Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:

"Geçen yıl itibarıyla Türkiye'nin İsrail'e ihracatı 236 milyon dolar, ithalatımız 41 milyon dolar. Türkiye'nin lehine önemli bir dış ticaret fazlası olan bir faaliyet"

ANKARA (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye-İsrail arasındaki dış ticarete ilişkin "Geçen yıl itibarıyla Türkiye'nin İsrail'e ihracatı 236 milyon dolar, ithalatımız 41 milyon dolar. Türkiye'nin lehine önemli bir dış ticaret fazlası olan bir faaliyet" dedi.

Eker, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.

TİM Yönetim Kuruluna yeni dönemde başarı dileklerini ileten Eker, Türkiye'nin ihracatının yaklaşık 20 milyar dolarının gıda ve tarımdan geldiğini, ancak bunun potansiyelinin daha yüksek olduğunu belirtti. Bakanlık olarak verimlilik artışına yönelik önemli çalışmaları hayata geçirdiklerini ifade eden Eker, bu kapsamda miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmesinin önüne geçildiğini, işletme ölçeğine yönelik sorunların bu düzenlemeyle aşılacağını kaydetti. 

Tarım ve hayvancılık sektörlerine yönelik gelişmeleri aktaran Eker, geçen sene 1,5 milyar dolarlık hayvansal ürün ihracatı gerçekleştirildiğini bildirdi. Hayvancılık ihtisas bölgeleri kurduklarını anlatan Eker, bunların ihracat açısından önemli bir potansiyel oluşturduğunu vurguladı. Türkiye'nin tarım sektörü açısından ihracatçı bir ülke olduğunu ifade eden Eker, tarımın aynı zamanda önemli bir istihdam sektörü olduğuna dikkati çekti. 

 

-"(Boykot) Bana intikal eden bir bilgi yok"

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Eker, Gazze'ye yönelik saldırılara ilişkin bir soruyu şöyle yanıtladı:

"İsrail'in vatandaşlarıyla bizim bir sorunumuz yok. İsrail'in yalnız maalesef zalimce diyebileceğimiz devletinin, yönetiminin bir uygulaması var. Türkiye'nin öteden beri bu konuyla alakalı tavrı açık ve nettir. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye hep yapıcı oldu, Ortadoğu'da barışın tesisi ve itilafların barış içerisinde müzakereyle, uzlaşma yoluyla çözümü yönünde Türkiye'nin tutumu oldu. Ama İsrail yönetimi maalesef Gazze'de insanlık dışı uygulamalara sebebiyet veriyor. Yüzlerce sivil insanın ölümü hepimizi derinden etkiliyor. Biz bu vahşeti kınadığımızı da zaten her fırsatta ifade ediyoruz." 

Bakan Eker, "Türkiye'de bazı İsrail ürünlerine boykot çağrısının ardından İsrail'deki bazı süpermarketlerin de boykot yapılması yönünde karar aldığı bilgisi ulaştı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soruya karşılık bu konuda resmi olarak bir bilgisi olmadığını söyledi.

Türkiye-İsrail ticaretinin ağırlıklı olarak Türkiye'nin ihracatından oluştuğunu bildiren Eker, "Bu konularda sapla samanı birbirine karıştırmamamız gerekiyor. Şu an itibarıyla bana intikal eden bir bilgi yok. Bu konuda bir değerlendirme yapmayacağım. Geçen yıl itibarıyla Türkiye'nin İsrail'e ihracatı 236 milyon dolar, ithalatımız 41 milyon dolar. Türkiye'nin lehine önemli bir dış ticaret fazlası olan bir faaliyet" diye konuştu.

Mehmet Büyükekşi de bugünkü görüşmede sektörün sorunları ve ihtiyaçlarının belirleneceğini belirterek, toplantının ihracata katkı sağlaması temennisinde bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı