Gerçek doğum sancısı nasıl anlaşılır?

Gerçek doğum sancısı nasıl anlaşılır?

Op. Dr. Güler Altıntepe, özellikle ilk doğumunu yapacak anne adaylarında oluşan doğum süreciyle alakalı tedirginliklerin giderilmesi ve doğum sancılarının nasıl anlaşılabileceği üzerine bilgilendirici bir yazı hazırladı.

Her hamileliğin birbirinden farklı değerlendirilmesi gerektiğini belirten Dr. Güler Altıntepe,  “İlk doğumun verdiği tedirginlik veya 2.-3. doğumu yapıyor olmanın verdiği rahatlık sizi şaşırtabilir. Arkadaşlarınızın veya akrabalarınızın kendi doğumlarıyla ilgili size anlattıkları sizin deneyimlerinize benzemeyebilir. Son hamileliğiniz bir önceki hamilelikleriniz gibi sorunsuz devam etmeyebilir. Hamilelik sürecinde yaşadığınız sıkıntılar doğumunuzu etkileyebilir. “ diye konuştu. Doğum ve doğum sancılarının birçok kadını tedirginliğe iten bir süreç olduğunu belirten Dr. Altıntepe, ‘Acaba ne olacak? Bir sorun çıkar mı? Çok ağrım olur mu? Doğumun yaklaştığını nasıl anlayacağım?’ gibi soruların hemen hemen tüm kadınları düşündüren bilinmezler olduğunu vurguladı.

DOĞUMUN YAKLAŞTIĞINI BELİRTEN İPUÇLARI
Her doğum sancısının birbiriyle aynı şiddette ve sürede olmayacağını vurgulayan Dr. Altıntepe, doğumun yaklaştığıyla alakalı anne adaylarına ipucu verebilecek bazı belirtiler olduğunu söyledi ve bu belirtileri şu şekilde sıraladı;
Nişan: Doğum sancıları başlamadan birkaç saat ya da gün önce "nişan" adı verilen kanlı ve koyu kıvamlı bir sızıntı olur. Bu sızıntı hamilelik esnasında rahimle vajina arasında bir bariyer oluşturan kıvamlı bir tabakadan meydana gelir.
Su Torbası: Doğum sancılarının öncesinde, amniyotik sıvıyı rahim içerisinde tutan zarlar yırtılabilir. Eğer kendiliğinden yırtılmazsa, doğumda doktor tarafından yırtılır. Zarlarınız yırtıldığında (su torbası da denir) vajinanızdan bir sıvının fışkırdığını ya da sızdığını hissedersiniz.

Kasılmalar: Kasılmalar doğum sancılarının belirtisi olmayabilir. Hamileliğiniz boyunca rahimde çeşitli kasılmalar hissetmişsinizdir. Son haftalardan önce herhangi bir rahatsızlık yaratmayan bu kasılmalara Braxton Hicks kasılmaları denir. Birçok kadın bu kasılmaların doğum sancılarının başladığına işaret ettiğini düşünür. Braxton Hicks kasılmaları çoğu zaman gerçek doğum kasılmalarıyla karışır. Farklı olarak, gerçek doğum sancıları esnasında görülen kasılmalar düzenli aralıklarla olur. Kasılmalar giderek şiddetlenir ve daha uzun sürerken, iki kasılma arasındaki süre de azalır. Ağrı genellikle rahim içinde yukarıdan başlayarak karnın alt bölümüne ve belkemiğine doğru İlerler. Eğer ağrınız yürümekle geçiyorsa bu büyük olasılıkla yalancı doğum sancısıdır.  Bu belirtilerden herhangi birini görürseniz doktorunuza bildirin. Bu durumda doktorunuz sizi muayene ederek, rahim boynunun açılıp açılmadığına ya da bebeğin ilerlemesiyle rahim boynunun şeklinin değişip değişmediğine (silinme) bakar. Eğer zarlarınız yırtılmışça, doktorunuz sizden acilen hastaneye yatmanızı ister.