Genç'ten MEB'e tepki

Genç'ten MEB'e tepki

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), “Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Yapılacak 2018 Yılı Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu” ile sınavla öğrenci alan okul listeleri ve kontenjan tarihlerini açıkladı.

Konuyla ilgili Eğitim İş Konya Şube Başkanı Özgür Genç şunları kaydetti: “11-18 Nisan tarihinde sınav başvuruları alınacak. 22 Mayıs’ta Sınav Giriş Belgeleri yayımlanacak. 2 Haziran’da merkezi sınav yapılacak. 22 Haziran’da sonuçlar açıklanacak. Sınav, 8’inci sınıf öğretim programları esas alınarak yapılacaktır. Böyle bir sistem alelacele uygulanamaz en azından bu yıl askıya alınıp gelecek yıl için ortak akıl ile bir sistem oluşturulsun dememize rağmen ısrarla bu yıl uygulayacağız diyen Bakanlık, öğrencileri yine gözden çıkarmıştır. Okul seçiminde ve dağılımında adil davranmayan Bakanlık toplam 10 bin lise içinden sadece 1376 tanesini sınavla öğrenci alacak lise olarak belirledi.

Okul Türü         2017-2018 Kontenjanları 2018-2019 Sınavla Alınacak Öğrenci Sayısı Yüzde Oranı

Anadolu Lisesi   347.500                34.530   %10

Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi            666.259                19.170   %3

Anadolu İmam Hatip Lisesi          194.674                28.860   %15

 Kontenjanlar göz önüne alındığında imam hatip liselerine yapılan ayrıcalık açıkça görülecektir. Sınav, iki bölüm hâlinde uygulanacak, çoktan seçmeli 90 soru sorulacak ve aynı gün yapılacaktır. Birinci bölüm, 50 soruluk sözel alandan oluşacak ve süresi 75 dakika; ikinci bölüm ise 40 soruluk sayısal alandan oluşacak ve süresi 60 dakika olacaktır. Sözel bölümde, 8’inci sınıf Türkçe, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil, sayısal bölümde ise matematik ve fen bilimlerinden sorular yöneltilecektir.

BİR AN ÖNCE AÇIKLIĞA KAVUŞTURULMASI GEREKMEKTEDİR

Sınavdaki soru dağılımına da yer veren GENÇ  tespitlerini şöyle sürdürdü:   “Sınav sadece 8. sınıftan; öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç ve benzeri becerileri ölçecek nitelikte sorular yer alacak. Sınavda 3 yanlış bir doğruyu götürecek. Fen liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Anadolu Teknik Programları, Proje uygulayan eğitim kurumları (Anadolu İmam Hatip Liseleri) ve Anadolu Liselerinin bazıları sınavla öğrenci alacak. Başvurular öğrencinin öğrenim gördüğü okul tarafından yapılarak veli bilgilendirilecek. Okul Müdürü başvuruyu mutlaka onaylayacak. Kılavuzda öğrencilerin nasıl tercih yapacakları tam olarak açıklanmamıştır. Bu hususun Bakanlık tarafından bir an önce açıklığa kavuşturulması gerekmektedir. 600 lisenin sınavla öğrenci alacağı duyurulmasına rağmen 1367 lisenin sınavla alması öngörülmüştür. Birçok başarılı lise sınavla öğrenci alan okullar arasında yer bulamadı. Sınavla öğrenci alacak liselerin kontenjanı toplamda 126.510’dur.”

MEB’in açıkladığı listede yer alan okulların dağılımı hakkında bilgi veren GENÇ şunları kaydetti: “Tabloda, Anadolu İmam Hatip Liselerinin okul türünde %21,80, öğrenci kontenjanında ise %22,81, Fen Liselerinin okul türünde %22,60, öğrenci kontenjanında ise %27,27, Sosyal Bilimler Liselerinin okul türünde %6,51, öğrenci kontenjanında ise %7,48, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin okul türünde %32,85, öğrenci kontenjanında %15,15, Anadolu Liselerinin okul türünde %16,24, öğrenci kontenjanında ise %27,29 oranında yer aldığı görülmektedir.  Ülke geneli öğrenci sayılarına baktığımızda; Anadolu İmam Hatip Liseleri %13,39 oranında iken, sınavla öğrenci alan liseler içerisinde bu onan %22,80’e yükselmiştir. Anadolu Liseleri %35,49 oranında yer alırken, sınavla öğrenci alan liseler içerisinde %27,29’a gerilemiştir. Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri %45,94 oranında yer alırken, sınavla öğrenci alan liseler içerisinde %15,15’e gerilemiştir. Bu oran Mesleki ve Teknik liselerin gözden çıkarıldığını göstermektedir. Fen Liseleri %2,61 oranında yer alırken, sınavla öğrenci alan liseler içerisinde %27,27 oranında yer kaplamıştır. Sosyal Bilimler Liseleri ise %0,80 oranında yer almasına rağmen, sınavla öğrenci alan liseler içerisinde %7,48 oranında yer kaplamıştır.”

NİTELİKSİZ OKULLARDA ÇOK ÖĞRENCİ EĞİTİM-ÖĞRETİM GÖRECEKTİR

Eğitim İş Konya Şube Başkanı Özgür GENÇ açıklamasının sonuç bölümünde şunları kaydetti: “Milli Eğitim Bakanlığı eğitim sistemini siyasallaştırma politikasına devam etmektedir. Özellikle Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri yok sayılmıştır. Mevcut 8.457 resmi lisenin 1.367’si sınavla öğrenci alacak şekle dönüştürülmüş. Köklü başarılı, okul kültürü olan kurumların çoğu bu liste içerisinde yer alamadı. (Örnek; Konya Lisesi,Karatay Lisesi,Atatürk Lisesi,Mehmet Hanifi Anadolu Lisesi,Akşehir Lisesi,Akşehir Selçuklu Lisesi,Dolapoğlu Anadolu Lisesi,Ereğli Anadolu Lisesi vb.) Bu veriler ülke genelindeki liselerin nitelikli ve niteliksiz olarak tam anlamıyla ayrıldığını ortaya koymuştur. Milli Eğitim Bakanının deyimiyle ‘nitelikli’ okullarda az öğrenci, ‘niteliksiz’ okullarda çok öğrenci eğitim-öğretim görecektir. Yaz boyunca sınavla ya da sınavsız okullara kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler ve ailelerini kaos beklemektedir. Yeni sistem yine yoksul aile çocuklarını vuracaktır. Ekonomik durumu iyi olan aileler nitelikli eğitim için çocuklarını özel okullara gönderecek, özel okula gitme oranı bu yıl normalin üzerinde bir artış hızı kazanacaktır. Eğitimde fırsat ve imkan eşitliğine aykırı bu modelden derhal vazgeçmelidir. Öğrencilerin dört yıl boyunca emeğini heba edecek bir uygulama söz konusudur ve büyük mağduriyetler yaratacaktır. Milli Eğitim Bakanı yani tüm okulları eşit yapması, fırsat eşitliği sağlaması gereken makam okulları nitelikli ve niteliksiz diye tanımlayarak ve o tanımlamanın arkasında da durarak bugün bu uygulamaya imza atmıştır. Yapılması gereken fiziki yapı, kadro, donanım, okul bütçesi açısından tüm okulları eşit hale getirmek, buna rağmen başarısızlık söz konusu ise liyakatsiz yöneticilerine hesap sormak olmalıdır. Öğrencileri dahi ayıran anlayışı kabul etmiyoruz. Eğitim İş olarak diyoruz ki; Ülkedeki tüm çocukların eşit, parasız, bilimsel, laik ve kamusal eğitime ulaşmasını sağlamakla yükümlü Bakanlık, var olan eşitsizliği daha artıracak bir liseye geçiş sistemi getirmiştir. Bizim için tek bir yavrumuzun gelecek hayalinin kıymeti büyüktür. Onların zamanından, emeğinden, duygularından çalmaya kimsenin hakkı yoktur.“