Gelin "üç etek" damat "kaftan" giydi

Gelin "üç etek" damat "kaftan" giydi

Kütahya'nın Göçeri köyünde Osmanlı geleneklerine göre yapılan, damadın kaftan, gelinin yöresel kıyafetlerden üç etek giydiği düğün, renkli görüntülere sahne oldu- Damadın evinden aldığı gelin attan inerken, vatandaşların üzerine darı serpildi

KÜTAHYA (AA) - MUHARREM CİN - Kütahya'nın Göçeri köyünde Osmanlı geleneklerine göre yapılan düğünde, damat kaftan, gelin yöresel kıyafetlerden üç etek giyerek dünyaevine girdi.

Memur Lütfullah ve Pervin Tarhan çiftinin, Yörüklerin yaşadığı Göçeri'de Osmanlı dönemi geleneklerine göre yaptığı düğün, renkli görüntülere sahne oldu.

Düğünde damat kaftan, gelin ise Kütahya'nın yöresel kıyafetlerinden üç etek giydi.

Boyunlarına Yörük poşusu takan köyün gençleri ve yaşlıları, maniler ve davul zurna eşliğinde gelin alayı oluşturdu. Kaftan kıyafetli damat, at üstünde kız evine gitti. Damadın evinden aldığı gelin attan inerken, onları karşılayanların üzerine darı serpildi, dualar edildi.

Damat Lütfullah Tarhan (27), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yörük olduklarını, köyde asırlardır geleneklerin sürdürüldüğünü söyledi.

Geleneksel spor dallarından at binme, kılıç kuşanma ve okçulukla uğraştığını anlatan Tarhan, şöyle konuştu:

"Osmanlı hayranı olduğum için düğünümü de o dönemdeki geleneklere göre yapmak istedim. Araçlarla konvoy değil genç ve yaşlılarından oluşan gelin alayı oluşturduk. Gelin arabası yerine atla gelin almaya gittim. Eşimi at üzerinde getirdim. Şeker yerine darı serptik. Günümüzde kullanılan 'darısı başına' ifadesi de buradan geliyor. Eski dönemlerde düğün yapılan evin bereketli olması için halkın üzerine darı serpilirmiş. Ben de bunu uyguladım."

Tarhan, gelin eve geldikten sonra ise bunu müjdelemek için ıslıklı ok attığını dile getirdi.

Osmanlı geleneklerinin gelecek nesillere aktarılması gerektiğini belirten Tarhan, "Düğünümü bu şekilde yaparak geleneklerimizin yaşatılmasına katkıda bulunduğumu düşünüyorum. Herkese bu şekilde düğün yapmalarını özellikle tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :