Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik:

"(Başkanlık sistemi tartışmaları) Esas karar verici millettir. Milletin önüne bu kararı verme konusundaki çalışmayı koymaktan çekinmememiz gerekiyor. Meclis olarak biz görevimizi yapalım, millete soralım"-"Sayın Bahçeli'nin açıklamalarını sağduyulu buluyo

BURSA (AA) - HÜSEYİN YEŞİLKAVAK - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin ''Esas karar verici millettir. Milletin önüne bu kararı verme konusundaki çalışmayı koymaktan çekinmememiz gerekiyor. Meclis olarak biz görevimizi yapalım, millete soralım.'' dedi.

Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de başkanlık sisteminin uzunca bir süredir tartışıldığını ancak bu tartışmanın çok daha derinliklere gittiğini herkesin bildiğini söyledi.

Fiili durumun hukuki bir süreçle tamamlanması gerektiğini vurgulayan Çelik, ''Milletin seçtiği cumhurbaşkanının adı başkandır. Yani en yüksek oyla seçilmiş. Hiç bir başbakanın zannetmiyorum yüzde 52 ile seçildiğini. Bugüne kadar itibarıyla söylüyorum yüzde 52 oy alıp başbakan olan bir dönem çok olduğunu zannetmiyorum. Madem halk cumhurbaşkanını seçecek, bunu başkanlığa dönüştürmek, bu sisteme dönüştürmek Türkiye'nin lehine olacağı inancı içindeyim.'' diye konuştu.

Bakan Çelik, tartışmaları başka taraflara çekip Türkiye'de olması gerekeni değil, olmaması gerekenleri zorlamanın da bir anlamı olmadığını belirterek, "Onun için ben Sayın Devlet Bahçeli'nin açıklamalarını sağduyulu buluyorum. Esas karar verici millettir. Milletin önüne bu kararı verme konusundaki çalışmayı koymaktan çekinmememiz gerekiyor. Meclis olarak biz görevimizi yapalım millete soralım.'' ifadesini kullandı.

- ''Bırakınız millet ne karar verirse biz de ona uyalım''

Başkanlık tartışmalarıyla ilgili partilerinin çok net tavrı olduğunun altını çizen Çelik, şunları kaydetti:

"Sayın Başbakan açıkladı ki, '367 alsak bile bunu da millete soralım. Yani biz bak, başkanlık sistemini 367 ile geçtik demeyelim, millet desin ki evet bu değişikliği ben yapıyorum veya yapmıyorum desin.' Bu derece sağlıklı ve diyalogdan yana bir yaklaşımı sergiliyoruz ve muhalefetin bunu anlayacağı veya bu yaklaşıma doğru, sağlıklı, uyumlu bir cevap vereceği inancı içindeyim. Çünkü milletten kaçamayız. Hepimiz millete hesap veriyoruz, yine milletin ayağına gideceğiz. Bırakınız millet ne karar verirse biz de ona uyalım.''



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :