Genel Seçime Doğru

Genel Seçime Doğru

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Türkiye'nin başkanlık sistemine yabancı olmadığını belirterek, "Biz zaten başkanlık sistemini yerel yönetimlerde yaklaşık yüz yıldır uyguluyoruz" dedi.

Birlik Vakfı'nca Sultanahmet'te vakfa ait ek hizmet binasında düzenlenen "Başkanlık Sistemi ve Yeni Anayasa" konulu konferansta konuşan Şentop, Türkiye'de yeni anayasanın gerekliliğine vurgu yaptı.

Şentop, 1980 darbe anayasasının yapılan değişikliklere rağmen hala yapısını koruduğunu kaydederek, "Mevcut anayasamızda 16 kez değişiklik yapıldı. Bunlardan en sonuncusu 12 Eylül referandumuyla sağlandı. Darbelerle temelleri atılmış bu anayasa, devletin kurumlarına verdiği yetkilerle, kişi hak ve hürriyetlerini kısıtlıyor. Devletin otoritesini, kişinin hürriyetinden üstün tutuyor. Bu yüzden ne kadar değişiklik yaparsanız yapın sorunları ortadan kaldıramıyorsunuz" ifadelerini kullandı.

Anayasa maddelerinde değişiklik yapılmasına rağmen sorunların çözülemediğini vurgulayan Şentop, Türkiye'de birçok fikrin meşruiyet kazandığı yerin anayasa olduğunu, anayasa değişse de fikirlerin varlığını sürdürdüğünü, bu yüzden kişi hak ve hürriyetlerinde güvencenin sağlanamadığını aktardı. 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop, parlamenter sistemdeki eksikliklere işaret ederek, partilerin yüzde 10 barajını geçse bile yeterli çoğunluğu sağlayamadığı durumlarda hükümetin kurulamadığını söyledi.

Türkiye'de rejim kaynaklı problemler olduğunu ifade eden Şentop, "Biz zaten başkanlık sistemini yerel yönetimlerde yaklaşık yüz yıldır uyguluyoruz. Yerel yönetimler bunun en güzel örneği. Siz hiç yerel seçimlerde başkanın seçilemediğini gördünüz mü? Parlamenter sistemde sıkça yaşanan hükümeti kuramama durumları başkanlık sisteminde ortadan kalkıyor. Halk hem başkanını hem de vekilleri seçecek" diye konuştu.

Şentop, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı. 

Kaynak:Haber Kaynağı