"Gençlik Kampları" yurt dışında yaşayan gençleri bekliyor

"Gençlik Kampları" yurt dışında yaşayan gençleri bekliyor

YTB'nin yurt dışında yaşayan gençlere yönelik "Gençlik Kampları"na başvurular 2 Mart'ta son bulacak- YTB Başkanı Köse: - "Bu yıl da olabildiğince çok gencimizi Türkiye'de görmek bizleri mutlu edecek. Bu programın gençlerimizi yaşadıkları toplumlara poziti

ANKARA (AA) - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Mehmet Köse, "Bu yıl da olabildiğince çok gencimizi Türkiye'de görmek bizleri mutlu edecek. Bu programın gençlerimizi yaşadıkları toplumlara pozitif katkılar sunmaya teşvik edeceğine inanıyoruz." dedi.

YTB'nin yurt dışında yaşayan gençlere yönelik ücretsiz "Gençlik Kampları" programına başvuruların 2 Mart'a kadar devam edeceğini hatırlatan Köse, çalışmaları AA muhabirine değerlendirdi.

Yurt dışında yaşayan yaklaşık 6,5 milyon Türk vatandaşı olduğunu belirten Köse, özellikle Avrupa'da 50 yılı aşkın süredir yaşayan vatandaşların 3'üncü ve 4'üncü nesle ulaştığını, farklı bir toplumda yaşayan genç vatandaşların kimlik ve kültürel değerlerini tanımaları konusunun göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.

Köse, kimliğinin bilincinde olan, öz değerlerini tanıyan kişilerin öz güvenlerinin de tam olacağına ve bulunduğu toplumla sağlıklı ilişkiler kuracağına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Konu diaspora politikaları açısından ele alındığında dünyanın diaspora sahibi önde gelen ülkelerinin tamamı, diasporalarının genç mensuplarının ana vatanlarıyla bağlarını ve kültürel aidiyetlerini kuvvetlendirecek faaliyetler yürütmektedir. Bu faaliyetlerin de kuşkusuz en önemlileri, yerinde görmeye ve tanımaya dayalı kültürel hareketlilik programlarıdır."

- "Türk diasporasının yaklaşık yüzde 40'ı çocuk ve genç"

Kültürel hareketlilik programlarının ana vatana ve yaşanılan ülkeye yönelik iki boyutu olduğunu belirten Köse, şunları kaydetti:

"Birinci boyutta, yurt dışında yaşayan gençlerimiz belirli zamanlarda ana vatanlarını ziyaret ederek ana vatan bilincini geliştirmekte ve burada geçirdikleri zaman vesilesiyle sahip oldukları kültür ve tarihi yeniden keşfetmektedirler. İkinci boyutta ise gençlerimiz ana vatanının tarihinin, kültürünün ve medeniyetinin bilincinde olan öz güven sahibi bireyler olarak, kendi kültürel kimlikleri ile barışık bir şekilde yaşadıkları toplumlara aktif katılım sağlamaktadırlar." ​

Köse, YTB'nin Türkiye'nin yurt dışında yaşayan vatandaşlarına yönelik sorumlulukları kapsamında, tüm dünyadaki Türk diaspora nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ını oluşturan çocuk ve genç mensuplarına yönelik hareketlilik programları düzenlediğini bildirdi.

Türk diasporasının genç bireyleri için yapılan hareketlilik programlarında gençlerin eğitimlerine dair staj programlarının, rol modellerin yetişmesine yönelik faaliyetlerin de yer aldığını dile getiren Köse, Gençlik Kampları'nın da en önemli hareketlilik programlarından biri olduğunu söyledi.

- "Başvuru dönemi 2 Mart'a kadar devam edecek"

Köse, yurt dışında yaşayan gençler için 2016 yılından bu yana Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı kamplarda özel kontenjan ayrıldığını hatırlatarak, geçen yıl yaklaşık 10 Avrupa ülkesinden gelen gençlerin 6 ildeki tesislerde ücretsiz ağırlandığını ifade etti.

Gençlik Kampları'na katılanların sportif faaliyetlerden sokak oyunlarına, kültürel gezilerden kişisel gelişim seminerlerine, birçok farklı etkinliğe katılma imkanı bulduğunu vurgulayan Köse, "Yurt dışında yaşayan gençler kültürel ve eğitsel aktiviteleri eğlenceyle birleştiren Gençlik Kampları sayesinde ana vatanlarıyla ve kültürel kimlikleriyle aidiyetlerini pekiştiriyor. Üstelik gençler Türk diasporasının farklı ülkelerde yaşayan bireyleriyle iletişimlerini geliştirerek birlik duygusu ediniyor." diye konuştu.

Köse, bu yıl da Antalya'da YTB, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı iş birliğiyle "Yurt Dışı Türkler Gençlik Kampı" düzenleneceğini aktaran Köse, "Bu yıl program başvuruları dünyanın bütün ülkelerindeki genç vatandaşlarımıza açıktır. 24-31 Mart tarihleri arasında erkekler, 1-8 Nisan tarihleri arasında da kızlar için düzenlenecek kamplara katılım geçen sene olduğu gibi ücretsizdir ve ulaşım destekleri YTB tarafından karşılanacaktır." dedi.

Yurt dışında yaşayan gençlerin kamplara ilişkin ayrıntılı bilgiyi "https://www.ytb.gov.tr/genclikkamplari/" adresinden edinerek internet üzerinde başvurabileceğini belirten Köse, şunları kaydetti:

"Başvuru dönemi 24 Ocak'ta başlayan ve 2 Mart'a kadar devam edecek bu seneki Gençlik Kampı programı birçok ülkedeki genç vatandaşımız tarafından büyük rağbet görüyor. Bu yıl da olabildiğince çok gencimizi Türkiye'de görmek bizleri mutlu edecektir. Bu programın gençlerimizi yaşadıkları toplumlara pozitif katkılar sunmaya teşvik edeceğine inanıyoruz."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :