Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:

"(EXPO 2016 Antalya) 23 ülkeden şu anda olumlu anlamda geri dönüş oldu. Onlar kesinleşti ama yeni katılacağını belirten ülke olmasını da bekliyoruz"

ANTALYA (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Antalya'da gelecek yıl yapılacak Dünya Botanik EXPO'suna katılım için 23 ülkeden olumlu yanıt aldıklarını belirterek, çalışmaların zamanında yetişmeyeceği yönünde herhangi bir kaygıları bulunmadığını bildirdi.

Bakan Eker, Türkiye'de ilk kez düzenlenecek ve Antalya'nın ev sahipliğini yapacağı EXPO 2016'nın müzik ve maksotunun tanıtıldığı toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Eker, gelecek yıl Antalya'da düzenlenecek EXPO için 189 ülkeyi davet ettiklerini söyledi. Bugüne kadar EXPO'lara katılımın ortalama 33 ülke olduğunu, en yüksek katılımın 54 ülkeyle gerçekleştiğini anlatan Eker, "Bizim hedefimiz en yüksek düzeydeki katılımı aşmak. Temaslarımız devam ediyor. 23 ülkeden şu anda olumlu anlamda geri dönüş oldu. Onlar kesinleşti ama yeni katılacağını belirten ülke olmasını da bekliyoruz" dedi.

Türkiye'nin çok önemli bir coğrafyada yer aldığını, önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptığını dile getiren Eker, her ülkeden heyecanlı görüşler aldıklarını ifade etti. Pazartesi günü 6 ülke temsilcisinin farklı bir etkinlik için Türkiye'ye geldiğini, o ülkelerin de EXPO'ya davet edildiğini dile getiren Eker, önemli bir katılım beklediklerini kaydetti. 

- "Yetişmeyecek diye bir kaygımız yok"

Bir gazetecinin, Türkiye'nin ilk kez ev sahipliği yapacağı EXPO için hazırlıkların zamanında yetişmeyeceği yönünde eleştiriler olduğunu söylemesi üzerine Bakan Eker, "Bizim EXPO'nun zamanında yetişmeyeceği yönünde herhangi bir kaygımız yok" ifadesini kullandı. 

Gece gündüz 24 saat çalıştıklarını, alanda altyapının tamamlandığını, üstyapıyla ilgili de ihalelerin, yer teslimlerinin yapıldığına dikkati çeken Eker, tepe, kule, gölet ve büyük kongre merkezi yapılacağını, bunların da bir yılda yetişebileceğini vurguladı.

Eker, ağaçlandırma ve bitkilendirme çalışmalarının da hızla devam ettiğini bildirdi.

- EXPO'nun turizme katkısı

Antalya'da gerçekleştirilecek EXPO'nun turizme katkısının sorulması üzerine Eker, gelen turistlere alternatif bir etkinlik sunulacağını söyledi.

Biyoçeşitlilik alanında zengin bir ülkede EXPO düzenlendiğini ve birçok ülkenin bahçe kültürlerinin burada sergileneceğini belirten Eker, "Antalya'ya gelen bir turist ya da bir tur operatörü Aksu ilçesindeki alanı ziyaret edebilecek. Burada sadece Türkiye'nin zenginliğini değil, diğer ülkelerin biyoçeşitlilik ile ilgili zenginliklerini görme imkanına kavuşmuş olacak. Aslında krizin etkilerine karşı ilave bir boyut kazanıyor, en büyük katkısı burada" diye konuştu. 

Bakan Eker, EXPO tanıtımı ile gelen turist sayısının da artacağının altını çizdi. 

Sembol çiçek "Şakayık" için de çalışmalar yaptıklarını dile getiren Eker, doğal ortamda yetişen şakayığın insanlar tarafından görülmesi amacıyla tur organizasyonları yaptıklarını, bu şekilde doğa turizmine katkı sağladıklarını kaydetti.

- Maskot, 23 Nisan'dan sonra sokaklarda olacak

EXPO 2016 Antalya'nın maskotunun bahar ayından sonra sokaklarda görülmeye başlayacağını bildiren Eker, EXPO'ya dönük gerek çiçek, gerekse maskot ile ilgili farklı uygulamaların 23 Nisan'dan itibaren görüleceğini ifade etti.

Eker, EXPO'nun tarım sektörüne etkisi olup olmadığı sorusu üzerine, biyoçeşitliliğin gıda güvenliliğinin temel alanlarından olduğuna işaret etti.

Bakan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bir ülkede biyoçeşitlilik zengin ise o ülkede insanların gıdası için, kullandıkları kozmetik ürünler veya ilaçlar için, yani hem tıbbi bitkiler bakımından hem de gıda olarak kullanılabilecek bitki türleri açısından bir zenginliğe işaret ediyor. Biyoçeşitlilikle bunu dünyaya tanıtmak istiyoruz. Bu zenginliği dünyaya tanıtırken aynı zamanda tarımsal faaliyetlerimizi de olumlu anlamda etkileyecek."

EXPO'nun gıda, kozmetik, ilaç sanayi alanındaki bitki türlerinin geliştirilmesine katkı sağlayacağını vurgulayan Eker, insanlarda da tabiat ile ilgili bilinç uyandıracağını ifade etti. 

EXPO'nun her açıdan ülkeye katkı sağlayacağının altını çizen Eker, "EXPO ile ülkeler kaynaşacak, yeni dostluklar oluşacak, ticaret ilişkileri, sanayi, turizm gelişecek, beraberinde birçok alanda gelişme olacak. Zaten EXPO'ların amacı budur" dedi. 

EXPO'larda ülkelerin kendi değerlerini getirip sergilediğini anlatan Eker, şunları söyledi:

"Biz de teması 'Çiçek ve Çocuk' olan, kendi tabi zenginliğimizi, doğal zenginliğimizi, biyoçeşitliliğimizi, bu alanda geliştirdiğimiz kültürü ve bunun unsurlarını, bunları sergilediğimiz bahçe kültürünü ortaya koyuyoruz. Bütün insanlıkla da bunları paylaşabileceğimiz bir düzenleme yapıyoruz. 189 ülkeye diyoruz ki (Gelin bir dünya bahçesi oluşturalım, hepimiz bu kürenin bir parçasıyız. Her ülke aslında dünyanın ayrı bir bahçesidir, tüm bu bahçelerin numunelerini Antalya'da bir araya getirelim ve Antalya'yı bir dünya bahçesi haline getirelim)."

Eker, EXPO'nun, tarih ve turizm kentine tabiat açısından değer katacak yeni bir etkinlik olacağını sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı