Genel seçimlere doğru

Genel seçimlere doğru

Türkiye'deki genel seçimler için Almanya'da 13 bölgede hazırlıklar tamamlandı

KÖLN (AA) - Türkiye'de 26. Dönem Parlamentosu'nu belirlemek üzere yapılacak genel seçimler için yurtdışı temsilcilikler hazır.

Köln Başkonsolosluğu'nda kurulan seçim alanı düzenlenen bir toplantı ile kamuoyuna tanıtıldı. Toplantıda parti temsilcileri de yer aldı. 

Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin, yaptığı konuşmada, 128 bin 400 seçmenden sorumlu olduklarını belirterek, "290 metrekarelik bir çadır alanında seçim bölgemizi oluşturduk ama ondan daha geniş bir bekleme alanımız var. Hava şartlarını da dikkate alarak ısıtmalı çadırlar kurduk. Vatandaşımıza yağmurdan etkilenmeden rahat bir şekilde oylarını kullanabilecekleri bir imkan sağladık” dedi.

Engin, geçen seçimlerde en yüksek oranda seçime katılımın Köln bölgesinde sağlandığı ve Türklerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerinde seçim zamanının 18 güne inmiş olmasından dolayı sandık sayısının hafta içi 5'ten 7'ye çıkarıldığını dile getirdi.

Oy kullanmak için yola çıkmadan önce vatandaşların mutlaka yurtdışı seçim kütüğünde yer alıp almadıklarını kontrol etmeleri gerektiğini anlatan Başkonsolos Engin, seçime katılmak için gerekli şartları şöyle sıraladı:

“Birinci şart yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı olmak. Ayrıca bu kişiler kayıtlı oldukları konsolosluklarda oy kullanabiliyorlar. Kayıtlarını www.ysk.gov.tr adresindeki yurtdışı seçmen bölümünden kontrol edebilirler. Daha sonra yanlarında TC kimlik numarası yazılı bir nüfus cüzdanı ya da pasaportla gelmeleri gerekiyor. Ehliyet veya Alman makamlarınca verilen bir kimlikle oy kullanmanın mümkün olmadığını da özellikle vurgulamak istiyorum.”

Yurtdışındaki seçmenler için 54 ülke, 113 temsilcilikte sandık kurulacağı, yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların ayrıca 30 gümrük kapısında oy kullanabileceği bildirildi. Gümrüklerde ve yurtdışı bazı temsilciliklerde oy verme işlemi 8 Ekim'de başlayacak. Yurtdışı temsilciliklerde oy verme işlemi 25 Ekim'de, gümrüklerde ise 1 Kasım'da sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı