Gıda, Tarım ve Haycancılık Bakanı Fakıbaba:

Gıda, Tarım ve Haycancılık Bakanı Fakıbaba:

"Ülkemiz, 2015-2016 döneminde buğday üretiminde yüzde 113,6 yeterlilik oranına sahiptir"

TBMM (AA) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, "Buğday üretimi konusunda kendine yeterliliği oldukça yüksek düzeyde olan ülkemiz, 2015-2016 döneminde buğday üretiminde yüzde 113,6 yeterlilik oranına sahiptir." dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesini yanıtlayan Fakıbaba, Türkiye'nin buğday üretimine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) faaliyet alanına giren ürünlere yönelik iç ve dış piyasa fiyatlarını yakından takip ettiğini belirten Fakıbaba, piyasa fiyatlarının üreticilerin aleyhine seyretmesi durumunda hububat alım fiyatı açıklandığını, bu uygulama ile istikrarlı bir hububat piyasası kurulmasının amaçlandığını ifade etti.

TMO'nun, AB ile Türkiye arasında yapılan ikili anlaşma kapsamında tarife kontenjanının 230 bin tonluk kısmı için yüksek kaliteli ekmeklik buğday ithalatı yaptığını, bu miktarın iç piyasa tüketimi dikkate alındığında çok küçük bir parti olarak değerlendirilebileceğini vurgulayan Fakıbaba, şunları kaydetti:

"TÜİK verilerine göre, ülkemizin 2016 yılı buğday üretimi 20 milyon 600 bin tondur. Buna karşılık buğday tüketimimizin 19 milyon ton seviyelerinde olduğu göz önüne alındığında üretimimizin iç tüketimimizi rahatlıkla karşıladığı görülmektedir. Buğday üretimi konusunda kendine yeterliliği oldukça yüksek düzeyde olan ülkemiz, 2015-2016 döneminde buğday üretiminde yüzde 113,6 yeterlilik oranına sahiptir. 2017 yılı 1. tahmin verilerine göre buğday üretimi 21 milyon 800 bin ton olarak beklenmektedir."

Türkiye'nin buğday ithalatını iç piyasada üretim yetersizliğinden değil, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında mamul madde ihracatı amacıyla gerçekleştirdiğine değinen Fakıbaba, Türkiye'nin un, makarna, bisküvi, bulgur, irmik ve benzeri ürün ticaretinde net ihracatçı olduğuna dikkati çekti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :