Genç’da MÜSİAD Kur’an’da Yönetim İlkeleri Konuşuldu

Genç’da MÜSİAD Kur’an’da Yönetim İlkeleri Konuşuldu

Genç MÜSİAD Tecrübe Paylaşımı toplantılarına İlahiyatçı-Yazar Abdullah Turhan katıldı. “Kur’an’da Yönetim ve Yönetici İlkeleri” konusunun konuşulduğu toplantıya ilgi yoğun oldu

Programda açılış konuşması yapan Genç MÜSİAD Konya Şube Başkanı Av. Mehmet Ali Özbuğday, “Günümüz sıkıntılarının ve buhranlarının birçoğu Kur’an’i yönetim ilkelerine riayet etmemeden kaynaklanmaktadır. Bizim sıkıntılarımızın çözüm yolu ise Kur’an’ın bize emrettikleri ve Peygamber efendimiz SAV sünnetine uymadan geçmektedir. Bu konuda Müslümanların Kur’an ve sünnete uymada dikkatli olmaları onların refahlarını daha da yükseltecektir” dedi. Daha sonra konferansa geçildi. Yönetimin insanlar bir araya geldiğinde vazgeçilmez bir olgu olduğunu belirten İlahiyatçı-Yazar Abdullah Turhan, “Peygamberimiz SAV bir hadisi var. Der ki; ‘Üç kişi bir yolculuğa çıkmak istediğiniz zaman yola çıkarken içinizden birini başkan seçin’ bu ne demektir üç kişi varsa orada yönetim vardır. İki kişi varken de aynıdır. Yani toplumsal olgu için vazgeçilmezdir yönetim. Biz Müslümanlar özellikle son iki asırdır eğitim ve yönetimin önemini anladık. Müslüman mütefekkirler son iki asırdır kendilerini yöneten insanları aramışlardır. Neden aradılar, Mısır İngilizlerin eline geçince, Hindistan elimizden çıkınca bunun önemi anlaşıldı. İslam büyükleri, ‘Bizim krallarımız, padişahlarımız yok muydu?’ dediler ve sonunda Kur’an’ın ve Resulullah’ın ön gördüğü idare nasıl olmalı sorusunu daha iyi anladılar” şeklinde konuştu. Kur’an; toplumsal hedefi, toplumsal amacı olan bir kitaptır diyen Turhan, “Kur’an’ın toplumsal hedefini bildikleri için batılılar son yüzyılda iki konuyu yapmaya çalışıyor; bunun birincisi Müslümanlara karşı savaşlar, ikincisi de Müslümanları siyasetten ve yönetimden uzaklaşmalarını sağlamaya çalışmak. Mesela Mısır’da Muhammed Mursi kazanmasaydı seçimi liberal yapı kazansaydı ya da laik bir yapı kazansaydı acaba batı medyası bu darbe yapıldığında böyle sağır ve kör kalacak mıydı? Ya da darbe olur muydu?” dedi. Kur’an’ı Kerimin Müslümanların bireysel ve toplumsal hayatına dair bir hidayet misyonu olduğunu belirten Abdullah Turhan, “Hidayetin inanç boyutu var. Kur’an’ı Kerim’in en uzun ayeti Bakara Suresi 272 ayettir. Bu bir sayfalık ayetin konusunda Allah nasıl borç alıp, nasıl borç vereceksin, nelere dikkat edeceksin bunları anlatıyor. Ayrıca Kur’an Müslümanların yönetimine dair evrensel ilkeler koymuştur.  Bu ilkelerin kıyamete kadar Allah’ın o topluma hidayetine vesile olacak açıklığa, genişliğe ve evrenselliğe sahip olduğuna inanıyorum” dedi.

Toplantının sonunda Genç MÜSİAD Konya Şube Başkanı Av. Mehmet Ali Özbuğday günün anısına İlahiyatçı-Yazar Abdullah Turhan’a hediye takdim etti.