"Genel bir çerçeveyi ortaya çıkarmak için BM daha fazla yardımcı olmalı"

"Genel bir çerçeveyi ortaya çıkarmak için BM daha fazla yardımcı olmalı"

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lider Anastasiadis, ara bölgede bir araya geldi- Cumhurbaşkanı Akıncı:- "Aynı konuların etrafında konuşmak artık bitmeli, bir genel çerçeveyi ortaya çıkarmak için Birleşmiş Milletler daha fazla yardımcı olmalı"- "Rum tara

LEFKOŞA (AA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs'ta devam eden müzakerelerde aynı konuların etrafında konuşmanın artık bitmesi gerektiğini belirterek, "Genel bir çerçeveyi ortaya çıkarmak için Birleşmiş Milletler (BM) daha fazla yardımcı olmalı." dedi.

Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis, ara bölgede bulunan BM İyi Niyet Misyonu Ofisi'nde yaklaşık dört saat görüştü.

Görüşmede, Türk tarafı müzakerecisi Özdil Nami, Rum müzakereci Andreas Mavroyannis, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar ile diğer yetkililer hazır bulundu.

Akıncı, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Rum lider Anastasiadis ile yaptığı görüşmenin ana konusunun olası bir çözümde Kıbrıs Türk tarafının "karar alma süreçlerine etkin katılım" olduğunu belirterek, Kıbrıslı Türklerin etkin katılımının sağlanması konusunda Rum tarafı ile ayrılıkların devam ettiğini bildirdi.

Müzakerelerde aynı konuların tekrar tekrar görüşülmesi ile bir ilerleme kaydedilemeyeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, "Aynı konuların etrafında konuşmak artık bitmeli, artık bir genel çerçeveyi ortaya çıkarmak için BM daha fazla yardımcı olmalı." diye konuştu.

- Güvenlik ve garantiler meselesi

Akıncı, Güvenlik ve garantiler meselesinin ancak garantör ülkelerin de katılımıyla beşli konferansta son şeklinin verilebileceğini belirterek, geriye kalan konularda da BM’nin iki taraf arasında yeni düşünceler geliştirip yardımcı olabileceğini söyledi.

BM'nin hakemlik rolüne soyunmadan, resmi öneri sunmadan taraflar arasında mekik diplomasi yaparak yaratıcı düşüncelerle yardımcı olması gerektiğini kaydeden Akıncı, Kıbrıs'ta erken bir çözüme ulaşmak isteniyorsa yapılması gerekenin bu olduğunu dile getirdi.

- Rum tarafının Akdeniz'deki doğalgaz arama faaliyetleri

Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum tarafının Temmuz ayında yeni doğalgaz arama çalışması başlatması halinde yeni gerginliklerin de yaşanabileceğine işaret ederek, Akdeniz'deki doğalgaz zenginliklerinin Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların ortak malı olduğunu ve iki tarafın yararına kullanılması gerektiğini ifade etti.

- "Rum tarafının yanlışlıklarından çözüm şansını heba etmek i̇stemi̇yoruz"

Kıbrıs Türk tarafı olarak Kıbrıs Rum tarafının yanlış tavırlarından dolayı masadan çekilmeyeceklerini açıkladıklarını ifade eden Akıncı, Kıbrıs Rum tarafında çözüm yönünde niyet görmek istediklerini, Kıbrıs Rum tarafının yanlışlıkları yüzünden çözüm şansını Kıbrıs Türk tarafı olarak heba etmek istemediklerini sözlerine ekledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin arabuluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlayan müzakereler, "Ekonomi
, Avrupa Birliği
, Mülkiyet
, Yönetim-Güç Paylaşımı
, Toprak ile Güvenlik ve Garantiler

" olmak üzere 6 temel başlıktan oluşuyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :