Gıda ihracatçısı rotayı Uzakdoğu'ya çevirdi

Gıda ihracatçısı rotayı Uzakdoğu'ya çevirdi

Egeli gıda ihracatçıları, alternatif pazar arayışları çerçevesinde yöneldikleri Uzakdoğu pazarında tanıtım faaliyetlerini yoğunlaştırdı- Çin, Japonya ve Güney Kore'ye yaptıkları, kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı, zeytinyağı gibi geleneksel ürünlerin ihr

İZMİR (AA) - AHMET BAYRAM - Türk gıda ihracatçıları, geçen yıl en büyük pazarları Rusya ile ihracatta yaşanan sıkıntıların ardından yöneldikleri Uzakdoğu pazarındaki paylarını artırmak için tanıtım faaliyetlerine ağırlık verdi.

Turquality projesi çerçevesinde, Çin, Japonya ve Güney Kore’nin yanı sıra Hindistan'a yaptıkları çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı, Antep fıstığı, zeytinyağı, makarna, bulgur, buğday, susam, kiraz, yaş üzüm, narenciye, defne, kekik, adaçayı gibi geleneksel ürünlerin ihracatını artırmak isteyen ihracatçılar, bu çerçevede düzenledikleri tanıtım etkinliklerinin beraberinde, yerel dillerde sosyal medya hesapları açtı, hedef ülkelerdeki kadınların yararlandıkları yemek tarifi sitelerine Türk yemeklerini ekletti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Türkiye'den Uzakdoğu'ya bu yılın 9 ayında yapılan yaş meyve ve sebze ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre çok ciddi artış gösterdi ve 4 milyon dolardan, 11 milyon dolara yükseldi. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamülleri ihracatı da aynı dönemde 128 milyon dolardan 155 milyon dolara çıktı. Söz konusu dönemde Uzakdoğu'ya yapılan kuru meyve, su ürünleri, zeytinyağı ve diğer gıda ürünlerinin ihracatı da 115 milyon 756 bin dolar oldu.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uzakdoğu ile Türkiye arasında uzun mesafelere rağmen, güçlü tarihi ve kültürel bağlar bulunduğunu, bu bağların ticarete olumlu yansıdığını söyledi.

Tarım ve gıdanın, bütün dünya için stratejik önemi giderek artan sektörler olduğuna dikkati çeken Ünlütürk, şunları kaydetti:

"Türkiye, 60 milyar dolara yakın üretim hacmiyle Avrupa'nın en büyük, dünyanın yedinci büyük üreticisi. Ülkemizin tarım ve gıda ürünleri ihracatının yaklaşık yüzde 15'i güzel şehrimiz İzmir'den gerçekleşiyor. Ege'de yetiştirilen üzüm, incir, pamuk, kuru meyve, zeytinyağı, hububat, yaş meyve, aromatik bitkiler ve tütün dünyanın en iyileri arasında yer alıyor. Ayrıca, kayısı, greyfurt, limon, turşu, kuru domates, buğday, bulgur gibi Japonya'nın ilgisini çekeceğine inandığımız ürünlerde de bölgemiz nitelikli üretim gerçekleştiriyor."

- "Ertuğrul filmi ticari ilişkilere olumlu yansıdı

Japonya'nın 1 trilyon dolara ulaşan ithalatında Türkiye'nin payının çok düşük olduğuna işaret eden Ünlütürk, Türk-Japon ortak yapımı Ertuğrul filminin oluşturduğu olumlu havanın, ticari ilişkilere olumlu yansıdığını belirtti.

Turquality projesi kapsamında Uzakdoğu ülkelerinde tanıtım etkinlikleri düzenlediklerini vurgulayan Ünlütürk, Türk gıda ürünleriyle ülkelerin kültürüne uygun yemekler yaptıklarını, yerel dilde sosyal medya hesaplarının yanında www.discoverturkishfood.com sitesini kurduklarını, ayrıca Japonya'da ev kadınlarının en çok başvurduğu ünlü yemek tarifi sitesi Cookpad'e Türk malzemeleriyle yapılan 40'a yakın yemek tarifi eklettiklerini söyledi.

- Kuru incir çok tercih ediliyor

Kuru Meyve Tanıtım Grubu Başkanı Osman Öz de Uzakdoğu'ya 2015 yılında 9 milyon dolarlık kuru meyve ihracatı yaptıklarını belirterek, "Özellikle kuru incirin çok tercih edilen bir ürün olduğunu söyleyebiliriz. Bu artışta Çin Halk Cumhuriyeti'nde bir yıl boyunca gerçekleştirilen tanıtım çalışmalarının da etkili olduğunu düşünüyorum. Özellikle Çin, Hindistan gibi tüketim potansiyeli yüksek olan ülkeler sektörün 2023 ihracat hedefine ulaşmasında önemli rol oynayacak." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :