlendirmek üzere 60'dan fazla ülkeden sektör temsilcileri, yatırımcılar ve iş adamları Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenecek "Dünya Tarım ve Gıda İşbirliği Zirvesi"nde buluşacak.

Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu (TARIMKON) Başkanı Hakan Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1-4 Mart tarihlerinde yapılacak zirveye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Ekonomi ile Bilim Sanayi ve Teknoloji bakanlıklarının desteğiyle düzenlenecek zirve için çalışmalara ara vermeden devam ettiklerini belirten Yüksel, Türkiye'nin gıda ve tarım sektöründe dünya genelinde söz sahibi olduğunu, etkinlikte bunu daha iyi anlatabileceklerini kaydetti.

Yüksel, zirvenin Türkiye'nin tarım ticaretine önemli katkı sağlayacağını anlattı.

Zirvede, tarım sektörünün önde gelen ülkelerinden katılımcıların olacağına dikkati çeken Yüksel, Katar, Bahreyn, İran, Gürcistan, Rusya, Makedonya, Arnavutluk, İrlanda, Polonya, Romanya, Tunus, Pakistan, Sudan, Senegal, Azerbaycan ve Almanya'nın zirveye katılacaklarını bildirdiğini söyledi. Yüksel, zirveye ayrıca, görüşmelerin devam ettiği 60'dan fazla ülkeden sektör temsilcilerinin, yatırımcıların, iş adamlarının ve sanayicilerin yanı sıra akademisyenlerin de katılım göstereceğine dikkati çekti.

Yüksel, söz konusu zirveyle dünyada tarım alanında farkıdalık oluşturmak istediklerinin altını çizerek, "Tarımı olmayan bir ülke var olma savaşı vermek zorunda kalır. Biz Türkiye'nin tarım alanındaki potansiyelinin farkıdayız. Dünyada tarım alanında söz sahibi olmaya devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Tarımda üretmeden önce pazarın bulunması gerektiğini vurgulayan Yüksel, "Tarım ürünleri ticaretinin artması üretimi de artıracaktır. Daha fazla üretim olduğunda bu iç pazara da etki edecek ve fiyatlar düşecektir. Biz bu zirvede birçok ticari anlaşma öngörüyoruz. Bu anlaşmalar Türkiye'nin tarım alanındaki hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacaktır. Ayrıca üreticilerin tarımsal üretimini, faaliyetlerini ve gıda sektörünü çeşitlendirmesine ve uluslararası yeni pazarlara ulaştırmasına yardımcı olacak." ifadesini kullandı.

Yüksel, dünyada tarım ve gıda ticaret hacmin 1,6 trilyon doların üzerine çıktığına işaret ederek, sektörde rekabet gücünün öneminin giderek arttığını anlattı.

Artan rekabet ortamında ayakta kalabilmek için uluslararası pazarlara açılmanın önemine dikkati çeken Yüksel, Türkiye'nin bu kapsamda ki destekleyici politikalarının devam ettiğini de vurguladı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :