Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı:

"2015 yılında yurt dışından ihracatta kalıntı nedeniyle bildirim alan ürünlerden hiçbiri ülkemize geri gelmemiştir"

ANKARA (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, yurt dışından ihracatta kalıntı nedeniyle bildirim alan ürünlerden hiçbirinin bu yıl geri gelmediği bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Zehirli ürünler nerede" başlığıyla yayımlanan bir haberde yer alan iddialar nedeniyle kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi gerektiği belirtildi. 

İnsan, bitki ve çevre sağlığının korunması, bitkisel ürünlerde kalıntı probleminin ve tavsiye dışı ilaç kullanımının engellenmesi ve tarladan sofraya güvenli ürün ulaştırılması amacıyla değişen şartlar da dikkate alınarak gerekli her türlü eğitim, yayım ve denetim çalışmalarının Bakanlık tarafından yapıldığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ülkemizde yalnızca AB ve G8 ülkelerinde ruhsatlı olan bitki koruma ürünleri ruhsatlandırılmakta ve reçeteli olarak satılmaktadır. İnsan ve çevre sağlığı için riskli olan kimyasallar yasaklanmaktadır. Nitekim bu güne kadar AB'de kullanımdan kaldırılan 180 aktif maddeyi içeren bitki koruma ürünlerinin kullanımı ülkemizde de sonlandırılmıştır.

Bakanlığımızca şu ana kadar biyolojik ürünler dahil 6 bin civarında bitki koruma ürününe ruhsat verilmiş ve bunların 2 bin 500 kadarı piyasada bulunmaktadır. Bu ürünlerden biyolojik etki düşüklüğü, kalıntı, fitotoksite gibi şikayetlere konu olanlardan her yıl ortalama 100'ü araştırma kurumlarımız ve üniversitelerde biyolojik etki denemesine tabi tutulmaktadır. Etkisizlik tespit edilmesi halinde tavsiye veya ruhsatlar iptal edilmektedir."

- "3 yılda 150 binden fazla numune analiz edildi"

Bitki koruma ürünlerinin doğru ve etkili kullanımının sağlanması için 17 sertifikalı eğitim programında 2 bin 92 uzmana ve Çiftçi Tarla Okulları sisteminde yaklaşık 2 milyon 500 bin çiftçiye eğitim verildiği bildirilen açıklamada, son 10 yılda çiftçi eğitimlerinde kullanılmak üzere bitki sağlığı konusunda 2 milyon 300 bin kitap, 2 milyon 400 bin broşür, 996 bin afiş hazırlanarak ücretsiz olarak dağıtıldığı kaydedildi.

Bugüne kadar yapılan eğitim ve sınavlar sonucunda 16 bin teknik personele reçete yazma yetkisi ve 364 bin kişiye bitki koruma ürünü uygulama yetkisi verildiğine işaret edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Pestisit kullanımının denetimi amacıyla hazırlanan 'Çok Yıllık Ulusal Kalıntı Kontrol Planı' kapsamında hasat öncesi denetim dahil son üç yılda 150 binden fazla numune analiz edilmiştir. Bu analizlerde ürünlerin yüzde 97,5'inde dünyada kabul gören ve ülkemizde de yasal olan gıda kodeks değerlerinin altında kalıntı tespit edilmiştir. Tespit edilen yüzde 2,5 MRL aşımı AB ve ABD ülkelerinde meyve sebzede tespit edilen uygunsuzluk oranlarının altındadır.

Ayrıca denetimlerde maksimum kalıntı limitlerinin üzerinde pestisit kalıntısı çıkması ya da tavsiye dışı kullanımının tespit edilmesi halinde ilgili üreticilere ve işletmelere imha, hasadı geciktirme idari para cezası olmak üzere yasal işlemler uygulanmaktadır. Bu amaçla bugüne kadar alınan toplam 20 bin 330 numuneden 389'u için üretim alanında tedbir alınarak  piyasaya sürülmesi önlenmiştir ve olumsuzluk tespit edilen 101 bin 75 kilogram ürün imha edilerek üreticilere 1 milyon 37 bin 330 lira idari para cezası uygulanmıştır."

Türkiye'nin dünyanın 7'inci büyük tarım ülkesi olmasına karşın hektar başına 1,3 kilogram bitki koruma ürünü kullanımıyla dünyada 19'uncu sırada yer aldığı belirtilen açıklamada, Bakanlığın, bitkisel üretimde zararlı organizmalara karşı kimyasal mücadeleye alternatif biyolojik ve biyoteknik mücadeleyi uygulayan üreticilere 2010 yılından itibaren destekleme ödemesi yaptığı ve biyolojik mücadele uygulamalarının 10 kat arttığı bildirildi.

Alınan tedbirler sayesinde AB ülkelerine daha önce uygulanan kalıntı analizi zorunluluğunun kaldırıldığı ve Rusya'ya yapılan analiz oranları yüzde 75 azaltıldığı kaydedilen açıklamada, "İhracatta kalıntı nedeniyle bildirim alan ürünler genelde fiziken ülkeye geri gelmemektedir, gelmeleri halinde ise gerekli kalıntı analizi yapılıp uygun olmaları durumunda ancak yurda girişine izin verilmektedir. 2015 yılında yurt dışından bildirim alan ürünlerden hiçbiri ülkemize geri gelmemiştir" ifadeleri kullanıldı. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı