GETHAM tasarım ve inovasyonda öncü olacak

GETHAM tasarım ve inovasyonda öncü olacak

Gaziantepli sanayicilere endüstriyel tasarım ve inovasyon konusunda öncülük edecek Gaziantep Bölgesel Endüstriyel Tasarım ve Hibrit Modelleme Merkezinin, ilerleyen süreçte 11 kente de hizmet vermesi planlanıyor- GTO Başkanı Hıdıroğlu: - "İlkleri yaşamaya

GAZİANTEP (AA) - ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Gaziantep Bölgesel Endüstriyel Tasarım ve Hibrit Modelleme Merkezi (GETHAM), sanayicilere endüstriyel tasarım ve inovasyon konusunda öncülük edecek.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının program otoritesi olduğu, Avrupa Birliği ve Türkiye'nin desteklediği "Rekabetçi Sektörler Programı" kapsamında gerçekleştirilen 11 milyon avro bütçeli GETHAM projesi gelecek yıl faaliyete geçirilecek. Proje kapsamında, öncelikle Gaziantep'in rekabet gücünün artırılması, sosyo-ekonomik gelişimine katkıda bulunulması, KOBİ ve girişimcilerin inovasyon kapasitelerinin iyileştirilmesi hedefleniyor.

Gaziantep'in ardından Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Mardin, Osmaniye, Şanlıurfa, Kayseri, Malatya, Van ve Diyarbakır'a da hizmet vermesi planlanan merkezi, tasarım ve ürün geliştirme, pazarlama ve iletişim tasarımı, gelişmiş modelleme ve gelişmiş imalat laboratuvarı ile tasarım kuluçka departmanlarından oluşacak.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, AA muhabirine, işletmelerin rekabetçiliğinin yalnızca kalite ve verimliliğe değil, inovasyona da bağlı olduğunu söyledi.

İyi tasarlanmış ve kullanışlı ürünlerin karşılanabilir maliyetlerle üretilmesi gerektiğini ifade eden Hıdıroğlu, işletmelerin inovasyon kapasitelerinin aynı zamanda onların rekabet gücünü de belirlediğine dikkati çekti.

Türkiye'deki işletmelerin büyük bölümünün KOBİ olduğuna işaret eden Hıdıroğlu, KOBİ'lerin yüzde 59,7'sinin düşük teknolojiyle faaliyet gösterdiğini, yüzde 34,6'sının ise teknolojik inovasyon çalışmaları yürüttüğünü anlattı.

Gaziantep'in yıllık 6 milyar dolarlık ihracat kapasitesi ve bin 400 işletmeyi bünyesinde barındıran, Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesine ev sahipliği yaptığını belirten Hıdıroğlu, "Yerleşik üretim tesislerinin sayıca fazla olmasına rağmen Gaziantep’in inovasyon kapasitesi, sahip olduğu potansiyelin altındadır. Gaziantep’te inovasyonun yeterli düzeyde olmamasının sebebi, yeni teknolojilerden yoksunluk, taklit bazlı üretim, tasarımcıların üretim sürecine dahil edilmemesi ve tasarım konusunda danışmanlık hizmeti veren ve sayıları az olan firmalara olan talebin düşüklüğünden kaynaklanıyor." diye konuştu.

- Hedef kitle KOBİ'ler

Hıdıroğlu, göreve geldikleri günden itibaren GETHAM projesinin çalışmalarına hız verdiklerini ve merkezin 2018'in Mayıs ayında hizmete başlaması için çalıştıklarını, burada öncelikle olarak deri ürün imalatı, takı ve aksesuar ile elektronik devreler alanında çalışmalar yapılacağını vurguladı.

Projenin hedef kitlesinin farklı üretim sektörlerindeki KOBİ’ler ve tasarım konusunda çalışan profesyoneller olduğunu anlatan Hıdıroğlu, şöyle devam etti:

"Merkez, KOBİ’ler tarafından endüstriyel tasarımın benimsenmesi ve tasarımlar sayesinde söz konusu işletmelerin rekabet güçlerinin artırılması konularında aktif rol oynayacaktır. AB ile 2009'da başlayan yaklaşık 11 milyon avroluk bir proje. Bütçenin 8 milyonu donanıma, 3 milyonu da iç dizayna ait. Şu anda merkezde çalışacak personellerin işe alınma sürecindeyiz. Başvurular devam ediyor. Yönetici kadrosu, tasarım ekibi ve diğer kişilerden oluşan bir takım oluşturuyoruz. Takımı oluştururken de profesyonel, şehre katkısı olabilecek, donanımlı, farklı bakış açısı olan kişileri tercih ediyoruz. Gaziantep'teki işletmeler tasarım yaptıracakları zaman genellikle il dışına gidiyor. Şimdi bize gelsinler istiyoruz. GETHAM'daki tasarımcılarımız oturup iş beklemeyecek, işletme işletme gezerek merkezi anlatacak."

- "GETHAM Türkiye'de ilk olacak"

Hıdıroğlu, merkezin Gaziantep Küçük Sanayi Sitesi'ndeki binasının yapımının tamamlandığını, yakında açılışı gerçekleştireceklerini kaydetti.

GETHAM'ın Türkiye'de bir ilk olacağına işaret eden Hıdıroğlu, şöyle konuştu:

"İlkleri yaşamaya alışkın olan Gaziantep'te, inşallah bir ilki daha başaracağız. Burası ticari bir kurum olmayacak. Tamamen iş adamlarımızın hizmetinde olacak. Burayı bir ticari kurum olarak görmesinler. İşletme kendi masraflarını çıkarırsa biz başka bir şey istemiyoruz. İsteğimiz sanayicimizin gelip bizden tasarım talep etmesi. Gaziantep bir şeyler üretiyor ama inovasyon anlamında Türkiye standartlarının gerisindeyiz. İstanbul'un 25 dolara sattığı bir ayakkabıyı biz ancak 7 dolara satabiliyoruz. Niye? Çünkü tasarım eksiğimiz var. Yeni bir şekil, model ve yeni bir bakış getirmemiz gerekiyor."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :