Genel Başkan Yardımcısı Böke:

Genel Başkan Yardımcısı Böke:

"Öngörülebilirliği sağlayabilmesi için OVP mutlaka birbiriyle tutarlı bir amaç, politika ve öncelikler seti sunmalı. Dün akşam saatlerinde resmi gazetede yayınlanan 2017-2019 OVP'si bir kez daha hükümetin işini ciddiye almadığını gösteriyor"

ANKARA (AA) - CHP Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, "Öngörülebilirliği sağlayabilmesi için OVP mutlaka birbiriyle tutarlı bir amaç, politika ve öncelikler seti sunmalı. Dün akşam saatlerinde resmi gazetede yayınlanan 2017-2019 OVP'si bir kez daha hükümetin işini ciddiye almadığını gösteriyor" değerlendirmesini yaptı.

Böke, Orta Vadeli Program'a (OVP) ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, OVP'nin bir iyi niyet manzumesi olarak hazırlandığını ifade etti. OVP'in kamu ve özel kesim için öngörülebilirliği artıracak bir yol haritası olması açısından önem taşıdığını aktaran Böke, "Öngörülebilirliği sağlayabilmesi için OVP mutlaka birbiriyle tutarlı bir amaç, politika ve öncelikler seti sunmalı. Dün akşam saatlerinde resmi gazetede yayınlanan 2017-2019 OVP'si bir kez daha hükümetin işini ciddiye almadığını gösteriyor" görüşünü savundu.

"Tutarsız makroekonomik hedefler ortaya koyarak, boşlukta asılı politika önermelerini arka arkaya dizerek ekonomi yönetilmez, yönetilemez." iddiasında bulunan Böke, şöyle devam etti:

"Gerçeklerin üstü iyimser tahminlerle örtülemez. 12 yıldır hazırlanan OVP'ler ardı ardına aynı hedefleri yazıyor ama bu hedeflere bir türlü ulaşılamamış olmasına dair bir değerlendirme asla yapılmıyor. Bu OVP'de de 12 yıllık alışkanlık sürdürülmüş, yine asla erişilemeyecek hedefler yazılmış, tutulmayacak sözler verilmiş. AKP'nin kurduğu ahbap-çavuş ekonomik düzeninin devamlılığının tespiti olan bu yol haritası hükümetin Türkiye ekonomisini düşük büyüme-yüksek cari açık sarmalından kurtarma niyetinin de olmadığının açık itirafı. AKP'nin kötü ekonomi yönetimi Türkiye'yi son 5 yılda ortalama yüzde 3 büyümeye mahkum etmişti. Şimdi bu OVP'de ortaya konan gerçekten uzak yol haritasıyla yüzde 3 büyüme dahi ulaşılamaz bir hedef olma ihtimali taşıyor."

- "OHAL TBMM'ye değil hükümete uygulanmalı"

OVP'nin eskileri gibi hukuka ve kurumsal kaliteye sözle atıfta bulunduğunu iddia eden Böke, şu ifadeleri kullandı:

"Mesele bunları yazmakta değil, reform yapma iradesini ortaya koyacak bir iktidarın yokluğunda. Dün Başbakan konuşmasında 'Reformlar devam edecek, uygulamadan kaynaklı sorunlar teker teker çözülecek… Yasalar var, ama uygulamaya gelince maalesef keyfilik yüzünden vatandaşımız, yatırımcımız zaman kaybediyor, üzülüyor' dedi. Başbakan açıkça sorunu itiraf etmiş. Türkiye ekonomisinin önündeki sorunun AKP'nin çalıştırmadığı TBMM olmadığını, esas sorunun AKP hükümetinin kendisinde olduğunu kabul etmesi memnuniyet verici. AKP kendi kurduğu keyfokrasi düzeninden şikayet ediyor. Sorun yasalarda değil bu yasaların yürütülmesinde olduğuna göre çare de OHAL'i TBMM'ye değil hükümete uygulamaktan geçiyor."

Açıklanan OVP'in ayağı yere basan, bütüncüllüğü olan politikalar önermek yerine boşlukta kalan önermeleri arka arkaya dizen bir iyi niyet manzumesinden ibaret olduğunu savunan Böke, "Uzay Ajansı kurarak, proje okullarını bütün okulların kalitesini yükseltmek yerine en iyileri çökertmeyi amaçlayarak hedefe koyarak, tüm farklı düşünceleri susturarak, üniversitelerdeki bilimsel faaliyetleri bitirerek verimlilik artmaz, kapsayıcı büyüme sağlanamaz. Uzaya da gidilemez." değerlendirmesinde bulundu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :