"Genişbant teknolojileri, 2015'te büyümenin itici gücü olacak"

"Genişbant teknolojileri, 2015'te büyümenin itici gücü olacak"

Vodafone Türkiye CEO'su Öğüt:

İSTANBUL (AA) - EDA TOPCU - Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Öğüt, Vodafone Türkiye olarak, 2015 yılında büyümenin itici gücü olarak genişbant teknolojilerini gördüklerini belirterek, "Büyüyen bir ekonomi içinde bu büyümenin lokomotifi telekomünikasyon sektöründe çalışmalarını sürdüren bir kurum olarak, Türkiye'deki dijital dönüşümün lideri olmak üzere ülkemizi 2023 hedeflerine taşıma misyonuyla faaliyetlerimize ve yatırımlarımıza devam edeceğiz" dedi.

Öğüt, Vodafone Türkiye ve sektör açısından 2014 yılı gelişmeleri ile 2015 yılı beklentilerini AA muhabiriyle paylaştı.

Türkiye'nin uçtan uca dijital kalkınması hedefiyle Kasım 2013'te ilan ettikleri stratejik yatırım programları "Dijital Dönüşüm Hareketi"nin birinci yılını başarıyla tamamladıklarını belirten Öğüt, bunun yanında "Dijital bağlantılı Türkiye için Teknoloji Yatırımları", "Mükemmel Müşteri Deneyimi için Hizmet Yatırımları", "Toplumsal gelişim için Sosyal Yatırımlar" başlıkları altında 2 yılda 2 milyar liranın üzerinde yatırım yapacaklarını duyurduklarını anımsattı.

Öğüt, 2014 yılında 21 milyon abone sayısını aştıklarına işaret ederek, 2014-2015 mali yılının ikinci çeyreğinde (Temmuz-Eylül 2014) toplam 541 bin net abone kazanarak mobil telekomünikasyon pazarında "en çok net abone kazanan operatör" olduklarını kaydetti.

Vodafone Türkiye'nin 2006 yılından bu yana toplam yatırımlarının, satın alma ve 3G lisans bedeli de dahil olmak üzere 13 milyar lirayı aştığını aktaran Öğüt, şunları söyledi:

"2014-15 mali yılının ilk yarısında (Nisan-Eylül 2014), toplam gelirimizi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,3 artırdık. Böylece, son 10 yarı yıldır kesintisiz olarak çift haneli büyüyen şirketimiz, toplam gelirlerini tarihinin en yüksek seviyesi 3,6 milyar liraya çıkardı. Şirketimizin Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Karı (FAVÖK) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artışla bugüne kadarki en yüksek yarı yıl seviyesi olan 672 milyon liraya yükseldi. Faaliyet karımız ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71 artışla 161 milyon lira oldu.  Yine bu yarıyılda, abone bazımızdaki akıllı cihaz penetrasyonu, geçen yılın aynı dönemine göre 10,5 puan artışla yüzde 38,6'lık seviyeye yükselirken, veri gelirlerimiz geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47 arttı." 

 

- "Kesintisiz yatırıma devam"

 

Gökhan Öğüt, 2015 yılında kesintisiz yatırıma devam edeceklerini vurgulayarak, "Büyüyen bir ekonomi içinde bu büyümenin lokomotifi telekomünikasyon sektöründe çalışmalarını sürdüren bir kurum olarak, Türkiye'deki dijital dönüşümün lideri olmak üzere ülkemizi 2023 hedeflerine taşıma misyonuyla faaliyetlerimize ve yatırımlarımıza devam edeceğiz" dedi.

Ana stratejilerinin, dijital bağlantılı yaşamı birey ve kurumlar için kolay ve erişilebilir kılmak olarak şekillendiğini anlatan Öğüt, bu stratejik hedefi gerçekleştirmek için yatırımlarla sağladıkları güçlü büyümelerini 2015 yılında da devam ettirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Öğüt, önemli başarılar elde ettikleri son bir yılda olduğu gibi, gelecek dönemde de daha iyi bir gelecek için yatırım yaparak, yeni başarılara imza atmaya devam edeceklerini vurgulayan Öğüt, şunları aktardı:

"Vodafone Türkiye olarak, 2015 yılında büyümenin itici gücü olarak genişbant teknolojilerini görüyoruz. Gerek abonelerin genişbanda olan ilgisinin artması, gerek genişbant gerektiren uygulamaların günden güne daha fazla kullanılması, gerekse yeni nesil genişbant teknolojilerinin hayatımıza girecek olması, bu beklentimizi kuvvetlendiriyor. Bir bütünleşik genişbant şirketi olarak, önümüzdeki dönemde dijitalleşme alanında önemli yeni yatırımlara imza atacağız. Geleceğin teknolojisi olarak gördüğümüz 4G mobil internet şebekesini abonelerimize ilk günden itibaren en hızlı ve en kolay şekilde ulaştırmak üzere çalışmalarımızı kesintisiz sürdüreceğiz. Bu konuda atılacak doğru adımları destekleyeceğiz. Ayrıca, şu an için teorik tartışmaları yürütülen ve 2020 gibi ileri bir tarih için planlanan bir teknoloji olsa da, 5G alanındaki gelişmeleri yakından takip ediyor ve 4G'de olduğu gibi, 5G'de de Vodafone'un global deneyimini Türkiye'ye taşımak için sabırsızlanıyoruz.

 

-  "Mobil internet kullanımında gidilecek yol var"

 

Türkiye'de son 4 yılda, mobil pazarın ortalama yüzde 10, sabit pazarın ise ortalama yüzde 5'in üzerinde büyüdüğü bilgisini veren Öğüt, gelecek yıllarda sektörün genel ekonominin üzerinde büyüyeceğinin tahmin edildiğini ifade etti.

Öğüt, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) raporuna göre, 2014 yılı üçüncü çeyrekte sabit ve mobil şebeke işletmecilerinin net satış gelirlerinin yaklaşık 7,3 milyar lira olduğunu aktararak, bu dönemde genişbant internet abonesi sayısının da 40 milyona ulaştığını dile getirdi.

Bu büyümenin önemli bir kısmını, mobil cepten ve bilgisayardan internet kullanıcılarının oluşturduğuna işaret eden Öğüt, "2014'ün 3. çeyreğinde toplam internet aboneliğinde bir önceki üç aylık döneme göre yüzde 7,6 artış gerçekleşti ve mobil ve özellikle fiber internet abonelerinin artmasıyla internet abone sayısındaki genel artış eğilimi devam etti. Toplam internet abone sayısının yıllık artış oranı ise yüzde 28,2 oldu. Büyüme umut verici olsa da mobil internet kullanımında rakamlar halen dünya standartlarının altında. Bu konuda daha gidilecek yolumuz olduğunu OECD ülkeleriyle yapılan kıyaslamada görebiliyoruz. Nüfusa göre mobil genişbant penetrasyon oranı Türkiye'de yüzde 40,6 düzeyindeyken, OECD ortalaması ise yüzde 72,4..." şeklinde konuştu.

 

- "Sektör, Türkiye ekonomisinin üzerinde büyüyecek"

 

Gökhan Öğüt, telekomünikasyonun Türkiye'nin en dinamik ve hızlı büyüyen sektörlerinden biri olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Türkiye ekonomisi, dünyada krizin etkilerinin önemli boyutlarda hissedildiği bir dönemde istikrarlı bir şekilde büyümesini sürdürürken, mobil telekomünikasyon sektörü Türkiye ekonomisinden de hızlı bir şekilde büyüdü. Bu artış grafiğinin ardında, sektörümüzün kendisi haricinde temas ettiği endüstrilerde yarattığı çarpan etkisinin büyük payı bulunuyor. Zira bugün, mobil iletişim teknolojileri, finans, sağlık, eğitim, tarım gibi pek çok sektörde verimlilik ve tasarruf etkisiyle paralel bir büyümeyi getiriyor. Biz, mobil teknolojilerin yarattığı çarpan etkisine yönelik farkındalık arttıkça, sektörümüze yapılan yatırımların artacağını, diğer yandan giderek artan akıllı cihaz ve mobil veri kullanımının etkisiyle sektörümüzün geçen yıllarda olduğu gibi ekonomik büyümenin üzerinde bir artış oranıyla ivme kazanacağını öngörüyoruz."

Sektörün 4G ile hız kazanacağını vurgulayan Öğüt, genişbant teknolojileri içerisinde 4G'nin de 2015'in sıcak gündemlerinden olacağını düşündüklerini dile getirdi.

Öğüt, 4G'ye geçişin fiber altyapı ihtiyacını da beraberinde getireceğine dikkati çekerek, "Artan internet kullanımı ve genişbant internet ihtiyacını karşılamak için çözüm, tüm yurdu fiber ağlarla örmekten geçiyor. 4G'nin hazır hale gelmesi için, ülkemizde baz istasyonlarını şebekeye bağlayan fiber transmisyon altyapısının oluşması gerekiyor. Bu noktada, hükümetimizin genişbanda olan inancı ve 4G yetkilendirilmesini 2015'te bitirme kararlılığını destekliyor, bunu genişbandın yaygınlaşmasının önündeki fiber ve baz istasyonları'yla ilgili engelleri hep birlikte kaldırabileceğimiz bir fırsat olarak görüyoruz" değerlendirmelerini yaptı.

Yatırımları teşvik edecek bir sektör politikasının gerektiğini anlatan Öğüt, sektörü sadece Türkiye içinde değil, diğer ülkelere de hizmet verebilecek bir "bilişim üssü" olarak konumlandırmanın gerektiğini vurguladı.

Vodafone CEO'su Gökhan Öğüt, bunun yolunun da ülkeye bilişim alanında gelecek yatırımları teşvik edecek ve mevcut vergi yükünü aşamalı azaltacak bir sektör politikasının uygulanmasından geçtiğini vurgulayarak, geleceğe dönük sektör planlarında özellikle mobil iletişim teknolojilerinin, yatırımında yapmak için cesaretlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı