Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik: (2)

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik: (2)

"(Terör) Gaziantep ve Van'da meydana gelen bu olaylar yeni şehitlerimizi ortaya çıkardı. Allah'tan rahmet diliyorum. Orada tabii ki bataklık belli. Yani siz sınırlarımızın dışındaki bu bataklığı sürdürdüğünüz sürece takdir edersiniz ki buradan terör ve te

ANTALYA (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'deki terör olaylarıyla ilgili olarak, "Gaziantep ve Van'da meydana gelen bu olaylar yeni şehitlerimizi ortaya çıkardı. Allah'tan rahmet diliyorum. Orada tabii ki bataklık belli. Yani siz sınırlarımızın dışındaki bu bataklığı sürdürdüğünüz sürece takdir edersiniz ki buradan terör ve terörist üremeye devam edecektir." dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Christian Schmidt, EXPO 2016 Antalya'da düzenledikleri basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladılar.

Gazetecilerin, Erciş Belediye Meclis üyesi ve Latifiye Mahallesi Muhtarı Mehmet Şerif Doğu'nun PKK'lı teröristlerin silahlı saldırısı sonucu yaşamını yitirmesi ve bugün Gaziantep'te meydana gelen terör saldırısıyla ilgili soruları üzerine Çelik, dünya kamuoyunun ağırlıklı olarak Irak ve Suriye'de yaşanan olaylarla ilgilendiğini, oysa Türkiye'nin 30 yılı aşkın süredir terörle mücadele ettiğini söyledi.

Türkiye'nin terör nedeniyle çok ciddi kayıplar verdiğini ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

"Gaziantep ve Van'da meydana gelen bu olaylar yeni şehitlerimizi ortaya çıkardı. Allah'tan rahmet diliyorum. Orada tabii ki bataklık belli. Yani siz sınırlarımızın dışındaki bu bataklığı sürdürdüğünüz sürece takdir edersiniz ki buradan terör ve terörist üremeye devam edecektir. Onun için öncelikle o ülkelerin toprak bütünlüğünü dikkate alarak oralarda istikrarı sağlamak bu işin ilacıdır. Eğer dünya bu istikamette bir çalışmayı ortaya koymayacaksa, 100 yıl önceki gibi masa başında cetvel alıp hala taksimatların peşinde gidecekse bu sorunların daha da büyüyeceğini buradan görmek için kahin olmaya gerek yok."

Suriye bölgesinde yaşayan insanların demografik özelliklerinin dikkate alınması gerektiğini de vurgulayan Çelik, Kobani'de yaşayanların büyük bölümünün Kürt, Tel Abyad'da yaşayanların ise Arap olduğuna dikkati çekti.

Bu yapıların dikkate alınmadan şerit oluşturmanın, var olan sorunlara yeni büyük sorunlar kattığını ifade eden Çelik, "Bundan da en büyük zararı Türkiye görecektir, Türkiye görmektedir. Onun için biz dünyaya haykırıyoruz, 'teröristin seni beni olmaz.' Hep birlikte terörün karşısında durmamız lazım ama dışımızdaki bu bataklığa dönük olarak, mutlak suretle bütün demografik yapıları ve bütün sosyolojik gerçekleri dikkate alarak, oralarda yapılacak operasyonlar buna göre dikkat edilerek, yapılması gerekiyor." açıklamasında bulundu.

- "Terör, ortak mücadele etmemiz gereken bir husus"

Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Christian Schmidt de bu tür korkunç olayları kınadıklarını ve büyük bir üzüntü duyduğunu ifade etti. Terör saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Schmidt, "Gaziantep'i ben de daha önce ziyaret ettim. Almanya Başbakanı Angela Merkel de daha önce Gaziantep'e gitti. Bu temaslarımız ışığında tekrar bu olaylar nedeniyle yaşanan acıları paylaşıyoruz." diye konuştu.

"Terör, ortak mücadele etmemiz gereken bir husus. PKK biliyorsunuz Almanya'da bir terör örgütü olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle bu tür olayları önlemek için elimizden geleni yapmak zorundayız" diyen Schmidt, Alman vatandaşlarının da Türkiye'deki bir saldırıda hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Schmidt, Almanya'da geçen hafta içinde DEAŞ tarafından hazırlanan bir saldırının önlendiğini, bunun uluslararası işbirliğinin ne kadar önemli olduğunu göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :